Ceny warzyw idą w górę !

Print Friendly, PDF & Email

Ceny warzyw w styczniu osiągnęły rekordowy poziom! Dotyczy to zarówno warzyw krajowych, jak i również importowanych. W ciągu roku podrożały cebula oraz kapusta biała. Wzrost cen  dotyczy również marchwi, pietruszki, pora i ziemniaków. Co ma na to wpływ?

     Z uwagi na nieurodzaj w Polsce i w Unii Europejskiej, droższe niż w 2018 r., szczególnie w pierwszej jego połowie bieżącego roku, będą warzywa polowe, tj. marchew, cebula oraz ziemniaki. Ziemniaki ze względu na negatywny wpływ jaki na uprawę i zbiory ziemniaka miały w minionym roku warunki pogodowe. Suche i gorące lato z ogromnym deficytem opadów i bardzo niejednorodnym ich rozkładem wpłynęły na ograniczenie możliwości plonotwórczych ziemniaków. Jakość bulw z ubiegłorocznych zbiorów jest gorsza, niż w latach minionych, z dużym udziałem bulw drobnych i zdeformowanych. Aktualna cena ziemniaków kształtuje się na poziomie 1,80-2,0 zł/kg, czyli dwukrotnie wyższa niż w roku minionym.

      Prognozuje się również, że ceny pietruszki w tym okresie mogą być rekordowe. Sięgają poziom 8 zł/kg. Natomiast dynamika wzrostu  cen pozostałych nie powinna być tak znacząca. W konsekwencji, zakładając scenariusz, że w kolejnym sezonie plony warzyw polowych będą zbliżone do średniej z ostatnich lat, w całym 2019 r. przeciętne ceny warzyw będą o około 3-5% wyższe niż w roku w 2018 r. Wyższe ceny to efekt suszy i niższych ubiegłorocznych zbiorów. Warzyw na rynku jest mniej i są one gorszej jakości.

      Podwyżki powinny być dobrą informacją dla rolników, jednak producenci tłumaczą, że nawet wyższe ceny nie rekompensują im poniesionych w minionym roku strat.

     Wzrosty cen dotyczą również warzyw z importu z krajów basenu Morza Śródziemnego. Powód? Nagły atak zimy w Grecji, Hiszpanii i Turcji. Na Rynku  Hurtowym „Renk” w Barniewicach najbardziej podrożały importowane cukinie (z 6zł do 11 zł/kg), kalarepa (z 1,5 zł do 2 zł za sztukę), kalafiory (z 5,5 zł do 7,5 zł/sztukę, ogórki ( z 4 do 6,5 zł/kg) oraz sałata lodowa (z 3 do 5 zł/sztukę).

     W miarę stabilne są ceny pomidorów importowanych: tureckich za 6 zł/kg i hiszpańskich 8 zł/kg i papryki z Hiszpanii 8 zł/kg zielonej i czerwonej, 12-13 zł/kg odmian żółtych i pomarańczowych.

     Tańsze będą natomiast owoce, zarówno krajowe jak i cytrusowe. Niskie ceny to efekt wysokiej podaży tych produktów. Obecnie w przechowalniach zgromadzona jest duża ilość jabłek, które ze względu na swoją jakość i dobór odmian nie mogą być wyeksportowane. Prawdopodobnie będą więc oferowane na krajowym rynku. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przewidują, że owoce mogą być o 2-3 proc. tańsze niż w 2018 roku. Ponadto, zbiory owoców krajowych w 2019 roku będą znaczące, co będzie również sprzyjać niskim cenom.

 opracował: dr inż. Tadeusz Plichta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten + 4 =