Ochrona roślin i nawożenie w Rolnictwie 4.0

Występująca do tej pory precyzja w rolnictwie uzupełniana jest o tzw. wspomaganie decyzji na wielu szczeblach. Wykorzystanie dużych ilości danych i wspomaganie decyzji w rolnictwie, można przedstawić na przykładzie min. dwóch bardzo ważnych elementów procesu produkcyjnego jakimi są ochrona roślin i nawożenie. Dzięki temu, że wspomniane zabiegi odgrywają ogromną rolę w procesie produkcji rolniczej, koncepcja Rolnictwa 4.0 jest w nich dynamicznie rozwijana

Czytaj dalej

Owies ozimy – nowy element płodozmianu na Pomorzu

Prowadzenie uprawy owsa ozimego będzie coraz bardziej zyskiwać na znaczeniu z kilku powodów. Po pierwsze uprawa formy ozimej zaliczana jest również do technologii niskonakładowych łącząc w sobie cechy uprawy jarej tj. fitosanitarność w zmianowaniu, wysoka odporność na choroby grzybowe oraz mniejsze potrzeby pokarmowe i stanowiskowe. W stosunku do standardowego owsa, owies ozimy posiada bardziej rozbudowany system korzeniowy, który pozwala lepiej przystosować się do okresu deficytu opadowego.

Czytaj dalej

Wyniki plonowania ziemniaków jadalnych w doświadczeniach PDO w 2024 roku

Plony ziemniaków uzyskane w doświadczeniach PDO na przestrzeni ostatnich trzech lat pokazują jak uprawa ziemniaka bywa nieprzewidywalna, jak jest uzależniona od warunków środowiskowych, zastosowania odpowiedniego nawożenia i ochrony. Po głębszej analizie uzyskanych wyników nasuwa się jednak pewna prawidłowość, a mianowicie odmiany wpisane na LZO co roku uzyskują plon wyróżniający się ilością i jakością w swojej grupie wczesności.

Czytaj dalej

Dbajmy o bazę pożytkową dla pszczół

Aby z powodzeniem prowadzić pasiekę należy przede wszystkim dobrze ocenić dostępną bazę pożytków występujących w pobliżu pasieczyska. Niestety w ostatnich latach obserwujemy gwałtowne zanikanie dziko rosnących roślin nektaro- i pyłkodajnych. Jednocześnie zainteresowanie pszczelarstwem rośnie, przybywa pszczelarzy i rodzin pszczelich, co może paradoksalnie prowadzić, w niektórych rejonach, do występowania przepszczelenia.

Czytaj dalej

Proso rózgowate roślina o wielu kierunkach użytkowania

Proso rózgowate jest wieloletnią rośliną ozdobną, którą większość z nas spotyka najczęściej w ogrodach, okolicach posesji domów lub budynków użyteczności publicznej.  Jednakże poddając analizie cechy anatomiczne i biologię rozwoju tego gatunku należy stwierdzić, iż może stanowić również cenne źródło paszy dla niektórych przeżuwaczy.W niniejszym artykule przedstawione zostaną podstawowe informację dotyczące…

Czytaj dalej

Rolnictwo 4.0 – szanse i wyzwania.

Świat pędzi do przodu z całych sił, a z nim każda gałąź gospodarki. Rolnictwo, które jest jednym z najważniejszych filarów funkcjonowania społeczeństwa, rzecz jasna również. Postępująca globalizacja, zmiany klimatyczne oraz ciągły wzrost populacji, stawiają przed rolnictwem coraz to ambitniejsze zadania. Chodzi oczywiście o „wykarmienie” ludzi, ale także o zapewnienie jak najwyższej jakości towarów wyprodukowanych na potrzeby konsumpcji i przemysłu

Czytaj dalej

Rolnictwo Regeneratywne: Zdrowa Gleba = Stabilne Plony

W dzisiejszych czasach, gdzie zmiany klimatyczne, degradacja gleby i utrata bioróżnorodności stają się coraz bardziej palącymi problemami, rolnicy na całym świecie stoją przed wyzwaniami związanymi z zachowaniem zdrowia gleby, ochroną środowiska i utrzymaniem produktywności gospodarstw rolnych. Rolnictwo regeneratywne wyrasta jako obiecująca alternatywa. To nie tylko sposób produkcji żywności, ale kompleksowa filozofia, która zmienia tradycyjne metody prowadzenia gospodarstw rolnych. Zastanówmy się, jak rolnictwo regeneratywne może odmienić krajobraz rolniczy.

Czytaj dalej

Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne w okresie przejściowym w latach 2021 – 2022 (cz.1)

Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne w ramach PROW na lata 2014-2020, oferuje dodatkowe płatności do powierzchni gruntów lub zwierząt gospodarskich, tym rolnikom którzy zdecydują się na spełnianie dodatkowych praktyk pro-środowiskowych w ramach dobrowolnie podjętych wieloletnich zobowiązań.

Czytaj dalej

Procedury budowy obiektów wodnych – studnia głębinowa

Potrzebujemy żywności, a aby móc ją produkować potrzebujemy również wody słodkiej. Rosnące zapotrzebowanie wynikające z działalności człowieka z jednej strony oraz kwestie związane ze zmianą klimatu z drugiej strony, napotyka na trudności w zapewnieniu wystarczającej ilości wody. W jaki sposób możemy zapewnić dalszą produkcję żywności, nie narażając jednocześnie środowiska naturalnego na niedobór wody słodkiej? Jednym z działań w tym zakresie powinno być zwiększenie wydajności użytkowania wody.

Czytaj dalej