Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

W bieżącym video-blogu zaprezentowane zostaną metody oceny progu ekonomicznej szkodliwości trzech przykładowych gatunków zbóż na plantacjach zlokalizowanych na glebach lekkich. Będą to pszenżyto ozime, żyto oraz jęczmień jary. Ocena obejmować będzie objawy porażenia roślin przez choroby grzybowe (m.in. mączniak prawdziwy, septorioza liści, rynchosporioza) oraz zagęszczenie chwastów na plantacji w podziale… Czytaj więcej Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

Czytaj dalej

Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

nacznym problemem dla rozwoju gospodarstw ekologicznych są duże nakłady pracy związane z usuwaniem chwastów, wynikającym z zakazu stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dlatego jednym z najistotniejszych czynników, które należy wziąć pod uwagę decydując się na ten typ gospodarowania jest dobór odpowiedniego gatunku i odmiany oraz zabiegów agrotechnicznych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

Ręczne przerzedzanie kwiatów sposobem na obfite i regularne plony drzew owocowych – poradnik wykonania.

W sadach przydomowych, na działkach często można spotkać drzewa jabłoni, które w jednym roku nie owocują wcale, a w następnym są obsypane owocami ale drobnymi. Takie zjawisko nazywane jest przemiennością owocowania. Dla przywrócenia regularności owocowania oraz dobrych plonów sadownicy stosują przerzedzanie, uważane za jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ręczne przerzedzanie kwiatów sposobem na obfite i regularne plony drzew owocowych – poradnik wykonania.

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Jak poradzić sobie z chwastami bez stosowania herbicydów? To jedno z podstawowych pytań nurtujących każdego rolnika rozważającego możliwość przestawiania gospodarstwa na ekologiczne metody produkcji. Zastanówmy się najpierw, czym są chwasty. Z rolniczego punktu widzenia to rośliny pojawiające się w uprawach polowych oraz trwałych użytkach zielonych wbrew woli rolnika. Są niechętnie… Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Czytaj dalej

Zakładanie sadu jabłoniowego – sadzenie drzewek cz I

Sadzenie drzew owocowych nie jest kłopotliwe, ale absorbujące, zwłaszcza jeżeli sadzimy rośliny sadownicze po raz pierwszy. Błędy popełnione na tym etapie mogą nas drogo kosztować, nawet utratę rośliny. Podstawowa wiedza z zakresu sadzenia drzew owocowych jest niezbędna. Warto poznać podstawowe zasady o których należy pamiętać przy sadzeniu drzew owocowych, aby… Czytaj więcej Zakładanie sadu jabłoniowego – sadzenie drzewek cz I

Czytaj dalej

Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

Na świecie znanych jest obecnie około 100 ras królików różniących się budową, wielkością, barwą i strukturą okrywy włosowej. Najczęściej króliki dzieli się według trzech kryteriów: kierunku użytkowania, struktury okrywy włosowej oraz masy ciała. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym główny specjalista Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Maria Gwizdała omówi ocenę ras królików oraz będziecie mieli Państwo możliwość zobaczenia jak przebiegała ocena ras królików podczas Wojewódzkiej Wystawy Królików, która miała miejsce we wrześniu 2015 roku w Lubaniu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Profesor Zygmunt Kowalski porównuje nowoczesną krowę do nowoczesnego samochodu, w którym wszystko regulowane jest przez zdalny, zintegrowany system. Czy w przypadku krów o wysokiej wydajności mlecznej, możliwe jest takie jej prowadzenie aby była długowieczna? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w wywiadzie przeprowadzonym z prof. Kowalskim podczas III Forum Mleczarskiego w… Czytaj więcej Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez Alicję i Marka Szutenbergów znajduje się w Klukowej Hucie, w  gminie Stężyca, w powiecie kartuskim. Państwo Szutenberg  uprawiają ha głównie warzywa, w tym: cebulę, ogórki, dynie, sałatę, kalafior, kapustę, jarmuż, koper włoski, rzodkiewkę, ziemniaki, marchew i wiele innych gatunków. Ich gospodarstwo zajmuje powierzchnię 8,45 ha.

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4

Obliczając zapotrzebowanie na mineralne nawozy fosforowe i potasowe uwzględnia się zasobność gleby. Wyliczone potrzeby pokarmowe (plon x pobranie z tabeli 1) mnoży się przez współczynnik korekcyjny, którego wartość jest równa: 0,5 na glebach o bardzo wysokiej zawartości składników, 0,75 – na glebach o wysokiej zawartości, 1 – na glebach średnio… Czytaj więcej Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 3

Podstawą do określenia dawek mineralnych nawozów azotowych, potasowych i fosforowych jest wysokość plonu, którą można osiągnąć w danych warunkach glebowo-klimatycznych. Przewidywany plon należy pomnożyć przez pobranie określone w tabeli 2, a następnie skorygować o ilości N, P, K którą rośliny pobiorą z gleby, resztek pożniwnych oraz zastosowanych nawozów naturalnych.

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 2

Wapnowanie gleb jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym decydującym o efektywności nawożenia wszystkim składnikami pokarmowymi. Zakwaszenie gleb hamuje rozwój roślin i niezależnie od wielkości zastosowanej dawki nawożenia mineralnego uzyskanie zadowalających plonów nie jest możliwe. Składniki pokarmowe pozostają niewykorzystane i ulegają rozproszeniu w środowisku. 

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 1

Zaledwie kilka procent rolników wykonuje analizy glebowe. Tymczasem podstawowa zasada nawożenia roślin mówi, iż niedobór któregokolwiek makro- lub nawet mikroelementu zmniejsza efektywność wykorzystania pozostałych składników pokarmowych, czyli możliwość uzyskania prawidłowego rozwoju i plonowania roślin (schemat 1).

Czytaj dalej

Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Początki prac nad rasami złotnicka biała i pstra, pod kierunkiem prof. Stefana Aleksandrowicza, to lata 1946-1949, gdy Akademia Rolnicza w Poznaniu skupiła od rolników z Warmii przybyłych po wojnie z Wileńszczyzny i Nowogródka prymitywne mieszańce świń ras długouchych i krótkouchych. Prace hodowlane prowadzono w zakładzie doświadczalnym w Złotnikach poprzez prowadzenie… Czytaj więcej Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Czytaj dalej

Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Od rozdrobnienia zielonki zależy czy łatwo uda się ubić zielonkę, a w konsekwencji od tego zależy tempo kiszenia i smakowitość paszy. Jeżeli w zielonce wszystkie ziarna są uszkodzone, a rozdrobnione fragmenty roślin mają wielkość 0,5 do 2 cm, to przy założeniu, że zielonka została zebrana we właściwym terminie są szanse, że… Czytaj więcej Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Czytaj dalej