Choroby cieląt

Hodowcy decydujący się na produkcję mleka z roku na rok podnoszą poprzeczkę, próbują produkować jeszcze więcej, biją kolejne rekordy wydajności. Krowy mają wszystko czego potrzebują, a nawet więcej, bo one produkują, zarabiają, a każdy litr mniej to strata w budżecie. A co z cielętami? Przecież to od nich wszystko się zaczyna. O wydajności przyszłych krów musimy myśleć już od ich narodzin.

Czytaj dalej

Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.

Czytaj dalej

Rynek mleka 2020

Zgodnie z oceną ekspertów, w którym światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jej przebieg jest o wiele  bardziej łagodny, niż w przypadku poprzedniego cyklu na rynku mleka. Również według ekspertów epidemia COVID-19 nie będzie miała wpływu na światową produkcję mleka. Najprawdopodobniej doprowadzi ona do problemów logistycznych, utworzenia się zatorów w łańcuchów dostaw i ograniczy międzynarodowy handel produktami mlecznymi.

Czytaj dalej

DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy…

Czytaj dalej

Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Obecnie coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie nowoczesnych technik rozrodu w swoim stadzie. Stwarza to możliwości umocnienia genetyki poprzez uzyskanie dużej liczby potomstwa po najlepszych rodzicach. Szacuje się, że zdrowa samica jest w stanie urodzić 8-10 cieląt w ciągu swojego życia, natomiast przy zastosowaniu Embriotransferu (ET) możemy uzyskać ich…

Czytaj dalej

Higiena doju, a mastitis

Mastitis (zapalenie gruczołu mlekowego) jest chorobą wymienia wywoływaną przez mikoplazmy, wirusy, bakterie, grzyby oraz glony. Główną przyczyną większości występujących przypadków są jednak bakterie z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus oraz E.coli. Które zwierzęta są najbardziej narażone i jak sobie z tą chorobą poradzić?

Czytaj dalej

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy…

Czytaj dalej

Jak przygotować krowy do upałów? – cz I

Upały są szczególnie dotkliwe dla bydła o wysokiej wydajności mlecznej. Negatywne skutki bezchmurnego nieba oraz palącego słońca są zauważalne w oborze gdy temperatura w jej wnętrzu wynosi pow. 25 stopni C. Taka sytuacja skutkuje zmniejszeniem pobierania paszy przez zwierzęta, co prowadzi do spadku produkcji. Jak dbać o zwierzęta podczas takiej pogody?

Czytaj dalej

Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Hodowca wyrażający chęć prowadzenia w swoim stadzie oceny wartości użytkowej zgłasza ten fakt do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w dowolnej formie: poprzez zootechnika oceny, inspektora nadzoru, selekcjonera lub bezpośrednio do odpowiedniego dla danego województwa biura PFHBiPM. Raport zawiera podstawowe informacje o każdej krowie w ocenianym stadzie,…

Czytaj dalej