Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

     Według danych GUS z września 2016 r. produkcja owoców w Polsce w minionym roku wyniosła 4,5 mln ton, wobec 4,1 mln ton w roku poprzednim. Zwiększyły się zbiory niemal wszystkich owoców, poza truskawkami. Najbardziej w relacji do bardzo małych w 2015 r. wzrosła produkcja malin. Zbiory warzyw zwiększyły się z 3,8 do 4,4 mln… Czytaj więcej Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

W województwie pomorskim całkowita powierzchnia zasiewów zbóż obejmowała 463 381 ha. Areał, który przeznaczono pod uprawę mieszanek zbożowych w 2016 roku wyniósł około 63 728 ha i stanowił 13,7% powierzchni całkowitej. Analizując ten parametr należy stwierdzić, iż taka forma wysiewu jarych form zbóż cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników (większą powierzchnie wykazały jedynie pszenica oraz żyto). Natomiast… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Ocena loszek i knurków – film.

Hodowla to nie tucz. To proces dużo bardziej skomplikowany. Polega na ocenie sztuk, doborze do kojarzeń oraz selekcji tych sztuk, a poprzez to na doskonaleniu tych ras i naszego pogłowia. Tak więc produkcja loszek i knurków jako tych, które będą później matkami i ojcami naszych tuczników jest procesem skomplikowanym. Podlega ona ocenie użytkowości rozpłodowej, w… Czytaj więcej Ocena loszek i knurków – film.

Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Produkcja roślinna na przełomie ostatnich lat ulega dynamicznym zmianom. Polegają one głównie na zmniejszeniu głębokości zabiegów uprawowych oraz agregatowaniu narzędzi  z wykorzystaniem kultywatorów lub bron talerzowych.   Owe zmiany można określić mianem uproszczeń, których głównym celem jest możliwe jak najpłytsze spulchnienie wierzchniej warstwy gleby, pozostawienie znacznej ilości resztek pożniwnych na jej powierzchni co stymuluje rozwój pożytecznych… Czytaj więcej Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa. Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Od 1.01.2017 r. szacowaniem szkód od zwierząt łownych zajmować się będą wojewodowie – cz.I

Zwierzęta łowne w stanie wolnym są dobrem ogólnonarodowym i stanowią własność Skarbu Państwa. Nowo uchwalona ustawa z dnia 22 czerwca 2016 r. wprowadza zmiany w ustawie z dnia 13 października 1995 r. – Prawo łowieckie. W zakresie szacowania szkód łowieckich zacznie ona obowiązywać od 01.01.2017 r.  Celem nowelizacji ustawy było zracjonalizowanie gospodarki łowieckiej w powiązaniu… Czytaj więcej Od 1.01.2017 r. szacowaniem szkód od zwierząt łownych zajmować się będą wojewodowie – cz.I

Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości i jako taka podlega szczególnym wymaganiom. Rolnicy i przetwórcy, którzy ją wytwarzają podlegają szczególnemu nadzorowi – corocznej kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego pod kątem przestrzegania tych wymagań.
Czytaj więcej Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Drobiarstwo: Jak wykonać próby podeszwowe – wideoporada.

Pobieranie prób powierzchniowych jest częścią krajowego program zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach brojlerów gatunku kura ( Gallus Gallus).  Celem niniejszego programu jest ograniczenie  na terytorium Polski maksymalnej wartości % stad brojlerów z dodatnim wynikiem w kierunku S.Enteritidis i S.Typhimurium  do 1% lub poniżej tej wartości.

Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

W bieżącym video-blogu zaprezentowane zostaną metody oceny progu ekonomicznej szkodliwości trzech przykładowych gatunków zbóż na plantacjach zlokalizowanych na glebach lekkich. Będą to pszenżyto ozime, żyto oraz jęczmień jary. Ocena obejmować będzie objawy porażenia roślin przez choroby grzybowe (m.in. mączniak prawdziwy, septorioza liści, rynchosporioza) oraz zagęszczenie chwastów na plantacji w podziale na rośliny jedno- i dwuliścienne.… Czytaj więcej Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża