Targ po francusku

Targ „Marché des Lices” w Rennes to drugi targ, co do wielkości, w całej Francji. Liczba klientów szacowana jest na 10 000 odwiedzających dziennie. Handel rozpoczyna się o 4.00 rano, a kończy około 14.00. Stoiska wydają się być bez początku i końca, a oferują niemal wszystko, co produkują francuscy rolnicy i rybacy. Góry warzyw i owoców, sery i wędliny, miód i słodycze, ryby oraz owoce morza. Miejsce to zachwyca kupujących…

Czytaj dalej

Czytaj więcej Targ po francusku

Permakultura – korzystanie z siły natury

Siła natury – jak ją wykorzystać? By poznać tajniki przyrody, warto zapoznać się z zasadami permakultury. Parmakultura – to współpraca z naturą, zachowanie bioróżnorodności , dążenie do optymalnej samowystarczalności poprzez czerpanie korzyści z nieskończonego potencjału natury; to m.in. wykorzystywanie zgromadzonej materii organicznej , jako źródło składników odżywczych, zastosowanie wzajemnych relacji , oddziaływania poszczególnych roślin na siebie nawzajem. Aby przybliżyć zasady permakultury, na przykładzie uprawy warzyw, zapraszamy do krótkiego filmiku.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Permakultura – korzystanie z siły natury

Pożyteczne Mikroorganizmy – część 1 “Z wizytą w Pomorskim Centrum Mikroorganizmów BRUNKA NATURAL”

Na temat wpływu mikroorganizmów (nie tylko w rolnictwie ekologicznym) można znaleźć sporo artykułów. Jedno jest pewne – ich działanie zależy od wielu czynników. Zachęcamy do zapoznania się z materiałem nagranym w Pomorskim Centrum Mikroorganizmów – BRUNKA NATURAL. Pan Marek Brunka przedstawi Państwu temat Pożytecznych Mikroorganizmów. Zapraszamy do materiału video!

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pożyteczne Mikroorganizmy – część 1 “Z wizytą w Pomorskim Centrum Mikroorganizmów BRUNKA NATURAL”

BioPomorze: „Zdrowa Ziemia – Zdrowa Żywność – Zdrowy Człowiek”

Pomimo tego, że już od kilkunastu lat istnieją certyfikowani producenci ekologiczni, do tej pory nie powstało żadne stowarzyszenie czy grupa producentów ekologicznych w województwie pomorskim. Dopiero w roku 2017 zawiązało się pierwsze Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE. Województwo pomorskie od dawna czekało na taką inicjatywę.

Czytaj dalej

Czytaj więcej BioPomorze: „Zdrowa Ziemia – Zdrowa Żywność – Zdrowy Człowiek”

Kombajnowy zbiór ekologicznej porzeczki

Produkcja ekologiczna kojarzy się głównie z pracą ręczną. Ale nie wszystkie zabiegi uda się wykonać ręcznie. np. jak sobie poradzić ze zbiorem owoców w krótkim czasie a z wielkiej powierzchni? Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmiku nt. technologii umożliwiających wykonanie prac w odpowiednim terminie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Kombajnowy zbiór ekologicznej porzeczki

Proces certyfikacji w gospodarstwie ekologicznym

Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zakazanych substancji chemicznych, a podczas ich produkcji nie stosowano niedozwolonych nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, organizmów zmodyfikowanych genetycznie (MRiRW). Kiedy gospodarstwo uzyskuje miano ekologicznego oraz prawo do używania unijnego logo produkcji ekologicznej?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Proces certyfikacji w gospodarstwie ekologicznym

Jak uzyskać płatność ekologiczną?

Wielu rolników zadaje sobie pytanie, czy opłaca się gospodarować ekologicznie? Jakie obowiązują stawki płatności do produkcji ekologicznej? Płatność ekologiczna jest przyznawana w ramach wszystkich pakietów, jeżeli rolnik prowadzi produkcję rolną zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak uzyskać płatność ekologiczną?

Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

Serdecznie zapraszamy do współpracy zarówno rolników ekologicznych, jak i zamierzających przystąpić do tego typu gospodarowania, przetwórców ekologicznych, firmy oferujące do sprzedaży produkty do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz osoby chętne do propagowania żywności wysokiej jakości.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

Ekologiczna towarowa produkcja porzeczki czarnej alternatywą dla produkcji konwencjonalnej.

Podjęcie decyzji o produkcji porzeczki czarnej metodami ekologicznymi powinno być poprzedzone głęboką analizą informacji na ten temat (poniżej wykaz obowiązujących aktów prawnych) oraz ocenie możliwości produkcyjno-organizacyjnych gospodarstwa. Ten rodzaj produkcji różni się w znaczący sposób od produkcji konwencjonalnej, wymaga wielu zabiegów agrotechnicznych, maszyn oraz podejścia systemowego (raz podjęte decyzje będą skutkowały długofalowymi efektami bez możliwości ich poprawienia)

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ekologiczna towarowa produkcja porzeczki czarnej alternatywą dla produkcji konwencjonalnej.

Gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w woj. pomorskim?

Produkty ekologiczne z pewnością różnią się od tych konwencjonalnych, ponieważ charakteryzują się wysoką jakością,  bardzo dobrymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Aby konsumenci mieli pewność, że żywność ta posiada takie właściwości, poddawana jest kontroli i certyfikacji i oznaczona certyfikatem.(ryc. 1) Świadomi konsumenci dobrze wiedzą, dlaczego produkty ekologiczne są droższe, ile pracy… Czytaj więcej Gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w woj. pomorskim?

Czytaj dalej

Trendy na rynku produktów ekologicznych – Biofach 2017.

Rynek żywności ekologicznej wciąż nie zwalnia tempa. Produkty z eko certyfikatem zagospodarowały już niemal każdy segment rynku, dlatego producenci skupiają się raczej na nowych rozwiązaniach w zakresie receptur, opakowań i marketingu. Dowodem na to są jedne z największych międzynarodowych targów produktów i żywności ekologicznej BIOFACH w Norymberdze. Zapraszamy do zapoznania się z videorelacją z tego przedsięwzięcia.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Trendy na rynku produktów ekologicznych – Biofach 2017.

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Naturalne substancje w ochronie roślin. Bardzo częstym zabiegiem stosowanym przez rolników ekologicznych to opryski różnymi wyciągami roślinnymi. Pamiętajmy jednak o tym, aby rośliny wykorzystywane do tego pochodziły najlepiej z obrębu naszego gospodarstwa, z miejsc oddalonych od potencjalnie skażonych siedlisk (np. wysypiska śmieci). Również warunki pogodowe mogą modyfikować ich działanie, jak… Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Czytaj dalej

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I

Podstawową metodą ochrony roślin w systemie rolnictwa ekologicznego jest szeroko rozumiana profilaktyka. Głównym założeniem jest dbałość o równowagę w agroekosystemie. Należy prowadzić takie zabiegi agrotechniczne, które przyczynią się do stworzenia odpowiednich warunków dla prawidłowego wzrostu roślin.  Do takich działań należą m.in. uprawa roli, zmianowanie, dobór gatunków  i odmian, a także… Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I

Czytaj dalej

Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.II

JAK ROLNIK POWINIEN SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO GOSPODAROWANIA EKOLOGICZNEGO? Po pierwsze  trzeba poznać zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego i obowiązujące przepisy krajowe i unijne (wykaz aktów prawnych na stronie: www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Akty-prawne). Należy dobrze przeanalizować możliwości swojego gospodarstwa i własne predyspozycje.  Rolnik powinien rozważyć, czy jest w stanie prowadzić produkcję roślinną bez użycia nawozów… Czytaj więcej Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.II

Czytaj dalej

Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.I

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Popyt na żywność ekologiczną w Polsce będzie rósł – zapewniają analitycy rynku. Potencjał rozwoju rynku eko-żywności w Polsce jest ogromny. Z danych najnowszego raportu The World of Organic Agriculture wynika, że wydatki na żywność ekologiczną stanowią w Polsce 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem. Dla porównania udział wydatków na zdrową… Czytaj więcej Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.I

Czytaj dalej

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy… Czytaj więcej Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Czytaj dalej

Jak skutecznie sprzedawać produkty ekologiczne – film.

Drugim w kolejności najczęstszym miejscem zakupów produktów ekologicznych, są zakupy bezpośrednio od producentów żywności ekologicznej. Klienci znużeni dużymi supermarketami i masowymi produktami poszukują u rolników produktów świeżych, oryginalnych i zdrowych. Konsumenci wybierając żywność ekologiczną szukają też wiedzy o danym produkcie, tym jak jest ten produkt wytwarzany, jak go przygotować, o jego właściwościach zdrowotnych , a także czy jest wytwarzany w sposób przyjazny dla środowiska oraz czy zachowany jest dobrostan zwierząt. Osobista znajomość z rolnikiem traktowana jest jako gwarancja autentyczności produktu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak skutecznie sprzedawać produkty ekologiczne – film.