Czynniki środowiskowe wpływające na plonowanie truskawek.

Opłacalność produkcji truskawek w dużym stopniu zależy od ceny i plonów. Tak, jak nie mamy wielkiego wpływu na ceny, tak do pewnego stopnia możemy wpływać na plonowanie. Wśród wielu czynników mających wpływ na plonowanie, jednym tchem wymienia się potencjał plonotwórczy odmiany, warunki pogodowe i agrotechnikę. Większość plantatorów skupia się głównie na dobraniu odmiany i agrotechnice.… Czytaj więcej Czynniki środowiskowe wpływające na plonowanie truskawek.

Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

     Wzrasta zainteresowanie uprawą rzepaku. W świetle prognoz w 2017 r. produkcja rzepaku w UE-28, jest największym producentem na świecie i może wynieść 21,5 mln ton wobec 20,1 mln ton w 2015 r. Powierzchnia zbiorów rzepaku w UE-28 w sezonie 2017/18 ma wynieść 6,6 mln ha i ma być o 0,1 mln ha większa… Czytaj więcej Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Uprawa ziemniaków jest jedną z najbardziej popularnych upraw w Polsce i na Pomorzu. Stosowanie właściwej agrotechniki, dostosowanej do specyfiki odmianowej jest jednym z kluczowych warunków osiągnięcia wysokich plonów o najlepszej jakości. W filmie odpowiadamy na pytania, ważne dla każdego rolnika uprawiającego ziemniaki i przedstawiamy jak prowadzą uprawę gospodarstwa osiągające najlepsze rezultaty. Czytaj więcej Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

W niniejszym filmie przedstawiono charakterystykę technologii uprawy pasowej, ang. Strip-Till. Jest to innowacyjne podejście w produkcji wielu gatunków roślin uprawnych, które na terenie województwa pomorskiego nabiera coraz większego znaczenia. Głównym założeniem tego technologii jest spulchnienie jedynie części gleby (pasa) pod wysiew nasion rośliny uprawnej. Czytaj więcej Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czynniki wpływające na procesy generatywne u zbóż ozimych. Rośliny w ciągu swojego życia przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe od siewki do dojrzałości pełnej, gdy roślina wytwarza nasiona. Fazy rozwojowe to nic innego jak tworzenie nowych organów np.: liści, korzeni, łodyg, węzłów (nazywamy je organami wegetatywnymi), oraz elementów kwiatostanów takie jak pręciki, pylniki, słupek, płatki korony,… Czytaj więcej Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Naturalne substancje w ochronie roślin. Bardzo częstym zabiegiem stosowanym przez rolników ekologicznych to opryski różnymi wyciągami roślinnymi. Pamiętajmy jednak o tym, aby rośliny wykorzystywane do tego pochodziły najlepiej z obrębu naszego gospodarstwa, z miejsc oddalonych od potencjalnie skażonych siedlisk (np. wysypiska śmieci). Również warunki pogodowe mogą modyfikować ich działanie, jak również zachowanie warunków higienicznych podczas… Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I

Podstawową metodą ochrony roślin w systemie rolnictwa ekologicznego jest szeroko rozumiana profilaktyka. Głównym założeniem jest dbałość o równowagę w agroekosystemie. Należy prowadzić takie zabiegi agrotechniczne, które przyczynią się do stworzenia odpowiednich warunków dla prawidłowego wzrostu roślin.  Do takich działań należą m.in. uprawa roli, zmianowanie, dobór gatunków  i odmian, a także terminy siewów oraz zabiegów mechanicznych. … Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I