Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Następstwem utrzymującego się wzrostu krajowego pogłowia bydła jest rosnąca produkcja wołowiny. Z prognozy IERiGŻ – PIB wynika, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego w Polsce może być o około 5% większa niż w 2017 r. i wynieść 1 140 tys. ton (ponad 586 tys. mpc.). Potwierdzeniem tego wzrostu są większe niż przed rokiem dostawy żywca wołowego do krajowego skupu. W pierwszym półroczu 2018 r. skupiono 217 tys. ton bydła rzeźnego, o 4,5% więcej niż przed rokiem. Rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. eksport tego asortymentu może być o około 3% większy niż w 2017 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Pogoda dalej nas nie rozpieszcza…. Wysokie temperatury dają się we znaki. W te upalne dni nie zapominajmy o zwierzętach. Jak przygotować krowy do upałów i jak je prawidłowo żywić ? Jak unikać stresu cieplnego? Zachęcamy do przypomnienia sobie poniższego artykułu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Rynek zbóż      W pierwszej połowie sezonu 2016/2017, pomimo dużej konkurencji, eksport zbóż z Polski utrzymał się na wysokim poziomie. W okresie lipiec- grudzień 2016 r. z kraju wywieziono blisko 3,7 mln to ziarna zbóż, o 35% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2015/2016. Najwięcej wywieziono pszenicy, która stanowi 63%… Czytaj więcej Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Czytaj dalej

Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

 Rynek wołowiny i cielęciny      W Polsce szacuje się, że przy malejącej redukcji pogłowia krów i dalszej liczebności bydła opasowego w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem ukształtowało się na poziomie 5,8 mln sztuk. W połowie 2017 r. może być o 1% większe niż w czerwcu… Czytaj więcej Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

Czytaj dalej

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy… Czytaj więcej Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Czytaj dalej

Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

 Rosnący popyt na wołowinę, zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich oraz Turcji, spowodował, że w okresie styczeń-kwiecień 2016 r. unijny eksport tego mięsa był o 12% wyższy niż w tym samym okresie 2015 r. i wyniósł 204 tys.ton. Najwięcej produktów wołowych i cielęcych wywieziono do Turcji (9% unijnego eksportu, o 81%… Czytaj więcej Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

Czytaj dalej