Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej

Woda jest najłatwiej dostępnym, jak również najtańszym elementem żywienia. Nieograniczony dostęp do dobrej jakościowo, czystej wody to warunek zdrowia zwierząt i zapewnienie im dobrostanu. Niedostateczny dostęp do wody skutkuje zmniejszonym pobieraniem paszy, co przekłada się na niższe wyniki produkcyjne.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej

Dofinansowanie inwestycji chroniących przed ASF lub powodzią

Od 31 grudnia 2020 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła nabór wniosków od rolników, którzy chcą zabezpieczyć swoje gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń (ASF). Także od tego dnia Agencja oferuje pomoc spółkom wodnym lub związkom spółek wodnych, które zamierzają zainwestować w sprzęt służący do utrzymania w dobrym stanie urządzeń melioracji wodnych wykorzystywanych do ochrony gospodarstw rolnych przed powodzią. Wnioski będzie można składać do 28 lutego 2021 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Dofinansowanie inwestycji chroniących przed ASF lub powodzią

Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF

Od ostatnich kilku lat trwa nieustanna walka z epidemią ASF. Nowe sygnały wymuszają od polskich hodowców zachowania szczególnych zasad bioasekuracji. Pomimo faktu, że stosowanie jej jest dobrowolne, coraz więcej gospodarstw planuje i wprowadza zaostrzone zasady ochrony zdrowia świń.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF

Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego

Afrykański pomór świń to bardzo groźna i wysoce zaraźliwa choroba wirusowa świń i dzików na którą ludzie nie są wrażliwi. Nie stanowi ona bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi. Niestety w okresie ostatniego roku afrykański pomór świń bardzo się rozprzestrzenił, co jest problematyczne w chowie i hodowli trzody chlewnej. Strefy ograniczające wprowadzono również w naszym województwie…

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego

Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Wieprzowina od lat jest najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce. Od 2015 r. krajowe spożycie mięsa wieprzowego kształtuje się na poziomie powyżej 40 kg na mieszkańca, podczas gdy średnio w UE jest to około 32 kg. Jakiej ceny za żywiec wieprzowy mogą się spodziewać polscy hodowcy?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Probiotyki w żywieniu świń

Ze względu na coraz większą odporność na antybiotyki drobnoustrojów chorobotwórczych istnieje konieczność ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt. W Polsce i UE wolno je stosować tylko w celu leczenia zwierząt, pod ścisłym nadzorem i z przepisu lekarza weterynarii. Dlatego też poszukuje się ciągle innych substancji, które mogłyby je zastąpić. Obecnie na rynku jest szereg takich preparatów, które można rolnikom wskazać jako środki ograniczające stosowanie antybiotyków do sytuacji absolutnie koniecznych. Jednymi z nich są probiotyki.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Probiotyki w żywieniu świń

Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Rynek zbóż      W pierwszej połowie sezonu 2016/2017, pomimo dużej konkurencji, eksport zbóż z Polski utrzymał się na wysokim poziomie. W okresie lipiec- grudzień 2016 r. z kraju wywieziono blisko 3,7 mln to ziarna zbóż, o 35% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2015/2016. Najwięcej wywieziono pszenicy, która stanowi 63%… Czytaj więcej Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Czytaj dalej

Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

 Rynek wołowiny i cielęciny      W Polsce szacuje się, że przy malejącej redukcji pogłowia krów i dalszej liczebności bydła opasowego w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem ukształtowało się na poziomie 5,8 mln sztuk. W połowie 2017 r. może być o 1% większe niż w czerwcu… Czytaj więcej Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

Czytaj dalej

Sytuacja na rynku trzody chlewnej – prognoza cen na II półrocze 2016

     Utrzymujące się niekorzystne dla producentów żywca wieprzowego relacje cen spowodowały redukcję krajowego pogłowia trzody chlewnej, które w marcu 2016 r. liczyło 10,2 mln sztuk, o 11,5% mniej niż przed rokiem. Spadek liczebności nastąpił we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, przy czym największy był w przypadku loch (o 16%), zwłaszcza loch… Czytaj więcej Sytuacja na rynku trzody chlewnej – prognoza cen na II półrocze 2016

Czytaj dalej