Drożdże w żywieniu krów mlecznych

Prawidłowe żywienie bydła jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na stan zdrowia zwierząt i wyniki produkcyjne. Poprawę efektów można uzyskać przez żywienie krów odpowiednio dobraną dawką pokarmową, przygotowaną z dobrej jakości pasz objętościowych, treściwych oraz dodatków paszowych. Grupą dodatków cieszącą się dużą popularnością są preparaty drożdżowe.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Drożdże w żywieniu krów mlecznych

Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

Zarówno rozkrzewianie jak i skracanie zbóż wykonuje się przez oprysk inhibitorami giberelin. Zależnie od terminu przeprowadzenia zabiegu, możemy zwiększyć liczbę źdźbeł (rozkrzewianie) albo je skrócić. Dlatego ważne jest określenie terminu zastosowania inhibitorów. W poradnikach są często zawarte mało precyzyjne informacje dot. optymalnego terminu oprysku

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

Serdecznie zapraszamy do współpracy zarówno rolników ekologicznych, jak i zamierzających przystąpić do tego typu gospodarowania, przetwórców ekologicznych, firmy oferujące do sprzedaży produkty do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz osoby chętne do propagowania żywności wysokiej jakości.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

Owczary – miejsce z cennymi siedliskami na ziemi lubuskiej – dobre praktyki.

W województwie lubuskim, niemalże nad samą Odrą, w małej miejscowości Owczary koło Górzycy znajduje się Stacja Terenowa Klubu Przyrodników. Klub jest  organizacją pozarządową, niezależną, stowarzyszeniem społecznym prowadzącym aktywną działalność na rzecz ochrony przyrody i edukacji ekologicznej społeczeństwa. Powstał oficjalnie w roku 1989 i działa na terenie całej Polski , a… Czytaj więcej Owczary – miejsce z cennymi siedliskami na ziemi lubuskiej – dobre praktyki.

Czytaj dalej

Fitotoksyczne działanie herbicydów na rośliny uprawne.

Herbicydy to substancje chemiczne oraz kultury organizmów stosowane w celu niszczenia, lub hamowania wzrostu i rozwoju roślin. Stosowanie herbicydów na polach uprawnych pozwala ograniczyć straty plonu wynikające z konkurencyjnego oddziaływania chwastów. Niemniej jednak, powszechne stosowanie środków chwastobójczych stwarza ryzyko obecności pozostałości substancji aktywnych zarówno w glebie jak i płodach rolnych.

Czytaj dalej

Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

W tym filmie chcemy przybliżyć temat dopłat do łąk jakie może uzyskać rolnik za ekstensywne użytkowanie takich łąk w ramach pakietów rolno-środowiskowo-klimatycznych. Jak rozpoznać taką łąkę i jakie rośliny muszą na niej występować, aby móc ją zakwalifikować do dopłat w ramach tych pakietów przedstawia film.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czynniki wpływające na procesy generatywne u zbóż ozimych. Rośliny w ciągu swojego życia przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe od siewki do dojrzałości pełnej, gdy roślina wytwarza nasiona. Fazy rozwojowe to nic innego jak tworzenie nowych organów np.: liści, korzeni, łodyg, węzłów (nazywamy je organami wegetatywnymi), oraz elementów kwiatostanów takie jak… Czytaj więcej Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czytaj dalej

Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Zwalczanie szkodników roślin zbożowych często bagatelizowane przez wielu rolników w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia. Przyczyną tej sytuacji mogą być rosnące straty plonu powodowane m.in. przez uszkodzenia mechaniczne lub przenoszenie chorób wirusowych co wpływa na spadek opłacalności uprawy. W niniejszym artykule zaprezentowanych zostanie kilka najbardziej rozpowszechnionych gatunków szkodników, które… Czytaj więcej Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Czytaj dalej

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

W województwie pomorskim całkowita powierzchnia zasiewów zbóż obejmowała 463 381 ha. Areał, który przeznaczono pod uprawę mieszanek zbożowych w 2016 roku wyniósł około 63 728 ha i stanowił 13,7% powierzchni całkowitej. Analizując ten parametr należy stwierdzić, iż taka forma wysiewu jarych form zbóż cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników (większą powierzchnie wykazały… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Czytaj dalej

Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Produkcja roślinna na przełomie ostatnich lat ulega dynamicznym zmianom. Polegają one głównie na zmniejszeniu głębokości zabiegów uprawowych oraz agregatowaniu narzędzi  z wykorzystaniem kultywatorów lub bron talerzowych.   Owe zmiany można określić mianem uproszczeń, których głównym celem jest możliwe jak najpłytsze spulchnienie wierzchniej warstwy gleby, pozostawienie znacznej ilości resztek pożniwnych na jej… Czytaj więcej Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Czytaj dalej

Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości i jako taka podlega szczególnym wymaganiom. Rolnicy i przetwórcy, którzy ją wytwarzają podlegają szczególnemu nadzorowi – corocznej kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego pod kątem przestrzegania tych wymagań.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

W bieżącym video-blogu zaprezentowane zostaną metody oceny progu ekonomicznej szkodliwości trzech przykładowych gatunków zbóż na plantacjach zlokalizowanych na glebach lekkich. Będą to pszenżyto ozime, żyto oraz jęczmień jary. Ocena obejmować będzie objawy porażenia roślin przez choroby grzybowe (m.in. mączniak prawdziwy, septorioza liści, rynchosporioza) oraz zagęszczenie chwastów na plantacji w podziale… Czytaj więcej Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

Czytaj dalej