Zero Waste w Kuchni: Jak Oszczędzać Żywność i Unikać Marnowania

Zgodnie z danymi Banków Żywności w Polsce, roczna ilość marnowanej żywności wynosi około 4,8 miliona ton. Szacuje się, że aż 60% tej ilości trafia na śmietniki w naszych domach. To oznacza, że każda osoba w kraju rocznie pozbywa się średnio 75 kg jedzenia! A można unikać marnowania żywności…

Czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne na Pomorzu

Rolnictwo ekologiczne jest trendem światowym – wyraźnie zaznaczyła to Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i w strategii „Od pola do stołu” (Farm to Fork). Wśród najważniejszych celów strategii unijnych można wymienić redukcję zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów oraz zwiększenie udziału powierzchni upraw rolnictwa ekologicznego do 2030…

Czytaj dalej

Proso rózgowate roślina o wielu kierunkach użytkowania

Proso rózgowate jest wieloletnią rośliną ozdobną, którą większość z nas spotyka najczęściej w ogrodach, okolicach posesji domów lub budynków użyteczności publicznej.  Jednakże poddając analizie cechy anatomiczne i biologię rozwoju tego gatunku należy stwierdzić, iż może stanowić również cenne źródło paszy dla niektórych przeżuwaczy.W niniejszym artykule przedstawione zostaną podstawowe informację dotyczące…

Czytaj dalej

Przesuwanie granic i walka z bolszewikami

Złośliwi mawiają, że nazwa Gochy wzięła się od słowa „doch”, które oznacza „przecież”.  Ludność zamieszkująca ten rejon Kaszub miała go nadużywać do tego stopnia, że przywarło ono do niej na stałe. Tak naprawdę określenie Gochy pochodzi od kaszubskiego słowa „gòchë”, którym określa się nieurodzajne, piaszczyste ziemie. I rzeczywiście, uprawa roli w tych rejonach nie jest najłatwiejsza. Zwykło się nawet żartobliwie mawiać, że w tym miejscu „jeden zając potrzebuje tysiąc morgów, a jeszcze musi kraść”.

Czytaj dalej