Pracujemy przy pszczołach

Początki pracy w pasiece bywają trudne. Najczęściej wszystkich koniecznych prac pasiecznych musimy nauczyć się sami. Dobrze kiedy dopisze mamy szczęście, aby skorzystać z pomocy życzliwego sąsiada­ pszczelarza. Dobrym sposobem na nabycie umiejętności praktycznych jest zatrudnienie się w większej pasiece, która szuka pracowników w okresie najintensywniejszego nasilenia prac pasiecznych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pracujemy przy pszczołach

Czego potrzebujemy by prowadzić pasiekę?

W chwili obecnej, nie ma najmniejszych kłopotów z nabyciem odpowiedniego sprzętu to prowadzenia pasieki. W Internecie odnaj­dziemy kilkanaście sklepów oferujących wyposażenie pszczelarskie a w każdym większym mieście napotkamy sklep pszczelarski. Często, większe lub mniejsze działy pszczelarskie można odszukać w sklepach ogrodniczych. W co należy się zaopatrzyć? Podpowiemy.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Czego potrzebujemy by prowadzić pasiekę?

Zabezpieczenie pasieki przed kradzieżą i dewastacją

Kradzież uli, pszczół oraz miodu, dewastacje pasiek przez człowieka oraz niszczenie ich przez dzikie zwierzęta, to problemy towarzyszące pszczelarstwu od jego historycznych początków. Pszczoły były i ciągle są cenne. Dodatkowo pasieki, lokalizuje się najczęściej daleko od siedzib ludzkich, pozostawiając ule przez dłuższy czas bez dozoru. Niestety, nie zawsze są w stanie same obronić swoje domy.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zabezpieczenie pasieki przed kradzieżą i dewastacją

O czym należy pamiętać zakładając pasiekę?

Pracując przy pszczołach musimy pamiętać, że ich użądlenia nie są obojętne dla naszego zdrowia. Każdy organizm reaguje na jad pszczeli. Reakcja ta jest różna, zależnie od wrażliwości osobniczej oraz miejsca użądlenia. Jednym z najważniejszych warunków powodzenia w prowadzeniu pasieki, jest wybór miejsca jej postawienia. Idealnie, gdy możemy ulokować ule w pobliżu miejsca naszego zamieszkania. 

Czytaj dalej

Czytaj więcej O czym należy pamiętać zakładając pasiekę?

Innowacje w prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego

Wyjazd pszczelarzy do Rumunii dał wszystkim uczestnikom okazję do zapoznania się z doświadczeniami rumuńskich i słowackich pszczelarzy oraz adaptacji tych doświadczeń do naszych pasiek. Dzięki niemu mogliśmy zobaczyć wiele ciekawych miejsc, posmakować lokalnych potraw, a przede wszystkim poznać wspaniałych i otwartych pszczelarzy.Wyjazd studyjny posłużył również zdobywaniu oraz transferze wiedzy w zakresie wytwarzania i przetwarzania produktów pasiecznych, w tym zastosowania ich w apiterapii. 

Czytaj dalej

Czytaj więcej Innowacje w prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego

Miód nie tylko na przeziębienie

Miód pszczeli jest najbardziej znanym produktem wytwarzanym przez pożyteczne owady -pszczoły. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi właściwościom odżywczym ceniony jest zwłaszcza w kuchni. Częściej o nim przypominamy w okresach „przeziębieniowych” doceniając jego bogate właściwości biologiczne. W leczeniu rozmaitych chorób stosowany jest przez ludzi od kilku tysięcy lat. Obecnie trwa sezon na miodobranie – warto zaopatrzyć się w ten naturalny produkt.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Miód nie tylko na przeziębienie

Propolis bez tajemnic

Propolis (kit pszczeli) jest wytwarzany przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Jako naturalny środek leczniczy był powszechnie stosowany od najdawniejszych czasów. Ze względu na bogaty skład chemiczny, propolis wykazuje największą aktywność i skuteczność leczniczą spośród wszystkich produktów pszczelich. Udało się wyodrębnić kilkaset substancji wchodzących w skład propolisu. Chcesz poznać właściwości propolisu? Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Propolis bez tajemnic

Słodki lek

Czas zimy to okres, gdy częściej niż zwykle odwiedzamy gabinety lekarskie i apteki, w których pozostawiamy znaczną część budżetu naszych rodzin. Zapominamy przy tym, iż od wieków funkcjonuje i pomaga człowiekowi naturalna apteka, jaką jest ul i rodzina pszczela. Sztandarowym produktem, który w niej powstaje jest miód. Produkt życiodajnej energii słońca, siły witalnej roślin i pracowitości owadów – smakołyk i lek, jest wykorzystywany przez ludzi od niepamiętnych czasów. W chwili obecnej często niedoceniany, zazwyczaj z nieznajomości składu i właściwości, z którymi warto jest się zapoznać.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Słodki lek