Fitotoksyczne działanie herbicydów na rośliny uprawne.

Herbicydy to substancje chemiczne oraz kultury organizmów stosowane w celu niszczenia, lub hamowania wzrostu i rozwoju roślin. Stosowanie herbicydów na polach uprawnych pozwala ograniczyć straty plonu wynikające z konkurencyjnego oddziaływania chwastów. Niemniej jednak, powszechne stosowanie środków chwastobójczych stwarza ryzyko obecności pozostałości substancji aktywnych zarówno w glebie jak i płodach rolnych.

Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

W tym filmie chcemy przybliżyć temat dopłat do łąk jakie może uzyskać rolnik za ekstensywne użytkowanie takich łąk w ramach pakietów rolno-środowiskowo-klimatycznych. Jak rozpoznać taką łąkę i jakie rośliny muszą na niej występować, aby móc ją zakwalifikować do dopłat w ramach tych pakietów przedstawia film. Czytaj więcej Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czynniki wpływające na procesy generatywne u zbóż ozimych. Rośliny w ciągu swojego życia przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe od siewki do dojrzałości pełnej, gdy roślina wytwarza nasiona. Fazy rozwojowe to nic innego jak tworzenie nowych organów np.: liści, korzeni, łodyg, węzłów (nazywamy je organami wegetatywnymi), oraz elementów kwiatostanów takie jak pręciki, pylniki, słupek, płatki korony,… Czytaj więcej Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Zwalczanie szkodników roślin zbożowych często bagatelizowane przez wielu rolników w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia. Przyczyną tej sytuacji mogą być rosnące straty plonu powodowane m.in. przez uszkodzenia mechaniczne lub przenoszenie chorób wirusowych co wpływa na spadek opłacalności uprawy. W niniejszym artykule zaprezentowanych zostanie kilka najbardziej rozpowszechnionych gatunków szkodników, które w zasiewach zbóż mogą powodować… Czytaj więcej Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

     Według danych GUS z września 2016 r. produkcja owoców w Polsce w minionym roku wyniosła 4,5 mln ton, wobec 4,1 mln ton w roku poprzednim. Zwiększyły się zbiory niemal wszystkich owoców, poza truskawkami. Najbardziej w relacji do bardzo małych w 2015 r. wzrosła produkcja malin. Zbiory warzyw zwiększyły się z 3,8 do 4,4 mln… Czytaj więcej Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

W województwie pomorskim całkowita powierzchnia zasiewów zbóż obejmowała 463 381 ha. Areał, który przeznaczono pod uprawę mieszanek zbożowych w 2016 roku wyniósł około 63 728 ha i stanowił 13,7% powierzchni całkowitej. Analizując ten parametr należy stwierdzić, iż taka forma wysiewu jarych form zbóż cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników (większą powierzchnie wykazały jedynie pszenica oraz żyto). Natomiast… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Ocena loszek i knurków – film.

Hodowla to nie tucz. To proces dużo bardziej skomplikowany. Polega na ocenie sztuk, doborze do kojarzeń oraz selekcji tych sztuk, a poprzez to na doskonaleniu tych ras i naszego pogłowia. Tak więc produkcja loszek i knurków jako tych, które będą później matkami i ojcami naszych tuczników jest procesem skomplikowanym. Podlega ona ocenie użytkowości rozpłodowej, w… Czytaj więcej Ocena loszek i knurków – film.