Gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w woj. pomorskim?

Produkty ekologiczne z pewnością różnią się od tych konwencjonalnych, ponieważ charakteryzują się wysoką jakością,  bardzo dobrymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Aby konsumenci mieli pewność, że żywność ta posiada takie właściwości, poddawana jest kontroli i certyfikacji i oznaczona certyfikatem.(ryc. 1)

Ryc.1. Unijne logo rolnictwa ekologicznego.

Świadomi konsumenci dobrze wiedzą, dlaczego produkty ekologiczne są droższe, ile pracy trzeba włożyć,  aby powstał produkt  bez chemii, bez GMO. I takich klientów powinni szukać producenci i przetwórcy żywności ekologicznej.

Świadomość ekologiczna ogólnie nadal jest niska, ale jest różna w zależności od regionu.       W większych aglomeracjach typu Trójmiasto, z pewnością jest więcej konsumentów poszukujących żywności ekologicznej oznakowanej.

Szacuje się, że w Polsce żywność BIO sprzedawana jest w 800 specjalistycznych sklepach, coraz szerzej pojawia się także w super i hipermarketach oraz sklepach typu convenience.

Zaledwie 0,3% całego rynku spożywczego w Polsce, to żywność ekologiczna, a  w krajach Zachodniej Europy wartość ta oscyluje wokół kilku procent. Wzrosty sprzedaży ekoproduktów szacowane są na ok. 20% rocznie, więc potencjał jest przeogromny (źródło: BioKurier).

A gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w województwie pomorskim?

W Trójmieście poza sklepami stacjonarnymi, działają  bazary/targi z żywnością nie tylko ekologiczną, ale i tradycyjną, lokalną. Są to m.in.:

Gdański Bazar Natury w Hali Olivia, czynny w czwartki i soboty (fot.2),

fot.2. Produkty z Gdańskiego Bazaru Natury.

Bazar Bo Ze Wsi  w Gdyni, czynny w czwartki i soboty (fot.3).

Fot.3. Produkty z Bazaru Bo Ze Wsi.

Również Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego włączając się w promocję rolnictwa ekologicznego organizuje targi z żywnością ekologiczną:

–  Kartuski Targ Produktów Ekologicznych, który odbywa się corocznie  w Kartuzach na przełomie września-października (fot.4),

Fot. 4. Kartuski Targ Produktów Ekologicznych.

Kiermasz Produktów Ekologicznych w Lubaniu, który odbywa się podczas Kaszubskiej Jesieni Rolniczej we wrześniu (fot.5).

Fot.5. Kiermasz Produktów Ekologicznych w Lubaniu.

                Warto skorzystać z formy sprzedaży internetowej, czy to za pomocą własnej strony internetowej, czy też mediów społecznościowych np. Facebook (fot.6). W dzisiejszych czasach większość ludzi, poszukująca żywności wyższej jakości, posiada urządzenia mobilne za pomocą, których szybko może  znaleźć to, czego szuka. Często też ta forma reklamy z dodatkowymi funkcjami, np. umieszczaniem zdjęć, filmów z opisem procesu produkcji, pozwala na dzielenie się swoimi doświadczeniami. Konsumenci nabierają przekonania, że wiedzą w jaki sposób dany produkt został wytworzony, a co za tym idzie zaufania.

Fot.6. Przykład strony internetowej gospodarstwa ekologicznego na Facebook’u.

                Poza sprzedażą indywidualną z gospodarstwa, coraz częściej można spotkać się z dostawą bezpośrednio do domu lub w umówione miejsce: – tzw. sprzedaż koszykowa, kartonowa, paczkowa, czyli  zaopatrywanie się w produkty „prosto z pola”. Ta forma sprzedaży jest bardzo popularna za granicą, wymaga jednak szerokiej gamy produktów, transportu i  sąsiedztwa miasta. W naszym regionie tego typu sklep internetowy działa np. jako „Toczygroszek” (fot.7).

Fot.7. Przykład sprzedaży koszykowej „Toczygroszek”.

Konsumenci mogą również kontaktować się z rolnikami ekologicznymi bezpośrednio dzięki Bazie Rolnictwa Ekologicznego prowadzonej przez PODR – http://podr.pl/ekobaza/

Ryc. 8 Pomorska Baza Rolnictwa Ekologicznego http://podr.pl/ekobaza/

 

Agnieszka Jereczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *