Jak założyć i prowadzić gospodarstwo ekologiczne?
![](http://strefa.agro.pl/wp-content/uploads/2024/06/jak-założyć-eko-250x150.jpg)
Jak założyć i prowadzić gospodarstwo ekologiczne?
Czytaj więcej Jak założyć i prowadzić gospodarstwo ekologiczne?
Jak założyć i prowadzić gospodarstwo ekologiczne?
Czytaj więcej Jak założyć i prowadzić gospodarstwo ekologiczne?
Świat pędzi do przodu z całych sił, a z nim każda gałąź gospodarki. Rolnictwo, które jest jednym z najważniejszych filarów funkcjonowania społeczeństwa, rzecz jasna również. Postępująca globalizacja, zmiany klimatyczne oraz ciągły wzrost populacji, stawiają przed rolnictwem coraz to ambitniejsze zadania. Chodzi oczywiście o „wykarmienie” ludzi, ale także o zapewnienie jak najwyższej jakości towarów wyprodukowanych na potrzeby konsumpcji i przemysłu
W dzisiejszych czasach, gdzie zmiany klimatyczne, degradacja gleby i utrata bioróżnorodności stają się coraz bardziej palącymi problemami, rolnicy na całym świecie stoją przed wyzwaniami związanymi z zachowaniem zdrowia gleby, ochroną środowiska i utrzymaniem produktywności gospodarstw rolnych. Rolnictwo regeneratywne wyrasta jako obiecująca alternatywa. To nie tylko sposób produkcji żywności, ale kompleksowa filozofia, która zmienia tradycyjne metody prowadzenia gospodarstw rolnych. Zastanówmy się, jak rolnictwo regeneratywne może odmienić krajobraz rolniczy.
Czytaj więcej Rolnictwo Regeneratywne: Zdrowa Gleba = Stabilne Plony
Produkcja ekologiczna staje się niezwykle istotną częścią rolnictwa. Dbałość o bezpieczeństwo żywnościowe, jak i ochronę środowiska nabierają coraz większego znaczenia. Ten typ produkcji nie należy jednak do działalności łatwych. Spora ilość regulacji prawnych, konieczność prowadzenia dokumentacji oraz mechanizmy kontroli wymagają znacznej wiedzy fachowej producentów.
Czytaj więcej Wiedza to podstawa funkcjonowania każdego gospodarstwa ekologicznego
Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) to gatunek rośliny strączkowej jednorocznej z rodziny bobowatych (Fabaceae). Pochodzi z zachodniej Azji i Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. Na zielono, czyli do spożycia lub przetwórstwa, przeznacza się niedojrzałe nasiona grochu łuskowego Pisum sativum L.var.pachylobum Beck. Strąki tego rodzaju grochu mają wewnątrz wyściółkę pergaminową i po dojrzeniu pękają wzdłuż szwów.
Kukurydza uznawana jest za roślinę istotnie wrażliwą na niedobór mikroelementów szczególnie podczas kluczowych faz wzrostu. W trudnych geopolitycznie czasach wzrostu cen nawozów makroskładnikowych warto zaopatrzyć rośliny w składniki w skali mikro, ponieważ znacząca ich część ma w organizmie roślinnym działanie kontrolne i regulujące, które wpływa na przemiany i pobieranie m.in. azotu, fosforu, potasu.
Słonecznik a dokładniej jego uprawa na ziarno spotyka się z roku na rok z coraz większym zainteresowaniem rolników w województwie pomorskim. Na zaistniałą sytuację niewątpliwie ma wpływ kilka czynników. Jakie? Dowiecie się Państwo z tego artykułu.
Czytaj więcej Uprawa słonecznika w warunkach województwa pomorskiego
Do 15 listopada 2022 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w zakresie wsparcia finansowego rodzin, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z wystąpieniem w gospodarstwie rolnym w 2022 r. szkód spowodowanych niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi. Dokumenty przyjmują biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwe ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny ubiegającego się o wsparcie.
Podstawowym warunkiem optymalnego wykorzystania zasobów wodnych, jest zbilansowanie jej ilości oraz dostępności, a także określenie potrzeb oraz wskazanie mocnych i słabych stron, związanych z gospodarką wodną. Niezwykle istotnym elementem jest również wzrost świadomości oraz zaangażowania odbiorców końcowych (np. rolników) we wdrażanie odpowiednich praktyk optymalizujących zużycie wody w obrębie gospodarstwa.
Czytaj więcej Zatrzymywanie wody w glebie sposobem na zmiany klimatyczne.
Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).
Czytaj więcej Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
W każdym sezonie wegetacyjnym oprócz żerowania szkodników ważnym czynnikiem powodującym spadek plonu rzepaku jest infekcja spowodowana przez sprawców chorób. W celu optymalnego zabezpieczenia zasiewów przed wystąpieniem tego zjawiska szczególnie istotnym staje się monitorowanie symptomów porażenia plantacji.
Czytaj więcej Ochrona rzepaku przeciwko sprawcom chorób – ważny czynnik agrotechniczny
Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.
Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Nasiona kminku wykorzystuje się jako przyprawę do żywności w gospodarstwie domowym, przemyśle kosmetycznym, spożywczym (w mleczarstwie, masarstwie oraz w piekarnictwie), a także w ziołolecznictwie. W Polsce poza uprawą rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach, miedzach i nieużytkach. Jeśli zastanawiasz się nad uprawą kminku, dowiedz się więcej o uprawie, pielęgnacji i zbiorze.
Wybór mieszanek zbożowych jako element płodozmianu jest zabiegiem, który może przynieść rolnikowi korzyści w postaci wysokiego plonu o dobrej jakości paszowej. Jednakże wdrożenie tego typu uprawy wymaga precyzyjnego doboru gatunków oraz odmian w ich obrębie.
Czytaj więcej Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku