DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy… Czytaj więcej DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Czytaj dalej

Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

Infrastruktura przepędowa jest jednym z wielu czynników wpływających na łatwość obsługi bydła mięsnego. Należy jednak pamiętać, iż niezwykle ważną rolę odgrywa tu także temperament rasy oraz doświadczenie osób obsługujących. Znajomość behawioru może przyczynić się nie tylko do ułatwienia wykonania zabiegów weterynaryjnych oraz zootechnicznych, ale także do poprawy bezpieczeństwa zwierząt oraz obsługi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Obecnie coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie nowoczesnych technik rozrodu w swoim stadzie. Stwarza to możliwości umocnienia genetyki poprzez uzyskanie dużej liczby potomstwa po najlepszych rodzicach. Szacuje się, że zdrowa samica jest w stanie urodzić 8-10 cieląt w ciągu swojego życia, natomiast przy zastosowaniu Embriotransferu (ET) możemy uzyskać ich… Czytaj więcej Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Czytaj dalej

Rynek wołowiny i cielęciny – stan, perspektywy

Wołowina jest na świecie trzecim co do wielkości gatunkiem spożywanego mięsa, po wieprzowinie i drobiu. Prognozowany na 2018 r. wzrost produkcji wołowiny w Unii Europejskiej była następstwem zwiększonego uboju zwierząt hodowlanych, zwłaszcza krów i jałówek, w wielu państwach członkowskich, który nastąpił w pierwszej połowie 2018 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek wołowiny i cielęciny – stan, perspektywy

Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Następstwem utrzymującego się wzrostu krajowego pogłowia bydła jest rosnąca produkcja wołowiny. Z prognozy IERiGŻ – PIB wynika, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego w Polsce może być o około 5% większa niż w 2017 r. i wynieść 1 140 tys. ton (ponad 586 tys. mpc.). Potwierdzeniem tego wzrostu są większe niż przed rokiem dostawy żywca wołowego do krajowego skupu. W pierwszym półroczu 2018 r. skupiono 217 tys. ton bydła rzeźnego, o 4,5% więcej niż przed rokiem. Rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. eksport tego asortymentu może być o około 3% większy niż w 2017 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Pogoda dalej nas nie rozpieszcza…. Wysokie temperatury dają się we znaki. W te upalne dni nie zapominajmy o zwierzętach. Jak przygotować krowy do upałów i jak je prawidłowo żywić ? Jak unikać stresu cieplnego? Zachęcamy do przypomnienia sobie poniższego artykułu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Rynek zbóż      W pierwszej połowie sezonu 2016/2017, pomimo dużej konkurencji, eksport zbóż z Polski utrzymał się na wysokim poziomie. W okresie lipiec- grudzień 2016 r. z kraju wywieziono blisko 3,7 mln to ziarna zbóż, o 35% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2015/2016. Najwięcej wywieziono pszenicy, która stanowi 63%… Czytaj więcej Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Czytaj dalej

Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

 Rynek wołowiny i cielęciny      W Polsce szacuje się, że przy malejącej redukcji pogłowia krów i dalszej liczebności bydła opasowego w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem ukształtowało się na poziomie 5,8 mln sztuk. W połowie 2017 r. może być o 1% większe niż w czerwcu… Czytaj więcej Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

Czytaj dalej

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy… Czytaj więcej Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Czytaj dalej

Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

 Rosnący popyt na wołowinę, zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich oraz Turcji, spowodował, że w okresie styczeń-kwiecień 2016 r. unijny eksport tego mięsa był o 12% wyższy niż w tym samym okresie 2015 r. i wyniósł 204 tys.ton. Najwięcej produktów wołowych i cielęcych wywieziono do Turcji (9% unijnego eksportu, o 81%… Czytaj więcej Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

Czytaj dalej