Kategoria: Uprawa
Organizmy kwarantannowe ziemniaka
Nowe wsparcie klęskowe dla rodzin rolniczych
Do 15 listopada 2022 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w zakresie wsparcia finansowego rodzin, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z wystąpieniem w gospodarstwie rolnym w 2022 r. szkód spowodowanych niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi. Dokumenty przyjmują biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwe ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny ubiegającego się o wsparcie.
Zatrzymywanie wody w glebie sposobem na zmiany klimatyczne.
Podstawowym warunkiem optymalnego wykorzystania zasobów wodnych, jest zbilansowanie jej ilości oraz dostępności, a także określenie potrzeb oraz wskazanie mocnych i słabych stron, związanych z gospodarką wodną. Niezwykle istotnym elementem jest również wzrost świadomości oraz zaangażowania odbiorców końcowych (np. rolników) we wdrażanie odpowiednich praktyk optymalizujących zużycie wody w obrębie gospodarstwa.
Czytaj więcej Zatrzymywanie wody w glebie sposobem na zmiany klimatyczne.
Chwościk buraka ciągle groźny
Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).
Czytaj więcej Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
Ochrona rzepaku przeciwko sprawcom chorób – ważny czynnik agrotechniczny
W każdym sezonie wegetacyjnym oprócz żerowania szkodników ważnym czynnikiem powodującym spadek plonu rzepaku jest infekcja spowodowana przez sprawców chorób. W celu optymalnego zabezpieczenia zasiewów przed wystąpieniem tego zjawiska szczególnie istotnym staje się monitorowanie symptomów porażenia plantacji.
Czytaj więcej Ochrona rzepaku przeciwko sprawcom chorób – ważny czynnik agrotechniczny
Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne w okresie przejściowym w latach 2021 – 2022 (cz.2)
Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.
Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Technologia uprawy kminku zwyczajnego
Nasiona kminku wykorzystuje się jako przyprawę do żywności w gospodarstwie domowym, przemyśle kosmetycznym, spożywczym (w mleczarstwie, masarstwie oraz w piekarnictwie), a także w ziołolecznictwie. W Polsce poza uprawą rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach, miedzach i nieużytkach. Jeśli zastanawiasz się nad uprawą kminku, dowiedz się więcej o uprawie, pielęgnacji i zbiorze.
Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku
Wybór mieszanek zbożowych jako element płodozmianu jest zabiegiem, który może przynieść rolnikowi korzyści w postaci wysokiego plonu o dobrej jakości paszowej. Jednakże wdrożenie tego typu uprawy wymaga precyzyjnego doboru gatunków oraz odmian w ich obrębie.
Czytaj więcej Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku
Problemy w uprawie łubinu
Uprawa roślin bobowatych wpływa pozytywnie na właściwości fizyko-chemiczne gleby. Dzięki ich współżyciu z bakteriami brodawkowymi nie wymagają nawożenia azotowego, a w bilansie pozostawiają ok. 100 kg azotu dla rośliny następczej. Z roku na rok obserwujemy coraz więcej plantacji łubinów, na których niestety występuje bardzo silne zachwaszczenie, zniszczenie przez szkodniki, zwierzynę leśną i choroby.
Wzrost cen artykułów żywnościowych 2021 r.
W ostatnich miesiącach obserwujemy skokowy wzrost cen żywności w Polsce. Według analityków wzrost ten wynosi około 250 proc. Na razie jak twierdzi rząd wszystko jest pod kontrolą, a sama inflacja w maju wyniosła 2,4 proc. NBP chciałby, by ceny wzrosły w tempie 2,5 proc., według niego to optymalne dla gospodarki. Według wielu ekonomistów presja inflacyjna narasta, ale jest efektem drożyzny.
Plonowanie ziemniaków jadalnych w doświadczeniach prowadzonych w PODR w Lubaniu w 2020 roku
Głównym czynnikiem wpływającym na wysokość i jakość plonów jest zdrowy, kwalifikowany materiał sadzeniakowy sprawdzający się w uprawie w danym województwie, akceptowany przez klientów, wyglądający atrakcyjnie, do którego klient chętnie wraca. Jednak warunki atmosferyczne mają równie wielkie znaczenie…
Dopłaty do materiału siewnego za rok 2020
Ponad 14,3 mln zł wypłaciła do tej pory Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach dopłat do materiału siewnego za rok 2020. Dla sześćdziesięciu procent z 63 tys. rolników, którzy ubiegali się o te płatności, wydano już decyzje o przekazaniu środków. Znamy też wysokość stawek dopłat za 2020 rok.
Pomorska Wieś Innowacyjna
Pomorska Wieś Innowacyjna to cykl filmów krótkometrażowych pokazujących innowacje w rolnictwie realizowane w województwie pomorskim. Celem projektu było pokazanie szerokiego spektrum innowacji zaczynające się od hodowli nowych odmian roślin uprawnych poprzez nowoczesne, precyzyjne rolnictwo aż do doskonale pojmowanego dobrostanu zwierząt.
“Co w polu piszczy?” – 6: Odmiana i materiał siewny podstawą sukcesu. Instytucje wspierające…
Planując założenie plantacji ważnym aspektem jest wybór odmiany o odpowiednich parametrach jakościowych i środowiskowych. Cennych informacji dotyczących nowo wdrażanych odmian dostarcza Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe prowadzone przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych oraz Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Natomiast pieczę nad prawidłowym namnażaniem oraz dystrybucją materiału siewnego o wysokiej jakości sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W tym materiale pracownicy PIORIN przedstawią główne zagadnienia, którymi na co dzień zajmuje się ta instytucja.
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 5: Nawożenie – istotny czynnik zwiększający tolerancję suszową zbóż
Zapraszamy do obejrzenia materiału, z którego dowiedzą się Państwo jakimi składnikami pokarmowymi w nawozach można zwiększyć tolerancję roślin zbożowych na suszę. Ponadto jak pobierać próbki gleby, żeby wyniki były reprezentatywne dla pola. Dowiedzą się Państwo również jak skontaktować się z pracownikami terenowymi Stacji Chemiczno – Rolniczej w Gdańsku. Prezentujemy kilka ciekawostek dotyczących najważniejszych składników pokarmowych w roślinie. Zapraszamy do oglądania.
Ślimaki – problem wielu plantacji Pomorza
Ślimaki uchodzą za zwierzęta, które poruszają się wolno i ociężale. Niestety w przypadku upraw rolnych nie możemy ulegać temu złudzeniu, gdyż w krótkim czasie te niewielkie mięczaki mogą spowodować znaczące straty w naszych zasiewach… Jak zatem monitorować obecność tego szkodnika i kiedy należy go zwalczać ?
Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.
Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Uważamy, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także oczekiwane przez nas większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej.
Czytaj więcej Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.
Organizmy kwarantannowe ziemniaka
Nowe wsparcie klęskowe dla rodzin rolniczych

Do 15 listopada 2022 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w zakresie wsparcia finansowego rodzin, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z wystąpieniem w gospodarstwie rolnym w 2022 r. szkód spowodowanych niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi. Dokumenty przyjmują biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwe ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny ubiegającego się o wsparcie.
Zatrzymywanie wody w glebie sposobem na zmiany klimatyczne.

Podstawowym warunkiem optymalnego wykorzystania zasobów wodnych, jest zbilansowanie jej ilości oraz dostępności, a także określenie potrzeb oraz wskazanie mocnych i słabych stron, związanych z gospodarką wodną. Niezwykle istotnym elementem jest również wzrost świadomości oraz zaangażowania odbiorców końcowych (np. rolników) we wdrażanie odpowiednich praktyk optymalizujących zużycie wody w obrębie gospodarstwa.
Czytaj więcej Zatrzymywanie wody w glebie sposobem na zmiany klimatyczne.
Chwościk buraka ciągle groźny
Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie

Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).
Czytaj więcej Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
Ochrona rzepaku przeciwko sprawcom chorób – ważny czynnik agrotechniczny

W każdym sezonie wegetacyjnym oprócz żerowania szkodników ważnym czynnikiem powodującym spadek plonu rzepaku jest infekcja spowodowana przez sprawców chorób. W celu optymalnego zabezpieczenia zasiewów przed wystąpieniem tego zjawiska szczególnie istotnym staje się monitorowanie symptomów porażenia plantacji.
Czytaj więcej Ochrona rzepaku przeciwko sprawcom chorób – ważny czynnik agrotechniczny
Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne w okresie przejściowym w latach 2021 – 2022 (cz.2)
Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku

Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.
Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Technologia uprawy kminku zwyczajnego

Nasiona kminku wykorzystuje się jako przyprawę do żywności w gospodarstwie domowym, przemyśle kosmetycznym, spożywczym (w mleczarstwie, masarstwie oraz w piekarnictwie), a także w ziołolecznictwie. W Polsce poza uprawą rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach, miedzach i nieużytkach. Jeśli zastanawiasz się nad uprawą kminku, dowiedz się więcej o uprawie, pielęgnacji i zbiorze.
Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku

Wybór mieszanek zbożowych jako element płodozmianu jest zabiegiem, który może przynieść rolnikowi korzyści w postaci wysokiego plonu o dobrej jakości paszowej. Jednakże wdrożenie tego typu uprawy wymaga precyzyjnego doboru gatunków oraz odmian w ich obrębie.
Czytaj więcej Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku
Problemy w uprawie łubinu

Uprawa roślin bobowatych wpływa pozytywnie na właściwości fizyko-chemiczne gleby. Dzięki ich współżyciu z bakteriami brodawkowymi nie wymagają nawożenia azotowego, a w bilansie pozostawiają ok. 100 kg azotu dla rośliny następczej. Z roku na rok obserwujemy coraz więcej plantacji łubinów, na których niestety występuje bardzo silne zachwaszczenie, zniszczenie przez szkodniki, zwierzynę leśną i choroby.
Wzrost cen artykułów żywnościowych 2021 r.

W ostatnich miesiącach obserwujemy skokowy wzrost cen żywności w Polsce. Według analityków wzrost ten wynosi około 250 proc. Na razie jak twierdzi rząd wszystko jest pod kontrolą, a sama inflacja w maju wyniosła 2,4 proc. NBP chciałby, by ceny wzrosły w tempie 2,5 proc., według niego to optymalne dla gospodarki. Według wielu ekonomistów presja inflacyjna narasta, ale jest efektem drożyzny.
Plonowanie ziemniaków jadalnych w doświadczeniach prowadzonych w PODR w Lubaniu w 2020 roku

Głównym czynnikiem wpływającym na wysokość i jakość plonów jest zdrowy, kwalifikowany materiał sadzeniakowy sprawdzający się w uprawie w danym województwie, akceptowany przez klientów, wyglądający atrakcyjnie, do którego klient chętnie wraca. Jednak warunki atmosferyczne mają równie wielkie znaczenie…
Dopłaty do materiału siewnego za rok 2020

Ponad 14,3 mln zł wypłaciła do tej pory Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach dopłat do materiału siewnego za rok 2020. Dla sześćdziesięciu procent z 63 tys. rolników, którzy ubiegali się o te płatności, wydano już decyzje o przekazaniu środków. Znamy też wysokość stawek dopłat za 2020 rok.
Pomorska Wieś Innowacyjna

Pomorska Wieś Innowacyjna to cykl filmów krótkometrażowych pokazujących innowacje w rolnictwie realizowane w województwie pomorskim. Celem projektu było pokazanie szerokiego spektrum innowacji zaczynające się od hodowli nowych odmian roślin uprawnych poprzez nowoczesne, precyzyjne rolnictwo aż do doskonale pojmowanego dobrostanu zwierząt.
“Co w polu piszczy?” – 6: Odmiana i materiał siewny podstawą sukcesu. Instytucje wspierające…

Planując założenie plantacji ważnym aspektem jest wybór odmiany o odpowiednich parametrach jakościowych i środowiskowych. Cennych informacji dotyczących nowo wdrażanych odmian dostarcza Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe prowadzone przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych oraz Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Natomiast pieczę nad prawidłowym namnażaniem oraz dystrybucją materiału siewnego o wysokiej jakości sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W tym materiale pracownicy PIORIN przedstawią główne zagadnienia, którymi na co dzień zajmuje się ta instytucja.
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 5: Nawożenie – istotny czynnik zwiększający tolerancję suszową zbóż

Zapraszamy do obejrzenia materiału, z którego dowiedzą się Państwo jakimi składnikami pokarmowymi w nawozach można zwiększyć tolerancję roślin zbożowych na suszę. Ponadto jak pobierać próbki gleby, żeby wyniki były reprezentatywne dla pola. Dowiedzą się Państwo również jak skontaktować się z pracownikami terenowymi Stacji Chemiczno – Rolniczej w Gdańsku. Prezentujemy kilka ciekawostek dotyczących najważniejszych składników pokarmowych w roślinie. Zapraszamy do oglądania.
Ślimaki – problem wielu plantacji Pomorza

Ślimaki uchodzą za zwierzęta, które poruszają się wolno i ociężale. Niestety w przypadku upraw rolnych nie możemy ulegać temu złudzeniu, gdyż w krótkim czasie te niewielkie mięczaki mogą spowodować znaczące straty w naszych zasiewach… Jak zatem monitorować obecność tego szkodnika i kiedy należy go zwalczać ?
Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Uważamy, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także oczekiwane przez nas większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej.
Czytaj więcej Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.