Zwalczanie chorób grzybowych – ważny element wiosennej ochrony zasiewów zbóż

Miniona  jesień charakteryzowała się dość wysokimi temperaturami oraz wilgotnością powietrza. Niestety były to sprzyjające warunki dla niektórych patogenów grzybowych, które zaczęły porażać plantacje ozimin już jesienią. Biorąc po uwagę  trwającą łagodną zimę ( i duże prawdopodobieństwo, że tak się utrzyma), należy spodziewać się nasilenia infekcji chorobami grzybowymi po wznowieniu wegetacji. Jakie najczęściej występują choroby grzybowe na plantacjach zbóż oraz jakie zabiegi wykonać, aby  zmniejszyć ich presję?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zwalczanie chorób grzybowych – ważny element wiosennej ochrony zasiewów zbóż

Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż

Obserwując plantację zbóż w wielu przypadkach możemy zauważyć specyficzne przebarwiania lub inne symptomy, które nie są wynikiem niedoboru makroskładników (NPK), infekcji sprawcami chorób lub żerowania szkodników. Najczęściej są one efektem deficytu składników, które organizm roślinny wymaga jedynie w niewielkich ilościach czyli tzw. „mikroelementów”. Jak zaplanować nawożenie, aby zminimalizować ich niedobory?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż

Metody poprawy jakości cieczy roboczej w ochronie roślin

Wykonując zabiegi ochrony roślin spotykamy się ze spadkiem ich skuteczności w naszych zasiewach. Często podłożem takiego zjawiska mogą być nieodpowiednie właściwości wody jaką stosujemy do sporządzenia cieczy roboczej. Owe właściwości to przede wszystkim jej odczyn, twardość oraz napięcie powierzchniowe. W niniejszym materiale filmowym specjaliści z przedsiębiorstwa “AGROMIX” Pan Roman Szewczyk… Czytaj więcej Metody poprawy jakości cieczy roboczej w ochronie roślin

Czytaj dalej

Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.2.

Żniwa, żniwa i po żniwach…. Zbliżająca się jesień to czas odpoczynku dla rolników? Nic bardziej mylnego. To czas przygotowań do kolejnego sezonu – należy zaplanować zasiewy i zabiegi agrotechniczne niezbędne do wykonania. Pracy na gospodarstwie nigdy nie brakuje. Jednym z zabiegów koniecznych do zaplanowania i wykonania jest regulacja zachwaszczenia. Zapoznaj się z jej technologią na przykładzie rzepaku. (cz.2)

Czytaj dalej

Czytaj więcej Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.2.

Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.1.

Żniwa, żniwa i po żniwach…. Zbliżająca się jesień to czas odpoczynku dla rolników? Nic bardziej mylnego. To czas przygotowań do kolejnego sezonu – należy zaplanować zasiewy i zabiegi agrotechniczne niezbędne do wykonania. Pracy na gospodarstwie nigdy nie brakuje. Jednym z zabiegów koniecznych do zaplanowania i wykonania jest regulacja zachwaszczenia. Zapoznaj się z jej technologią na przykładzie rzepaku.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.1.

Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Uprawa ziemniaków jest jedną z najbardziej popularnych upraw w Polsce i na Pomorzu. Stosowanie właściwej agrotechniki, dostosowanej do specyfiki odmianowej jest jednym z kluczowych warunków osiągnięcia wysokich plonów o najlepszej jakości. W filmie odpowiadamy na pytania, ważne dla każdego rolnika uprawiającego ziemniaki i przedstawiamy jak prowadzą uprawę gospodarstwa osiągające najlepsze rezultaty.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

W  warunkach  polskich  najbardziej  rozpowszechnioną chorobą  fitoplazmatyczną jest fyllodioza rzepaku. Rokrocznie na plantacjach rzepaku obserwuje się rosnącą liczbę charakterystycznie zniekształconych roślin rzepaku ozimego. Liczba porażonych roślin rzepaku na plantacjach mieści się w granicach od 0,1% do 5% i jest ona związana z czynnikami atmosferycznymi. Natomiast procent porażenia roślin rzepaku patogenem… Czytaj więcej Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

Czytaj dalej

W jaki sposób odbywa się ocena wartości użytkowej ziemniaka.

W poprzednim wpisie przedstawiliśmy w jaki sposób realizowane jest porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe ziemniaków. W bieżący wpisie pokażemy w jaki sposób specjaliści Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku dokonują oceny wartości użytkowej ziemniaków – czyli określają wysokość i jakość plonu ziemniaków.

Czytaj dalej

Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

W odpowiedzi na doniesienia o spadającej skuteczności pestycydów w wielu rejonach świata Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzi monitoring form odpornych patogenów. Poniżej kilka przykładów wyników eksperymentów wykonanych na izolatach grzyba powodującego najgroźniejszą chorobę jabłoni: parcha. W największych rejonach sadowniczych ponad 55% badanych sadów wykazuje odporność na fungicydy dodynowe, ok. 30% na… Czytaj więcej Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

Czytaj dalej