XV Kartuski Targ Produktów Ekologicznych – RELACJA

Print Friendly, PDF & Email

Kartuski Rynek 25 września 2021 r.( w sobotę) zamienił się w magiczne miejsce …

Tego dnia odbył się XV Kartuski Targ Produktów Ekologicznych połączony z wieloma atrakcjami zarówno dla dorosłych , jak i dzieci.

W tym miejscu odwiedzający mogli zakupić mnóstwo  certyfikowanych produktów ekologicznych – od świeżych warzyw i owoców po liczne przetwory prosto od lokalnych producentów.  Była również okazja skosztować niektórych specjałów, poznać nowe smaki, bo na wielu stoiskach odbywała się  degustacja.

Bardzo ważne i potrzebne jest poznanie, a także wpieranie swojego regionu, dlatego tym bardziej cieszyła dopisująca frekwencja.  Choć pogoda była zmienna, bo raz powiewało, a raz świeciło słońce, to nie zabrakło zainteresowanych produktami ekologicznymi.

Dzieci mogły brać udział w konkursach, m.in. „Ekologia w pigułce” oraz „Czy wiesz jak wygląda unijne logo rolnictwa ekologicznego” oraz w animacjach.

Wystawcami, a zarazem członkami reprezentującymi stowarzyszenie BIOPOMORZE http://biopomorze.com.pl/ podczas XV Kartuskiego Targu Produktów Ekologicznych byli:

  • Zbigniew Hendrich – wyjątkowe permakulturowe gospodarstwo ; ziemniaki, kabaczki, cukinie, dynie ,
  • Urszula Bloch – jabłka , aronia, maliny winogrona, brzoskwinie
  • Dorota Marszk Just Eko mistrzyni warzywnych przetworów, w tym przetwory z dyni oraz piękne świeże dynie,
  • Marcin i Basia Lis „Kaszubska Aronia” producenci polskiego czarnego złota czyli Aronii; świeża aronia oraz cała gama przetworów z polskiego superfood
  • królewska para Sabina i Waldek Król „Królewskie Łany” – jajka, octy, soki, przetwory
  • Marek i Alicja Szutenberg – specjaliści od warzyw oraz pysznych zakwasów, również kiszona kapusta,
  • Bogusław Szyca – wyjątkowe jabłka oraz gruszki, również suszone!
  • Małgorzata Siłakowska Jagodowe Marzenie żurawina oraz jagoda kamczacka. Polskie superfood, ukryte w słoikach! Żurawina ucierana na surowo produkt regionalny nagrodzony w konkursie “Weki z pomorskiej spiżarni”. Kombucha z sokiem z jagody kamczackiej!
  • Jolanta Wattecamp – pomidory , dynie , cukinie, marchew oraz soki z czarnego bzu, pomidorowy, truskawkowy

Ale nie zabrakło i innych produktów, takich jak tradycyjnie wędzone wędliny, sery korycińskie, miody prosto z pasieki, a także naturalne kosmetyki.

 

Nie mogło oczywiście zabraknąć lokalnych Kól Gospodyń Wiejskich ze swoimi specjałami (ciasta, pierogi, gofry, przetwory, nalewki, kawki i herbatki), kosmetykami oraz rękodziełem. Panie z KGW Kolonia; KGW Hopy; KGW Garcz; KGW Niestępowo; KGW Paczewo; KGW Staniszewo; KGW Sławki umilały imprezę.

Gospodarzami imprezy byli:

Partnerzy imprezy:

 

Obserwujemy rosnące zainteresowanie żywnością wysokiej jakości, konsumenci poszukują produktów nie tylko o bardzo dobrych walorach smakowych, ale i innych dobroczynnych właściwościach. Natomiast edukacja ekologiczna wśród społeczeństwa nadal jest potrzebna i konieczna. Proces certyfikacji i znakowania produktów ekologicznych bywa jeszcze nieznany wśród konsumentów.  Dlatego tak ważne są działania zmierzające do promocji i rozwoju rynku produktów ekologicznych. Liczymy, że w kolejnym roku frekwencja zarówno wśród odwiedzających, jak i wystawców będzie jeszcze większa!

 

 

opracowała: Agnieszka Jereczek

 

więcej zdjęć można znaleźć na stronie PODR w Lubaniu: https://podr.pl/relacje-post/xv-kartuski-targ-produktow-ekologicznych-relacja/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − siedem =