Płatki owsiane – nie tylko do jedzenia …

Pomimo, iż płatki owsiane są znane wielu z nas, to jednak niewiele zna ich liczne zastosowania. Przecież płatki to nie tylko produkt wykorzystywany do jedzenia. Już od wieków produkt ten był wykorzystywany m.in. w kosmetyce. Dzięki ich obfitości w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe świetnie sprawdzą się w zabiegach pielęgnacyjnych skóry, które możemy wykonać w domowy zaciszu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Płatki owsiane – nie tylko do jedzenia …

Samopsza i płaskurka – jedne z najstarszych gatunków pszenic polecane przez ekologów

Samopsza – „chlebowe” zboże odkryte na nowo…
Samopsza (Triticum monococcum, niem. Einkorn) to obok płaskurki najstarszy udomowiony gatunek pszenicy. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. To najstarsza pszenica niemal dzika, uważana za roślinę leczniczą.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Samopsza i płaskurka – jedne z najstarszych gatunków pszenic polecane przez ekologów

Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie

Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).

Czytaj dalej

Czytaj więcej Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie

Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku

Wybór mieszanek zbożowych jako element płodozmianu jest zabiegiem, który może przynieść rolnikowi korzyści w postaci wysokiego plonu o dobrej jakości paszowej. Jednakże wdrożenie tego typu uprawy wymaga precyzyjnego doboru gatunków oraz odmian w ich obrębie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawa mieszanek zbożowych Wyniki doświadczenia w PODR w Lubaniu w 2020 roku

Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Uważamy, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także oczekiwane przez nas większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Roztwór Saletrzano-Mocznikowy – Jak bezpiecznie i efektywnie stosować w swych uprawach?

Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano-Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m.in. poparzeń.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Roztwór Saletrzano-Mocznikowy – Jak bezpiecznie i efektywnie stosować w swych uprawach?

“Co w polu piszczy?” – Odcinek 3: Pszenica jara przewódkowa

Zmiany klimatyczne, susza i związane z tym słabe plonowanie powodują, że spada zainteresowanie zasiewami pszenicy jarej w województwie pomorskim. Dobrym rozwiązaniem tych problemów jest siew pszenic jarych przewódkowych. Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego, w którym zobaczycie Państwo zalety tego rozwiązania agrotechnicznego.

Czytaj dalej

Czytaj więcej “Co w polu piszczy?” – Odcinek 3: Pszenica jara przewódkowa

Zwalczanie chorób grzybowych – ważny element wiosennej ochrony zasiewów zbóż

Miniona  jesień charakteryzowała się dość wysokimi temperaturami oraz wilgotnością powietrza. Niestety były to sprzyjające warunki dla niektórych patogenów grzybowych, które zaczęły porażać plantacje ozimin już jesienią. Biorąc po uwagę  trwającą łagodną zimę ( i duże prawdopodobieństwo, że tak się utrzyma), należy spodziewać się nasilenia infekcji chorobami grzybowymi po wznowieniu wegetacji. Jakie najczęściej występują choroby grzybowe na plantacjach zbóż oraz jakie zabiegi wykonać, aby  zmniejszyć ich presję?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zwalczanie chorób grzybowych – ważny element wiosennej ochrony zasiewów zbóż

Żniwa 2019. Zbiory zbóż wyższe niż w 2018 roku

Według GUS w 2019 roku zbiory zbóż były wyższe o 8% w porównaniu do roku 2018. Według plantatorów, może zbiory są lepsze, ale wiele do życzenia pozostawia jakość ziarna. Niestety, w związku z tegoroczną suszą ziarno jest drobniejsze, o mniejszym wyrównaniu do wcześniejszych lat. Jak przedstawiają się zbiory poszczególnych zbóż?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Żniwa 2019. Zbiory zbóż wyższe niż w 2018 roku

Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe

System Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego pomaga we wdrażaniu postępu hodowlanego w produkcji roślinnej poprzez prowadzenie stałych lub okresowych badań wartości gospodarczej odmian gatunków roślin uprawnych o dużym znaczeniu gospodarczym. By poznać go bliżej zachęcamy do obejrzenia filmu oraz udziału w wydarzeniach organizowanych w PODR w Lubaniu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe

Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

W dzisiejszych czasach rolnictwo często opiera się na uprawie monokultur i nie rzadko bez chowu zwierząt. Brak nawozów organicznych objawia się niedoborem materii organicznej, a ta ma ogromny wpływ m.in. na strukturę gleby. Jak można zrekompensować brak nawozów organicznych glebie? Np. pozostawiając na polu słomę. Jakie zabiegi należy wykonać, aby ją prawidłowo zagospodarować – znajdziecie je poniżej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

Rozkrzewianie i skracanie zbóż

Zarówno rozkrzewianie jak i skracanie zbóż wykonuje się przez oprysk inhibitorami giberelin. Zależnie od terminu przeprowadzenia zabiegu, możemy zwiększyć liczbę źdźbeł (rozkrzewianie) albo je skrócić. Dlatego ważne jest określenie terminu zastosowania inhibitorów. W tym materiale chcemy przybliżyć właśnie ten temat.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rozkrzewianie i skracanie zbóż

Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

Zarówno rozkrzewianie jak i skracanie zbóż wykonuje się przez oprysk inhibitorami giberelin. Zależnie od terminu przeprowadzenia zabiegu, możemy zwiększyć liczbę źdźbeł (rozkrzewianie) albo je skrócić. Dlatego ważne jest określenie terminu zastosowania inhibitorów. W poradnikach są często zawarte mało precyzyjne informacje dot. optymalnego terminu oprysku

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

W niniejszym filmie przedstawiono charakterystykę technologii uprawy pasowej, ang. Strip-Till. Jest to innowacyjne podejście w produkcji wielu gatunków roślin uprawnych, które na terenie województwa pomorskiego nabiera coraz większego znaczenia. Głównym założeniem tego technologii jest spulchnienie jedynie części gleby (pasa) pod wysiew nasion rośliny uprawnej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czynniki wpływające na procesy generatywne u zbóż ozimych. Rośliny w ciągu swojego życia przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe od siewki do dojrzałości pełnej, gdy roślina wytwarza nasiona. Fazy rozwojowe to nic innego jak tworzenie nowych organów np.: liści, korzeni, łodyg, węzłów (nazywamy je organami wegetatywnymi), oraz elementów kwiatostanów takie jak… Czytaj więcej Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czytaj dalej

Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Zwalczanie szkodników roślin zbożowych często bagatelizowane przez wielu rolników w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia. Przyczyną tej sytuacji mogą być rosnące straty plonu powodowane m.in. przez uszkodzenia mechaniczne lub przenoszenie chorób wirusowych co wpływa na spadek opłacalności uprawy. W niniejszym artykule zaprezentowanych zostanie kilka najbardziej rozpowszechnionych gatunków szkodników, które… Czytaj więcej Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Czytaj dalej

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

W województwie pomorskim całkowita powierzchnia zasiewów zbóż obejmowała 463 381 ha. Areał, który przeznaczono pod uprawę mieszanek zbożowych w 2016 roku wyniósł około 63 728 ha i stanowił 13,7% powierzchni całkowitej. Analizując ten parametr należy stwierdzić, iż taka forma wysiewu jarych form zbóż cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników (większą powierzchnie wykazały… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Czytaj dalej

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. I

Czas zimowego spoczynku zbóż w przypadku wielu rolników jest czasem intensywnych przemyśleń co na swoich polach zasiać wiosną. Często większość z nich staje przed trudnym wyborem czy dokonać siewu jedno- czy wielogatunkowego.  Informacje zawarte w niniejszym artykule być może będą pomocne w podjęciu decyzji czy i w jaki sposób uprawiać… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. I

Czytaj dalej