Kategoria: przetwórstwo
Promocja żywności ekologicznej
Coraz większą popularnością i wsparciem ze strony Unii Europejskiej, cieszą się alternatywne systemy gospodarowania, mające wpływ na ochronę środowiska i ograniczające zużywanie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, do których należy m.in. rolnictwo ekologiczne.
Ze względu na ogromną intensyfikację rolnictwa, a co za tym idzie stawianie na pierwszym miejscu wydajności, a nie jakości, temat bezpieczeństwa żywnościowego nabiera coraz większego znaczenia i powoduje wzrost zainteresowania żywnością wysokiej jakości, jaką są m.in. produkty ekologiczne.
Rynek żywności ekologicznej i produktów bio
Żywność ekologiczną można już kupić praktycznie wszędzie… Nie tylko bezpośrednio od producenta rolnego, ale także na targowiskach, bazarkach, sklepikach osiedlowych, sklepach specjalistycznych, w marketach i supermarketach, a także w Internecie. W każdym mieście w Polsce , gdzie ilość mieszkańców przekracza 20 000 , istnieje już sklep z żywnością ekologiczną.
Fałszowanie żywności
Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany to produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych.
Płatki owsiane – nie tylko do jedzenia …
Pomimo, iż płatki owsiane są znane wielu z nas, to jednak niewiele zna ich liczne zastosowania. Przecież płatki to nie tylko produkt wykorzystywany do jedzenia. Już od wieków produkt ten był wykorzystywany m.in. w kosmetyce. Dzięki ich obfitości w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe świetnie sprawdzą się w zabiegach pielęgnacyjnych skóry, które możemy wykonać w domowy zaciszu.
Samopsza i płaskurka – jedne z najstarszych gatunków pszenic polecane przez ekologów
Samopsza – „chlebowe” zboże odkryte na nowo…
Samopsza (Triticum monococcum, niem. Einkorn) to obok płaskurki najstarszy udomowiony gatunek pszenicy. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. To najstarsza pszenica niemal dzika, uważana za roślinę leczniczą.
Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).
Zmiana w ustawie o Rolniczym Handlu Detalicznym
Rolniczy handel detaliczny jest specyficzną formą handlu detalicznego, funkcjonującą w Polsce od 2017 r., dedykowaną rolnikom prowadzącym produkcję żywności w celu jej wprowadzenia na rynek na małą skalę. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki) z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego. Zapoznaj się ze zmianami od roku 2022.
Małe przetwórstwo i RHD – można składać wnioski
Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój – trwa nabór wniosków
Promocja żywności ekologicznej
Coraz większą popularnością i wsparciem ze strony Unii Europejskiej, cieszą się alternatywne systemy gospodarowania, mające wpływ na ochronę środowiska i ograniczające zużywanie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, do których należy m.in. rolnictwo ekologiczne.
Ze względu na ogromną intensyfikację rolnictwa, a co za tym idzie stawianie na pierwszym miejscu wydajności, a nie jakości, temat bezpieczeństwa żywnościowego nabiera coraz większego znaczenia i powoduje wzrost zainteresowania żywnością wysokiej jakości, jaką są m.in. produkty ekologiczne.
Rynek żywności ekologicznej i produktów bio
Żywność ekologiczną można już kupić praktycznie wszędzie… Nie tylko bezpośrednio od producenta rolnego, ale także na targowiskach, bazarkach, sklepikach osiedlowych, sklepach specjalistycznych, w marketach i supermarketach, a także w Internecie. W każdym mieście w Polsce , gdzie ilość mieszkańców przekracza 20 000 , istnieje już sklep z żywnością ekologiczną.
Fałszowanie żywności
Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany to produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych.
Płatki owsiane – nie tylko do jedzenia …
Pomimo, iż płatki owsiane są znane wielu z nas, to jednak niewiele zna ich liczne zastosowania. Przecież płatki to nie tylko produkt wykorzystywany do jedzenia. Już od wieków produkt ten był wykorzystywany m.in. w kosmetyce. Dzięki ich obfitości w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe świetnie sprawdzą się w zabiegach pielęgnacyjnych skóry, które możemy wykonać w domowy zaciszu.
Samopsza i płaskurka – jedne z najstarszych gatunków pszenic polecane przez ekologów
Samopsza – „chlebowe” zboże odkryte na nowo…
Samopsza (Triticum monococcum, niem. Einkorn) to obok płaskurki najstarszy udomowiony gatunek pszenicy. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. To najstarsza pszenica niemal dzika, uważana za roślinę leczniczą.
Mieczysław Babalski o starych gatunkach zbóż oraz ich przetwórstwie
Aleksandra i Mieczysław Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Ich początki gospodarowania metodami ekologicznymi nie były łatwe ; do żywności bio musieli przekonać klientów, a wcześniej sami przeszli sporą przemianę. Od 1986 roku prowadzą gospodarstwo , a od roku 1991 działa przy nim Wytwórnia Makaronu BIO – Bio Babalscy (www.biobabalscy.pl).
Zmiana w ustawie o Rolniczym Handlu Detalicznym
Rolniczy handel detaliczny jest specyficzną formą handlu detalicznego, funkcjonującą w Polsce od 2017 r., dedykowaną rolnikom prowadzącym produkcję żywności w celu jej wprowadzenia na rynek na małą skalę. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki) z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego. Zapoznaj się ze zmianami od roku 2022.