Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości i jako taka podlega szczególnym wymaganiom. Rolnicy i przetwórcy, którzy ją wytwarzają podlegają szczególnemu nadzorowi – corocznej kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego pod kątem przestrzegania tych wymagań.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Sprzedaż produktów ekologicznych – charakterystyka klientów – cz. II

Jak często i ile wydają na zakupy klienci? Jednym z najbardziej rozwiniętych rynków w Europie jest niemiecki rynek produktów ekologicznych.  Analiza zachowań klientów na tym rynku, dostarcza wartościowych informacji. Znaczna część nabywców – 42% wydaje na zakupy tylko 15 euro, natomiast stosunkowo nieliczna grupa 9% generuje aż 392 euro przychodów.… Czytaj więcej Sprzedaż produktów ekologicznych – charakterystyka klientów – cz. II

Czytaj dalej

Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

nacznym problemem dla rozwoju gospodarstw ekologicznych są duże nakłady pracy związane z usuwaniem chwastów, wynikającym z zakazu stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dlatego jednym z najistotniejszych czynników, które należy wziąć pod uwagę decydując się na ten typ gospodarowania jest dobór odpowiedniego gatunku i odmiany oraz zabiegów agrotechnicznych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – warzywa cz.III

Z uwagi na duże zapotrzebowanie rynku ziemniaki i warzywa, to jedne z ważniejszych roślin uprawnych w gospodarstwach ekologicznych. W uprawie warzyw, regulacja zachwaszczenia jest znacznie trudniejsza i wyższe są koszty pielęgnacji, gdyż często występuje potrzeba ręcznego usunięcia chwastów.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – warzywa cz.III

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – zboża cz.II

Zabiegi pielęgnacyjne w zbożach wykonuje się różnego rodzaju bronami. Pszenica wymaga bronowania dwukrotnego. Pierwsze wykonuje się przed krzewieniem roślin, drugie po zwarciu rzędów. W pielęgnacji żyta bronę sprężynową należy stosować ostrożnie, ponieważ węzeł krzewienia znajduje się bardzo płytko. Jeśli chwastów jest niewiele, lepiej zrezygnować z bronowania. Owies, przed wschodami odchwaszcza… Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – zboża cz.II

Czytaj dalej

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Jak poradzić sobie z chwastami bez stosowania herbicydów? To jedno z podstawowych pytań nurtujących każdego rolnika rozważającego możliwość przestawiania gospodarstwa na ekologiczne metody produkcji. Zastanówmy się najpierw, czym są chwasty. Z rolniczego punktu widzenia to rośliny pojawiające się w uprawach polowych oraz trwałych użytkach zielonych wbrew woli rolnika. Są niechętnie… Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez Alicję i Marka Szutenbergów znajduje się w Klukowej Hucie, w  gminie Stężyca, w powiecie kartuskim. Państwo Szutenberg  uprawiają ha głównie warzywa, w tym: cebulę, ogórki, dynie, sałatę, kalafior, kapustę, jarmuż, koper włoski, rzodkiewkę, ziemniaki, marchew i wiele innych gatunków. Ich gospodarstwo zajmuje powierzchnię 8,45 ha.

Czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez małżeństwo Krystynę i Waldemara Szyszka znajduje się w Strzeszewie w gminie Wicko w powiecie lęborskim. Państwo Szyszka są doskonałym przykładem, że na niewielkiej powierzchni użytków rolnych, bo około 2,90 ha, można bardzo dobrze funkcjonować i osiągnąć wysoką wydajność plonów. Produkują m.in. borówkę amerykańską, malinę, leszczynę oraz rośliny… Czytaj więcej Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne – dlaczego świadomi konsumenci wybierają te produkty.

Rolnictwo ekologiczne jest metodą produkcji rolniczej, która ma na celu zapewnienie konsumentom  świeżego, smacznego i zdrowego jedzenia w oparciu o naturalne cykle przyrody oraz w jej poszanowaniu. Aby to osiągnąć, rolnictwo ekologiczne opiera się na szeregu celów, zasad i praktyk mających na celu zminimalizowanie wpływu człowieka na środowisko.

Czytaj dalej

Dlaczego konsument może ufać certyfikatowi rolnictwa ekologicznego?

W czasach, gdy zaufanie konsumentów jest często nadużywane, szuka on dowodów na to, że gdy kupuje dany produkt, chce mieć pewność, że płaci za obiecaną jakość.  Takim wyznacznikiem najwyższej jakości jest certyfikat rolnictwa ekologicznego UE. Dlaczego można ufać temu certyfikatowi, którego potwierdzeniem jest logo rolnictwa ekologicznego przedstawia infografika. 

Czytaj dalej