Zwierzęta w gospodarstwie zimą

To, że zima często bywa zaskoczeniem dla drogowców, nie jest niczym nowym, jednak warto aby rolnicy zawsze byli odpowiednio przygotowani do niesprzyjających warunków atmosferycznych, w szczególności jeżeli chodzi o żywe istoty jakimi są wszelkie zwierzęta. Temat dotyczy zwierząt w gospodarstwie, a nie jedynie gospodarskich, ponieważ zadbanie o wszystkich „braci mniejszych” jest obowiązkiem każdego człowieka, a rolnika tym bardziej, gdyż na co dzień w mniejszym lub większym stopniu związany jest ze środowiskiem naturalnym.

Czytaj dalej

Nowe podejście do odchowu cieląt

Hodowca każdego dnia mierzy się z problemami związanymi z produkcją bydła. Mogą one wynikać z wielu czynników, w tym zarządzania, żywienia, warunków środowiskowych i zdrowia. Odchów cieląt to kluczowy etap w hodowli bydła, który wpływa na zdrowie, wzrost i przyszłą wydajność zwierząt. Zapobieganie wielu schorzeniom cieląt może uczynić okres odchowu możliwie bezproblemowym.

Czytaj dalej

Choroba niebieskiego języka

Choroba niebieskiego języka pojawiła się w Europie na szerszą
skalę w drugiej połowie XX wieku, jednak jej rozprzestrzenianie stało się szczególnie poważne w XXI wieku. Zmiany klimatyczne, które wpływają na migrację owadów wektorów (kuczmany) oraz globalny handel zwierzętami przyczyniły się do wzrostu przypadków choroby na kontynencie.

Czytaj dalej

Choroby cieląt

Hodowcy decydujący się na produkcję mleka z roku na rok podnoszą poprzeczkę, próbują produkować jeszcze więcej, biją kolejne rekordy wydajności. Krowy mają wszystko czego potrzebują, a nawet więcej, bo one produkują, zarabiają, a każdy litr mniej to strata w budżecie. A co z cielętami? Przecież to od nich wszystko się zaczyna. O wydajności przyszłych krów musimy myśleć już od ich narodzin.

Czytaj dalej

Zachowawcze rasy koni w Polsce

Ochrona zasobów genetycznych lokalnych ras, która rzecz jasna ma pewne wymagania,niesie za sobą wiele korzyści, z większym lub mniejszym efektem ekonomicznym dla gospodarstwa rolnego. Lokalne rasy, przystosowane do miejscowych siedlisk, znacząco lepiej radzą sobie z ubogimi zasobami. Zwierzęta takie wykształciły pożądane cechy hodowlane, takie jak min. długowieczność, płodność, lekkie porody, czy odporność na choroby. Walor estetyczny, w szczególności wykorzystywany w agroturystyce, także trzeba docenić.

Czytaj dalej

Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku

Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.

Czytaj dalej

Choroba wrzodowa u koni

Schorzenia układu pokarmowego u koni są częstym problemem. Obecne warunki utrzymania, sposób użytkowania, stres oraz niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na ich zdrowie. Grupą najbardziej narażoną na owrzodzenia żołądka są konie sportowe/wyścigowe, ze względu na intensywne żywienie, ale także trening i stres spowodowany transportem i udziałem w zawodach. Wrzody żołądka mogą występować u koni w każdym wieku.

Czytaj dalej

Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.

Czytaj dalej