Kategoria: Nawożenie
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 5: Nawożenie – istotny czynnik zwiększający tolerancję suszową zbóż
Zapraszamy do obejrzenia materiału, z którego dowiedzą się Państwo jakimi składnikami pokarmowymi w nawozach można zwiększyć tolerancję roślin zbożowych na suszę. Ponadto jak pobierać próbki gleby, żeby wyniki były reprezentatywne dla pola. Dowiedzą się Państwo również jak skontaktować się z pracownikami terenowymi Stacji Chemiczno – Rolniczej w Gdańsku. Prezentujemy kilka ciekawostek dotyczących najważniejszych składników pokarmowych w roślinie. Zapraszamy do oglądania.
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 4: RSM w pigułce
Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano – Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m. in. poparzeń.
Czytaj więcej “Co w polu piszczy?” – Odcinek 4: RSM w pigułce
Roztwór Saletrzano-Mocznikowy – Jak bezpiecznie i efektywnie stosować w swych uprawach?
Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano-Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m.in. poparzeń.
Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż
Obserwując plantację zbóż w wielu przypadkach możemy zauważyć specyficzne przebarwiania lub inne symptomy, które nie są wynikiem niedoboru makroskładników (NPK), infekcji sprawcami chorób lub żerowania szkodników. Najczęściej są one efektem deficytu składników, które organizm roślinny wymaga jedynie w niewielkich ilościach czyli tzw. „mikroelementów”. Jak zaplanować nawożenie, aby zminimalizować ich niedobory?
Czytaj więcej Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż
Plan nawożenia azotem nowym obowiązkiem lub wyborem rolnika
Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami…” (Dz.U.2018 poz.1339) gospodarstwa o powierzchni ≥ 10 ha użytków rolnych lub utrzymujące zwierzęta gospodarskie w liczbie ≥ 10 DJP wg stanu średniorocznego, obowiązuje posiadanie planu nawożenia azotem lub obliczeń maksymalnych dawek azotu. Co korzystniej dla rolnika wybrać? Jakie są pomiędzy nimi różnice?
Czytaj więcej Plan nawożenia azotem nowym obowiązkiem lub wyborem rolnika
Zmiany w warunkach przechowywania nawozów naturalnych
Właściwe przechowywanie i stosowanie nawozów naturalnych to nie tylko ochrona wód gruntowych i powierzchniowych przed zanieczyszczeniem. To również sposób na zatrzymanie w nawozach naturalnych azotu dostępnego dla roślin uprawnych i zwiększenia osiąganych plonów. W jaki sposób i w jakich terminach powinniśmy przechowywać te wartościowe nawozy?
Praktyczne aspekty planu nawożenia azotem i obliczeń maksymalnych dawek azotu – w 3 krokach
Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie „Programu działań” zwanego inaczej Programem azotanowym[1] stosowanie nawozów zawierających azot można rozpocząć od 1 marca, o ile pozwalają na to warunki pogodowe. Zanim zostanie rozsiana pierwsza dawka nawozów, dla gospodarstwa powinien zostać opracowany plan nawożenia azotem lub obliczenia maksymalnych dawek azotu, zależnie od wielkości produkcji roślinnej lub zwierzęcej w gospodarstwie. W jaki sposób to przygotować?
Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów
Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów obejmują już od 2018 r. Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” zostało opublikowane w dniu 12 lipca 2018 r. Co obowiązuje rolników i czy wszystkich?
Czytaj więcej Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów
Rynek nawozów mineralnych
Jednym z najważniejszych obecnych trendów na rynku nawozów sztucznych jest fakt, iż większość krajów Europy Środkowo-Wschodniej zwiększa spożycie składników odżywczych, takich jak azot, potas, fosfor. Natomiast w Europie Zachodniej, a zwłaszcza w Niemczech przewidywany jest spadek konsumpcji, tychże składników odżywczych, głównie ze względu na zaostrzenie krajowych przepisów w zakresie stosowania nawozów mineralnych.
Plan nawożenia w gospodarstwie rolnym.
Plan nawozowy zapewnia właściwy podział dawek nawozów naturalnych i mineralnych pod poszczególne rośliny i pola w gospodarstwie z uwzględnieniem ich terminów ich stosowania, zakwaszenia i zasobności gleby w składniki pokarmowe. Istotnie jest również właściwe oszacowanie i wykorzystanie składników nawozowych (głównie nawozów naturalnych) wyprodukowanych i dostępnych w gospodarstwie.
Wapnowanie – bezcenny zabieg agrotechniczny.
Odczyn gleby ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, gdyż decyduje on o właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby. Zabieg wapnowania przyczynia się do utrzymania tzw. gruzełkowatej struktury gleby. Powstałe w glebie koloidy mineralno-organiczne wysycone wapniem cementują gruzełki i uodparniają je na działanie wody.
Zakwaszanie gnojowicy
Na ulatnianie się amoniaku z gnojowicy ma wpływ kilka czynników. Są to: temperatura, zawartość suchej masy, dostęp tlenu, sposób żywienia i wiek zwierząt, kierunek produkcji i co będzie omawiane w tym artykule- pH. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się… Czytaj więcej Zakwaszanie gnojowicy
Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.
Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.
Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.
Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II
OGRANICZENIE ODPŁYWU AZOTU ZE ŹRÓDEŁ ROLNICZYCH W związku z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wskazującym na niewypełnienie przez Polskę zobowiązań wynikających z Dyrektywy Azotanowej, w projekcie ustawy zawarto propozycję regulacji mających na celu jej spełnienie. Istotą tej propozycji jest ustanowienie na terenie całego kraju jednego programu działań mających na celu… Czytaj więcej Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4
Obliczając zapotrzebowanie na mineralne nawozy fosforowe i potasowe uwzględnia się zasobność gleby. Wyliczone potrzeby pokarmowe (plon x pobranie z tabeli 1) mnoży się przez współczynnik korekcyjny, którego wartość jest równa: 0,5 na glebach o bardzo wysokiej zawartości składników, 0,75 – na glebach o wysokiej zawartości, 1 – na glebach średnio… Czytaj więcej Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 3
Podstawą do określenia dawek mineralnych nawozów azotowych, potasowych i fosforowych jest wysokość plonu, którą można osiągnąć w danych warunkach glebowo-klimatycznych. Przewidywany plon należy pomnożyć przez pobranie określone w tabeli 2, a następnie skorygować o ilości N, P, K którą rośliny pobiorą z gleby, resztek pożniwnych oraz zastosowanych nawozów naturalnych.
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 2
Wapnowanie gleb jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym decydującym o efektywności nawożenia wszystkim składnikami pokarmowymi. Zakwaszenie gleb hamuje rozwój roślin i niezależnie od wielkości zastosowanej dawki nawożenia mineralnego uzyskanie zadowalających plonów nie jest możliwe. Składniki pokarmowe pozostają niewykorzystane i ulegają rozproszeniu w środowisku.
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 1
Zaledwie kilka procent rolników wykonuje analizy glebowe. Tymczasem podstawowa zasada nawożenia roślin mówi, iż niedobór któregokolwiek makro- lub nawet mikroelementu zmniejsza efektywność wykorzystania pozostałych składników pokarmowych, czyli możliwość uzyskania prawidłowego rozwoju i plonowania roślin (schemat 1).
Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?
Zboża stanowią blisko 75% ogólnego areału upraw w województwie pomorskim. Na rynku istnieją setki odmian pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, żyta i owsa zarówno jarych jaki i ozimych. Jak przy tak dużej ilości odmian, znaleźć tą, która zapewni nam najlepsze plony. W Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku każdego roku prowadzone są badania dotyczące… Czytaj więcej Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 5: Nawożenie – istotny czynnik zwiększający tolerancję suszową zbóż

Zapraszamy do obejrzenia materiału, z którego dowiedzą się Państwo jakimi składnikami pokarmowymi w nawozach można zwiększyć tolerancję roślin zbożowych na suszę. Ponadto jak pobierać próbki gleby, żeby wyniki były reprezentatywne dla pola. Dowiedzą się Państwo również jak skontaktować się z pracownikami terenowymi Stacji Chemiczno – Rolniczej w Gdańsku. Prezentujemy kilka ciekawostek dotyczących najważniejszych składników pokarmowych w roślinie. Zapraszamy do oglądania.
“Co w polu piszczy?” – Odcinek 4: RSM w pigułce

Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano – Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m. in. poparzeń.
Czytaj więcej “Co w polu piszczy?” – Odcinek 4: RSM w pigułce
Roztwór Saletrzano-Mocznikowy – Jak bezpiecznie i efektywnie stosować w swych uprawach?

Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano-Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m.in. poparzeń.
Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż

Obserwując plantację zbóż w wielu przypadkach możemy zauważyć specyficzne przebarwiania lub inne symptomy, które nie są wynikiem niedoboru makroskładników (NPK), infekcji sprawcami chorób lub żerowania szkodników. Najczęściej są one efektem deficytu składników, które organizm roślinny wymaga jedynie w niewielkich ilościach czyli tzw. „mikroelementów”. Jak zaplanować nawożenie, aby zminimalizować ich niedobory?
Czytaj więcej Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż
Plan nawożenia azotem nowym obowiązkiem lub wyborem rolnika
Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami…” (Dz.U.2018 poz.1339) gospodarstwa o powierzchni ≥ 10 ha użytków rolnych lub utrzymujące zwierzęta gospodarskie w liczbie ≥ 10 DJP wg stanu średniorocznego, obowiązuje posiadanie planu nawożenia azotem lub obliczeń maksymalnych dawek azotu. Co korzystniej dla rolnika wybrać? Jakie są pomiędzy nimi różnice?
Czytaj więcej Plan nawożenia azotem nowym obowiązkiem lub wyborem rolnika
Zmiany w warunkach przechowywania nawozów naturalnych
Właściwe przechowywanie i stosowanie nawozów naturalnych to nie tylko ochrona wód gruntowych i powierzchniowych przed zanieczyszczeniem. To również sposób na zatrzymanie w nawozach naturalnych azotu dostępnego dla roślin uprawnych i zwiększenia osiąganych plonów. W jaki sposób i w jakich terminach powinniśmy przechowywać te wartościowe nawozy?
Praktyczne aspekty planu nawożenia azotem i obliczeń maksymalnych dawek azotu – w 3 krokach

Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie „Programu działań” zwanego inaczej Programem azotanowym[1] stosowanie nawozów zawierających azot można rozpocząć od 1 marca, o ile pozwalają na to warunki pogodowe. Zanim zostanie rozsiana pierwsza dawka nawozów, dla gospodarstwa powinien zostać opracowany plan nawożenia azotem lub obliczenia maksymalnych dawek azotu, zależnie od wielkości produkcji roślinnej lub zwierzęcej w gospodarstwie. W jaki sposób to przygotować?
Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów

Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów obejmują już od 2018 r. Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” zostało opublikowane w dniu 12 lipca 2018 r. Co obowiązuje rolników i czy wszystkich?
Czytaj więcej Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów
Rynek nawozów mineralnych
Jednym z najważniejszych obecnych trendów na rynku nawozów sztucznych jest fakt, iż większość krajów Europy Środkowo-Wschodniej zwiększa spożycie składników odżywczych, takich jak azot, potas, fosfor. Natomiast w Europie Zachodniej, a zwłaszcza w Niemczech przewidywany jest spadek konsumpcji, tychże składników odżywczych, głównie ze względu na zaostrzenie krajowych przepisów w zakresie stosowania nawozów mineralnych.
Plan nawożenia w gospodarstwie rolnym.
Plan nawozowy zapewnia właściwy podział dawek nawozów naturalnych i mineralnych pod poszczególne rośliny i pola w gospodarstwie z uwzględnieniem ich terminów ich stosowania, zakwaszenia i zasobności gleby w składniki pokarmowe. Istotnie jest również właściwe oszacowanie i wykorzystanie składników nawozowych (głównie nawozów naturalnych) wyprodukowanych i dostępnych w gospodarstwie.
Wapnowanie – bezcenny zabieg agrotechniczny.
Odczyn gleby ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, gdyż decyduje on o właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby. Zabieg wapnowania przyczynia się do utrzymania tzw. gruzełkowatej struktury gleby. Powstałe w glebie koloidy mineralno-organiczne wysycone wapniem cementują gruzełki i uodparniają je na działanie wody.
Zakwaszanie gnojowicy
Na ulatnianie się amoniaku z gnojowicy ma wpływ kilka czynników. Są to: temperatura, zawartość suchej masy, dostęp tlenu, sposób żywienia i wiek zwierząt, kierunek produkcji i co będzie omawiane w tym artykule- pH. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się… Czytaj więcej Zakwaszanie gnojowicy
Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.
Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.
Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.
Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II
OGRANICZENIE ODPŁYWU AZOTU ZE ŹRÓDEŁ ROLNICZYCH W związku z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wskazującym na niewypełnienie przez Polskę zobowiązań wynikających z Dyrektywy Azotanowej, w projekcie ustawy zawarto propozycję regulacji mających na celu jej spełnienie. Istotą tej propozycji jest ustanowienie na terenie całego kraju jednego programu działań mających na celu… Czytaj więcej Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4
Obliczając zapotrzebowanie na mineralne nawozy fosforowe i potasowe uwzględnia się zasobność gleby. Wyliczone potrzeby pokarmowe (plon x pobranie z tabeli 1) mnoży się przez współczynnik korekcyjny, którego wartość jest równa: 0,5 na glebach o bardzo wysokiej zawartości składników, 0,75 – na glebach o wysokiej zawartości, 1 – na glebach średnio… Czytaj więcej Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 3
Podstawą do określenia dawek mineralnych nawozów azotowych, potasowych i fosforowych jest wysokość plonu, którą można osiągnąć w danych warunkach glebowo-klimatycznych. Przewidywany plon należy pomnożyć przez pobranie określone w tabeli 2, a następnie skorygować o ilości N, P, K którą rośliny pobiorą z gleby, resztek pożniwnych oraz zastosowanych nawozów naturalnych.
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 2
Wapnowanie gleb jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym decydującym o efektywności nawożenia wszystkim składnikami pokarmowymi. Zakwaszenie gleb hamuje rozwój roślin i niezależnie od wielkości zastosowanej dawki nawożenia mineralnego uzyskanie zadowalających plonów nie jest możliwe. Składniki pokarmowe pozostają niewykorzystane i ulegają rozproszeniu w środowisku.
Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 1
Zaledwie kilka procent rolników wykonuje analizy glebowe. Tymczasem podstawowa zasada nawożenia roślin mówi, iż niedobór któregokolwiek makro- lub nawet mikroelementu zmniejsza efektywność wykorzystania pozostałych składników pokarmowych, czyli możliwość uzyskania prawidłowego rozwoju i plonowania roślin (schemat 1).
Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?

Zboża stanowią blisko 75% ogólnego areału upraw w województwie pomorskim. Na rynku istnieją setki odmian pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, żyta i owsa zarówno jarych jaki i ozimych. Jak przy tak dużej ilości odmian, znaleźć tą, która zapewni nam najlepsze plony. W Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku każdego roku prowadzone są badania dotyczące… Czytaj więcej Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?