Kaczka – soczysta i zdrowa. Dlaczego warto ją jeść?

W polskiej sztuce kulinarnej znana od czasów średniowiecza, później została wyparta przez inne wartościowe mięsa. Chociaż w ostatnich latach rośnie zainteresowanie mięsem z kaczki, jego spożycie w naszym kraju jest najniższe w Europie. Dawniej kaczki były nieodłącznym elementem obszarów wiejskich. Obecnie potrawy z kaczki ponownie stają się modne – ostatecznie jest uznawana za najszlachetniejszy typ drobiu.

Czytaj dalej

Pomorska Wieś Innowacyjna

Pomorska Wieś Innowacyjna to cykl filmów krótkometrażowych pokazujących innowacje w rolnictwie realizowane w województwie pomorskim. Celem projektu było pokazanie szerokiego spektrum innowacji zaczynające się od hodowli nowych odmian roślin uprawnych poprzez nowoczesne, precyzyjne rolnictwo aż do doskonale pojmowanego dobrostanu zwierząt.

Czytaj dalej

Przyzagrodowy chów gęsi jako alternatywny dochód dla gospodarstw rolnych

Przyzagrodowy chów gęsi jest szansą na niemal pewny zysk dla małych i średnich gospodarstw rolnych. Tradycyjny chów tych ptaków występuje nie tylko na Pomorzu i Kujawach. Z roku na rok zyskuje na popularności, będąc szczególnie atrakcyjnym w czasach zagrożeń związanych z epidemią ASF. Jak podkreśla Minister Rolnictwa, chów gęsi w warunkach przydomowych może być prowadzony jako rolniczy handel detaliczny.

Czytaj dalej

Grypa ptaków nadal groźna

Grypa ptaków, influenza ptaków – to ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Jest niezwykle groźny  dla drobiu i może doprowadzić do likwidacji całej hodowli. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny). Warto zapoznać się z zasadami bioasekuracji.

Czytaj dalej

Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?

Budowa lub rozbudowa dużych budynków inwentarskich budzi szereg wątpliwości i zastrzeżeń zarówno inspekcji ochrony środowiska jak i po prostu sąsiadów. Wszyscy obawiają się dużych emisji gazów, kurzu i przykrych dla otoczenia zapachów z chlewni czy kurnika. Dziś już nie musi tak być. Stosując najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne możemy znacznie ograniczyć a nawet prawie wyeliminować to zjawisko.

Czytaj dalej

Jajka – czy zabraknie ich na Święta?

Po wykryciu fipronilu w jajkach w Belgii, Francji, Niemczech i Holandii, konieczne było wybicie milionów niosek, a ze sklepów wycofano setki milionów skażonych jaj. Tymczasem Polska uzyskała status kraju wolnego od wirusa grypy ptaków, bo od dłuższego czasu nie zanotowano u nas żadnego takiego przypadku. Do naszych producentów i hurtowni ustawiała się kolejka chętnych do zakupu jaj …

Czytaj dalej

Co powinniśmy wiedzieć o ptasiej grypie?

Od jesieni 2016 r. mamy do czynienia z innym szczepem wirusa ptasiej grypy oznaczonym symbolem H5N8. Choroba rozprzestrzeniła się w Europie. W Polsce w listopadzie wykryto wirusa u 5 dzikich kaczek i mewy w województwie zachodniopomorskim. Pierwsze ognisko u zwierząt hodowlanych wykryto 3 grudnia na fermie gęsi w miejscowości Deszczenie pod Gorzowem. Jak postępować w takiej sytuacji?

Czytaj dalej