Higiena doju, a mastitis

Mastitis (zapalenie gruczołu mlekowego) jest chorobą wymienia wywoływaną przez mikoplazmy, wirusy, bakterie, grzyby oraz glony. Główną przyczyną większości występujących przypadków są jednak bakterie z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus oraz E.coli. Które zwierzęta są najbardziej narażone i jak sobie z tą chorobą poradzić?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Higiena doju, a mastitis

Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Pogoda dalej nas nie rozpieszcza…. Wysokie temperatury dają się we znaki. W te upalne dni nie zapominajmy o zwierzętach. Jak przygotować krowy do upałów i jak je prawidłowo żywić ? Jak unikać stresu cieplnego? Zachęcamy do przypomnienia sobie poniższego artykułu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Co czeka rynek mleka w 2018 – prognoza

     Produkcja mleka jest determinowana przez dwa podstawowe czynniki, tj. pogłowie krów i wydajność mleczną. Po integracji z UE produkcja mleka w Polsce wykazywała powolną tendencję wzrostową, gdyż wzrost wydajności mlecznej rekompensował spadek pogłowia krów. W 2017 r. po raz pierwszy od wielu lat nastąpił wzrost pogłowia krów.

Czytaj dalej

Kiedy masło przestanie drożeć?

Masła brakuje na całym świecie, więc i ceny jego rosną. Na całym świecie nabiał drożeje, a masło jest jego najlepszym przykładem. Ceny masła poszybowały w ciągu roku o 40%. W najbliższym czasie masło może podrożeć nawet do 7 zł za kostkę, czyli o kolejne 30%. W Francji piekarnie, które do wypieków używają masło, chcą podnieść ceny słynnych drożdżówek brioche i rogalików croissant.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Kiedy masło przestanie drożeć?

Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Rynek zbóż      W pierwszej połowie sezonu 2016/2017, pomimo dużej konkurencji, eksport zbóż z Polski utrzymał się na wysokim poziomie. W okresie lipiec- grudzień 2016 r. z kraju wywieziono blisko 3,7 mln to ziarna zbóż, o 35% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2015/2016. Najwięcej wywieziono pszenicy, która stanowi 63%… Czytaj więcej Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Czytaj dalej

Co powoduje “huśtawkę” cen na rynku mleka?

     Zniesienie obowiązujących od 30 lat kwot mlecznych i pojawienie się rosyjskiego embarga na żywność z Unii Europejskiej doprowadziło do znacznego spadku cen. Analiza rynku krajowego w ostatnich miesiącach pozwala stwierdzić, że  mimo tego spadku ceny w naszym kraju  wzrosły. Wzrost nastąpił m. in.  pod wpływem rosnącego popytu w krajach… Czytaj więcej Co powoduje “huśtawkę” cen na rynku mleka?

Czytaj dalej

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy… Czytaj więcej Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Czytaj dalej

Jak przygotować krowy do upałów? – cz I

Upały są szczególnie dotkliwe dla bydła o wysokiej wydajności mlecznej. Negatywne skutki bezchmurnego nieba oraz palącego słońca są zauważalne w oborze gdy temperatura w jej wnętrzu wynosi pow. 25 stopni C. Taka sytuacja skutkuje zmniejszeniem pobierania paszy przez zwierzęta, co prowadzi do spadku produkcji. Jak dbać o zwierzęta podczas takiej pogody?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – cz I

Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Hodowca wyrażający chęć prowadzenia w swoim stadzie oceny wartości użytkowej zgłasza ten fakt do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w dowolnej formie: poprzez zootechnika oceny, inspektora nadzoru, selekcjonera lub bezpośrednio do odpowiedniego dla danego województwa biura PFHBiPM. Raport zawiera podstawowe informacje o każdej krowie w ocenianym stadzie,… Czytaj więcej Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Czytaj dalej