Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.1.

Żniwa, żniwa i po żniwach…. Zbliżająca się jesień to czas odpoczynku dla rolników? Nic bardziej mylnego. To czas przygotowań do kolejnego sezonu – należy zaplanować zasiewy i zabiegi agrotechniczne niezbędne do wykonania. Pracy na gospodarstwie nigdy nie brakuje. Jednym z zabiegów koniecznych do zaplanowania i wykonania jest regulacja zachwaszczenia. Zapoznaj się z jej technologią na przykładzie rzepaku.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Technologia regulacji zachwaszczenia rzepaku- cz.1.

Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Uprawa ziemniaków jest jedną z najbardziej popularnych upraw w Polsce i na Pomorzu. Stosowanie właściwej agrotechniki, dostosowanej do specyfiki odmianowej jest jednym z kluczowych warunków osiągnięcia wysokich plonów o najlepszej jakości. W filmie odpowiadamy na pytania, ważne dla każdego rolnika uprawiającego ziemniaki i przedstawiamy jak prowadzą uprawę gospodarstwa osiągające najlepsze rezultaty.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

W  warunkach  polskich  najbardziej  rozpowszechnioną chorobą  fitoplazmatyczną jest fyllodioza rzepaku. Rokrocznie na plantacjach rzepaku obserwuje się rosnącą liczbę charakterystycznie zniekształconych roślin rzepaku ozimego. Liczba porażonych roślin rzepaku na plantacjach mieści się w granicach od 0,1% do 5% i jest ona związana z czynnikami atmosferycznymi. Natomiast procent porażenia roślin rzepaku patogenem… Czytaj więcej Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

Czytaj dalej

W jaki sposób odbywa się ocena wartości użytkowej ziemniaka.

W poprzednim wpisie przedstawiliśmy w jaki sposób realizowane jest porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe ziemniaków. W bieżący wpisie pokażemy w jaki sposób specjaliści Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku dokonują oceny wartości użytkowej ziemniaków – czyli określają wysokość i jakość plonu ziemniaków.

Czytaj dalej

Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

W odpowiedzi na doniesienia o spadającej skuteczności pestycydów w wielu rejonach świata Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzi monitoring form odpornych patogenów. Poniżej kilka przykładów wyników eksperymentów wykonanych na izolatach grzyba powodującego najgroźniejszą chorobę jabłoni: parcha. W największych rejonach sadowniczych ponad 55% badanych sadów wykazuje odporność na fungicydy dodynowe, ok. 30% na… Czytaj więcej Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

Czytaj dalej