Wszystkie wpisy

Print Friendly, PDF & Email

Rozkrzewianie i skracanie zbóż

Print Friendly, PDF & Email

Zarówno rozkrzewianie jak i skracanie zbóż wykonuje się przez oprysk inhibitorami giberelin. Zależnie od terminu przeprowadzenia zabiegu, możemy zwiększyć liczbę źdźbeł (rozkrzewianie) albo je skrócić. Dlatego ważne jest określenie terminu zastosowania inhibitorów. W tym materiale chcemy przybliżyć właśnie ten temat.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rozkrzewianie i skracanie zbóż

0 komentarzy

Masło wciąż drogie…

Print Friendly, PDF & Email

Drastyczne zmiany cen masła w latach 2016 i 2017 były wywołane szeregiem czynników. Nie bez znaczenia pozostał fakt, że produkcja spadła u kluczowych eksporterów, a popyt na świecie pozostał na wysokim poziomie. Eksperci przewidują, że ceny odtłuszczonego mleka w proszku będą nadal niskie. To będzie wiązało się z tym, że na rynek trafi mniej masła. A to pierwszy symptom do tego, że ceny ponownie wzrosną.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Masło wciąż drogie…

0 komentarzy

Proces certyfikacji w gospodarstwie ekologicznym

Print Friendly, PDF & Email

Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zakazanych substancji chemicznych, a podczas ich produkcji nie stosowano niedozwolonych nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, organizmów zmodyfikowanych genetycznie (MRiRW). Kiedy gospodarstwo uzyskuje miano ekologicznego oraz prawo do używania unijnego logo produkcji ekologicznej?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Proces certyfikacji w gospodarstwie ekologicznym

0 komentarzy

Rynek drobiu z problemami

Print Friendly, PDF & Email

Polska jest drobiowym potentatem w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej ponad 3,1 mln ton mięsa drobiowego opuściło zakłady w Polsce w 2017 roku. W 2018 roku wyprodukuje 3 mln ton drobiu, najwięcej we Wspólnocie. Z tego wyeksportujemy prawie połowę. Prognozy KE na 2018 rok zakładają ponad 7% wzrost produkcji w Polsce, podczas gdy prognozowany wzrost dla Francji i Wielkiej Brytanii to 2-3%, a w Niemczech szacuje się spadek o ponad 4%. Wyraźnie widać, że Polska odstaje od reszty. Do niedawna walczyliśmy o pierwszą pozycję, a teraz przegoniliśmy naszych konkurentów i to mocno.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek drobiu z problemami

0 komentarzy

Pogański stożek i wieża kasztelana

Print Friendly, PDF & Email

Pomorze ma bardzo zróżnicowany krajobraz, który nie pozwoli żadnemu turyście się nudzić. Ostatnie zlodowacenie pozostawiło w Smołdzinie stożkowatą konstrukcję. 115 m n.p.m. to może niewiele, ale w tej okolicy Rowokół jest najwyższym wzniesieniem. Kolejne wyjątkowe miejsce to Wieżyca. Krążą o niej liczne legendy, bardziej i mniej prawdziwe. Jedno jest pewne – to idealne miejsce na zimowy wypoczynek.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pogański stożek i wieża kasztelana

0 komentarzy

Plan nawożenia w gospodarstwie rolnym.

Print Friendly, PDF & Email

Plan nawozowy zapewnia właściwy podział dawek  nawozów naturalnych i mineralnych pod poszczególne rośliny i pola w gospodarstwie z uwzględnieniem ich terminów ich stosowania, zakwaszenia i zasobności gleby w składniki pokarmowe. Istotnie jest również właściwe oszacowanie i wykorzystanie składników nawozowych (głównie nawozów naturalnych) wyprodukowanych i dostępnych w gospodarstwie.  

Czytaj dalej

Czytaj więcej Plan nawożenia w gospodarstwie rolnym.

0 komentarzy

Mechowo. Najmniejsza podziemna trasa i pozostałości po łowcach fok

Print Friendly, PDF & Email

Wyjazd nad morze kojarzy się z opalaniem i kąpielami w Bałtyku. To jednak nie jedyne atrakcje, które czekają na odwiedzających północną części Polski. Na skraju wsi Mechowo znajduje się prawdziwy skarb. Co można spotkać w magicznych pieczarach? 

Czytaj dalej

Czytaj więcej Mechowo. Najmniejsza podziemna trasa i pozostałości po łowcach fok

0 komentarzy

Niskie ceny ziemniaków nie tylko w Polsce.

Print Friendly, PDF & Email

Od ponad czterdziestu lat powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce sukcesywnie maleje. Skala ograniczenia powierzchni uprawy w Polsce jest bardzo duża nie spotykana w żadnym innym kraju europejskim. Od 2016 r. według IHAR-PIB, powierzchnia uprawy ziemniaków się ustabilizowała się na poziomie powyżej 300 tys. ha.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Niskie ceny ziemniaków nie tylko w Polsce.

0 komentarzy

Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

Print Friendly, PDF & Email

Zarówno rozkrzewianie jak i skracanie zbóż wykonuje się przez oprysk inhibitorami giberelin. Zależnie od terminu przeprowadzenia zabiegu, możemy zwiększyć liczbę źdźbeł (rozkrzewianie) albo je skrócić. Dlatego ważne jest określenie terminu zastosowania inhibitorów. W poradnikach są często zawarte mało precyzyjne informacje dot. optymalnego terminu oprysku

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawiasz zboża – rozkrzewianie i skracanie, musisz to wiedzieć.

1 komentarz

Od kwietnia wniosek o szacowanie szkód łowieckich składamy do wójta.

Print Friendly, PDF & Email

W dniu 1 kwietnia 2018 roku zaczęła obowiązywać nowelizacja ustawy Prawo Łowieckie z dnia 22 marca 2018r., która przynosi znaczące zmiany w zakresie szacowania szkód wyrządzonych przez dziki, daniele, łosie, sarny i jelenie.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Kosmici i diabły zrzucają głazy na kościoły.

Print Friendly, PDF & Email

Skąd na Pomorzu wzięły się Diabelskie Kamienie? Czy przetransportowali je kosmici czy diabły, a może przyniósł je ze sobą lądolód? Tak czy inaczej, samotne głazy rozbudzają ludzką wyobraźnię.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Kosmici i diabły zrzucają głazy na kościoły.

0 komentarzy

Przetwórstwo ekologiczne – wymogi, przykład mleczarstwa.

Print Friendly, PDF & Email

Zasady przetwórstwa ekologicznego zostały ściśle określone w przepisach nie tylko krajowych, ale również unijnych. Zatem kiedy produkt przetworzony możemy nazwać ekologicznym? Jakie wymagania muszą spełniać przetwórnie ekologiczne? O tym pokrótce w wideo poradzie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Przetwórstwo ekologiczne – wymogi, przykład mleczarstwa.

0 komentarzy

Jak uzyskać płatność ekologiczną?

Print Friendly, PDF & Email

Wielu rolników zadaje sobie pytanie, czy opłaca się gospodarować ekologicznie? Jakie obowiązują stawki płatności do produkcji ekologicznej? Płatność ekologiczna jest przyznawana w ramach wszystkich pakietów, jeżeli rolnik prowadzi produkcję rolną zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak uzyskać płatność ekologiczną?

0 komentarzy

Korzyści z przynależności do Grupy Producentów Rolnych

Print Friendly, PDF & Email

Przynależność do Grupy Producentów Rolnych przynosi wymierne korzyści finansowe rolnikom. W listopadzie 2017 r. odwiedziliśmy z kamerą Grupę Producentów Rolnych (GPR) „Kaszubskie Zrzeszenie Producentów Mleka”. Pan Marcin Kaszubowski, w którego gospodarstwie byliśmy (Wieś Nieżychowice – gmina Chojnice) oraz Pan Jan Papoń (Prezes GPR „Kaszubskie Zrzeszenie Producentów Mleka”), opowiedzą Państwu o… Czytaj więcej Korzyści z przynależności do Grupy Producentów Rolnych

Czytaj dalej

0 komentarzy

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym.

Print Friendly, PDF & Email

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Odgrywają znaczącą rolę przyczyniając  się m.in. do zamknięcia obiegu składników pokarmowych wewnątrz gospodarstwa, zapewnienia nawozu naturalnego, wpływającego na żyzność gleby oraz poprzez wzbogacenie płodozmianu w rośliny pastewne do samowystarczalności gospodarstwa.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Co czeka rynek mleka w 2018 – prognoza

Print Friendly, PDF & Email

     Produkcja mleka jest determinowana przez dwa podstawowe czynniki, tj. pogłowie krów i wydajność mleczną. Po integracji z UE produkcja mleka w Polsce wykazywała powolną tendencję wzrostową, gdyż wzrost wydajności mlecznej rekompensował spadek pogłowia krów. W 2017 r. po raz pierwszy od wielu lat nastąpił wzrost pogłowia krów.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jaki dochód z rzepaku w 2018 r.? – prognoza cen.

Print Friendly, PDF & Email

  W sezonie 2017/18, przy większych krajowych zbiorach, ceny rzepaku………..

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jaki dochód z rzepaku w 2018 r.? – prognoza cen.

0 komentarzy

Debrzno. Więzienie dla czarownic

Print Friendly, PDF & Email

Wiedźmy nigdy nie miały łatwego życia. Nie dość, że musiały sporządzać magiczne receptury ze skrzydełek nietoperzy i żabich oczu, to jeszcze groziła im za to sroga kara. Mroczną historię można zawsze w czarodziejski sposób zamienić w coś pozytywnego. Tak właśnie odczarowano Basztę

Czytaj dalej

Czytaj więcej Debrzno. Więzienie dla czarownic

0 komentarzy

Ocena gołębi rasowych

Print Friendly, PDF & Email

Jednym z elementów zachowania bioróżnorodności dla przyszłych pokoleń jest ptactwo. Ptaki, od lat związane są z historią ludzkością, a jednym z nich który, znajdował zastosowanie praktyczne jest gołąb. W starożytności gołębie uznawane były za tzw. zwierzęta czyste.   

Czytaj dalej

0 komentarzy

Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

Print Friendly, PDF & Email

Serdecznie zapraszamy do współpracy zarówno rolników ekologicznych, jak i zamierzających przystąpić do tego typu gospodarowania, przetwórców ekologicznych, firmy oferujące do sprzedaży produkty do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz osoby chętne do propagowania żywności wysokiej jakości.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE

0 komentarzy

Spadki czy wzrosty? – prognoza cen żywca w I kwartale 2018r.

Print Friendly, PDF & Email

Rynek wieprzowiny      W Polsce na pierwsze półrocze 2018 r. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji wieprzowiny, jednak dynamika będzie się zmniejszała. W drugiej połowie 2018 r. produkcja może być mniejsza od przewidywanej w tym samym okresie 2017 r. ze względu na pogarszające się warunki chowu trzody chlewnej i możliwy spadek… Czytaj więcej Spadki czy wzrosty? – prognoza cen żywca w I kwartale 2018r.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Wrażliwość kukurydzy na zachwaszczenie – wyniki herbicydowego doświadczenia w PODR w Lubaniu.

Print Friendly, PDF & Email

Kukurydza jest gatunkiem, który silnie reaguje na zachwaszczenie spadkiem plonu. Rolnicy mają do wyboru wiele substancji aktywnych w herbicydach, które można podzielić na dwie zasadnicze grupy. Pierwsza to substancje działające doglebowo i druga grupa to substancje stosowane nalistnie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wrażliwość kukurydzy na zachwaszczenie – wyniki herbicydowego doświadczenia w PODR w Lubaniu.

0 komentarzy

Z przymrużeniem oka – ciekawe nazwy miejscowości na Pomorzu

Print Friendly, PDF & Email

Nie trzeba wybierać się w daleką podróż, by zwiedzić Amerykę, odwiedzić Rzym czy udać się za spadającą gwiazdą do Betlejem. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się mapie. Pomorze obfituje w ciekawe i często zabawne nazwy miejscowości.Co czeka nasze województwo? Wywróżyć to może jedynie Cyganka (gmina Nowy Dwór Gdański). Czy zbiorą się nad nim Czarne (gmina Czarne) chmury? Czy czeka je Jasna (gmina Dzierzgoń) przyszłość? A jak Wy Myślice (gmina Stary Dzierzgoń)?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Z przymrużeniem oka – ciekawe nazwy miejscowości na Pomorzu

0 komentarzy

Ekologiczna towarowa produkcja porzeczki czarnej alternatywą dla produkcji konwencjonalnej.

Print Friendly, PDF & Email

Podjęcie decyzji o produkcji porzeczki czarnej metodami ekologicznymi powinno być poprzedzone głęboką analizą informacji na ten temat (poniżej wykaz obowiązujących aktów prawnych) oraz ocenie możliwości produkcyjno-organizacyjnych gospodarstwa. Ten rodzaj produkcji różni się w znaczący sposób od produkcji konwencjonalnej, wymaga wielu zabiegów agrotechnicznych, maszyn oraz podejścia systemowego (raz podjęte decyzje będą skutkowały długofalowymi efektami bez możliwości ich poprawienia)

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ekologiczna towarowa produkcja porzeczki czarnej alternatywą dla produkcji konwencjonalnej.

0 komentarzy

Wapnowanie – bezcenny zabieg agrotechniczny.

Print Friendly, PDF & Email

Odczyn gleby ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, gdyż decyduje on o właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby. Zabieg wapnowania przyczynia się do utrzymania tzw. gruzełkowatej struktury gleby.  Powstałe w glebie koloidy mineralno-organiczne wysycone wapniem cementują gruzełki i uodparniają je na działanie wody.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wapnowanie – bezcenny zabieg agrotechniczny.

1 komentarz

Jajka – czy zabraknie ich na Święta?

Print Friendly, PDF & Email

Po wykryciu fipronilu w jajkach w Belgii, Francji, Niemczech i Holandii, konieczne było wybicie milionów niosek, a ze sklepów wycofano setki milionów skażonych jaj. Tymczasem Polska uzyskała status kraju wolnego od wirusa grypy ptaków, bo od dłuższego czasu nie zanotowano u nas żadnego takiego przypadku. Do naszych producentów i hurtowni ustawiała się kolejka chętnych do zakupu jaj …

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jajka – czy zabraknie ich na Święta?

0 komentarzy

Owczary – miejsce z cennymi siedliskami na ziemi lubuskiej – dobre praktyki.

Print Friendly, PDF & Email

W województwie lubuskim, niemalże nad samą Odrą, w małej miejscowości Owczary koło Górzycy znajduje się Stacja Terenowa Klubu Przyrodników. Klub jest  organizacją pozarządową, niezależną, stowarzyszeniem społecznym prowadzącym aktywną działalność na rzecz ochrony przyrody i edukacji ekologicznej społeczeństwa. Powstał oficjalnie w roku 1989 i działa na terenie całej Polski , a… Czytaj więcej Owczary – miejsce z cennymi siedliskami na ziemi lubuskiej – dobre praktyki.

Czytaj dalej

1 komentarz

Tworzenie grup producentów i organizacji producentów rolnych.

Print Friendly, PDF & Email

We wrześniu Prezes ARiMR podał do publicznej wiadomości, że wnioski o przyznanie pomocy na “Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. Warto skorzystać z tej formy wsparcia, a poniżej przedstawiamy warunki aplikowania o środki.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Czynniki środowiskowe wpływające na plonowanie truskawek.

Print Friendly, PDF & Email

Opłacalność produkcji truskawek w dużym stopniu zależy od ceny i plonów. Tak, jak nie mamy wielkiego wpływu na ceny, tak do pewnego stopnia możemy wpływać na plonowanie. Wśród wielu czynników mających wpływ na plonowanie, jednym tchem wymienia się potencjał plonotwórczy odmiany, warunki pogodowe i agrotechnikę. Większość plantatorów skupia się głównie… Czytaj więcej Czynniki środowiskowe wpływające na plonowanie truskawek.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rynek cukru bez limitów – jaka przyszłość czeka producentów?

Print Friendly, PDF & Email

   Na terenie Polski skup buraków cukrowych, produkcję cukru prowadzą trzy niemieckie koncerny: Pfeifer&Langen Polska S.A.,  Suedzucker Polska S.A. i Nordzucker Polska S.A. oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A., która ma 40% udziału w polskim rynku cukru.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek cukru bez limitów – jaka przyszłość czeka producentów?

1 komentarz

Zwalczanie szkodników w rzepaku ozimym.

Print Friendly, PDF & Email

Jednym z największych zagrożeń dla rozwoju rzepaku jesienią jest żerowanie larw śmietki kapuścianej. Szkody spowodowane przez tego agrofaga mogą być ogromne, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do likwidacji plantacji….

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zwalczanie szkodników w rzepaku ozimym.

0 komentarzy

Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

Print Friendly, PDF & Email

     Wzrasta zainteresowanie uprawą rzepaku. W świetle prognoz w 2017 r. produkcja rzepaku w UE-28, jest największym producentem na świecie i może wynieść 21,5 mln ton wobec 20,1 mln ton w 2015 r. Powierzchnia zbiorów rzepaku w UE-28 w sezonie 2017/18 ma wynieść 6,6 mln ha i ma być… Czytaj więcej Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

Czytaj dalej

0 komentarzy

Zakwaszanie gnojowicy

Print Friendly, PDF & Email

Na ulatnianie się amoniaku z gnojowicy ma wpływ kilka czynników. Są to: temperatura, zawartość suchej masy, dostęp tlenu, sposób żywienia i wiek zwierząt, kierunek produkcji i co będzie omawiane w tym artykule- pH. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się… Czytaj więcej Zakwaszanie gnojowicy

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

Print Friendly, PDF & Email

Uprawa ziemniaków jest jedną z najbardziej popularnych upraw w Polsce i na Pomorzu. Stosowanie właściwej agrotechniki, dostosowanej do specyfiki odmianowej jest jednym z kluczowych warunków osiągnięcia wysokich plonów o najlepszej jakości. W filmie odpowiadamy na pytania, ważne dla każdego rolnika uprawiającego ziemniaki i przedstawiamy jak prowadzą uprawę gospodarstwa osiągające najlepsze rezultaty.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak prowadzić uprawę ziemniaka jadalnego – film.

0 komentarzy

Prognoza cen rynkowych produktów rolno – żywnościowych do grudnia 2017r.

Print Friendly, PDF & Email

Jak kształtować się będą ceny płodów i produktów rolnych do końca 2017r. – prognoza.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynkowych produktów rolno – żywnościowych do grudnia 2017r.

0 komentarzy

Gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w woj. pomorskim?

Print Friendly, PDF & Email

Produkty ekologiczne z pewnością różnią się od tych konwencjonalnych, ponieważ charakteryzują się wysoką jakością,  bardzo dobrymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Aby konsumenci mieli pewność, że żywność ta posiada takie właściwości, poddawana jest kontroli i certyfikacji i oznaczona certyfikatem.(ryc. 1) Świadomi konsumenci dobrze wiedzą, dlaczego produkty ekologiczne są droższe, ile pracy… Czytaj więcej Gdzie obecnie rolnicy mogą sprzedawać, a konsumenci kupować żywność ekologiczną w woj. pomorskim?

Czytaj dalej

0 komentarzy

Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

Print Friendly, PDF & Email

W  warunkach  polskich  najbardziej  rozpowszechnioną chorobą  fitoplazmatyczną jest fyllodioza rzepaku. Rokrocznie na plantacjach rzepaku obserwuje się rosnącą liczbę charakterystycznie zniekształconych roślin rzepaku ozimego. Liczba porażonych roślin rzepaku na plantacjach mieści się w granicach od 0,1% do 5% i jest ona związana z czynnikami atmosferycznymi. Natomiast procent porażenia roślin rzepaku patogenem… Czytaj więcej Fyllodioza – choroba zagrażająca roślinom rzepaku.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.II

Print Friendly, PDF & Email

Pomorskie łąki posiadają duże walory przyrodnicze. Rolnicy posiadający łąki, nie zawsze zdają sobie sprawę z faktu jak wartościowe są to siedliska. W tym filmie chcemy przybliżyć temat dopłat do łąk jakie może uzyskać rolnik za ekstensywne użytkowanie takich łąk w ramach pakietów rolno-środowiskowo-klimatycznych.

Czytaj dalej

1 komentarz

Fitotoksyczne działanie herbicydów na rośliny uprawne.

Print Friendly, PDF & Email

Herbicydy to substancje chemiczne oraz kultury organizmów stosowane w celu niszczenia, lub hamowania wzrostu i rozwoju roślin. Stosowanie herbicydów na polach uprawnych pozwala ograniczyć straty plonu wynikające z konkurencyjnego oddziaływania chwastów. Niemniej jednak, powszechne stosowanie środków chwastobójczych stwarza ryzyko obecności pozostałości substancji aktywnych zarówno w glebie jak i płodach rolnych.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Kiedy masło przestanie drożeć?

Print Friendly, PDF & Email

Masła brakuje na całym świecie, więc i ceny jego rosną. Na całym świecie nabiał drożeje, a masło jest jego najlepszym przykładem. Ceny masła poszybowały w ciągu roku o 40%. W najbliższym czasie masło może podrożeć nawet do 7 zł za kostkę, czyli o kolejne 30%. W Francji piekarnie, które do wypieków używają masło, chcą podnieść ceny słynnych drożdżówek brioche i rogalików croissant.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Kiedy masło przestanie drożeć?

0 komentarzy

Jak zostać prosumentem energii elektrycznej pochodzącej z paneli fotowoltaicznych?

Print Friendly, PDF & Email

Jednym z rozwiązań na obniżenie kosztów energii elektrycznej jest zostanie prosumentem. Takie rozwiązanie jest bardzo popularne wśród rolników niemieckich, gdzie odpowiadają oni za znaczną część energii elektrycznej produkowanej w instalacjach fotowoltaicznych. Oprócz obniżenia rachunków,

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak zostać prosumentem energii elektrycznej pochodzącej z paneli fotowoltaicznych?

1 komentarz

Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

Print Friendly, PDF & Email

W tym filmie chcemy przybliżyć temat dopłat do łąk jakie może uzyskać rolnik za ekstensywne użytkowanie takich łąk w ramach pakietów rolno-środowiskowo-klimatycznych. Jak rozpoznać taką łąkę i jakie rośliny muszą na niej występować, aby móc ją zakwalifikować do dopłat w ramach tych pakietów przedstawia film.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.I

3 komentarze

Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

Print Friendly, PDF & Email

W niniejszym filmie przedstawiono charakterystykę technologii uprawy pasowej, ang. Strip-Till. Jest to innowacyjne podejście w produkcji wielu gatunków roślin uprawnych, które na terenie województwa pomorskiego nabiera coraz większego znaczenia. Głównym założeniem tego technologii jest spulchnienie jedynie części gleby (pasa) pod wysiew nasion rośliny uprawnej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Uprawa pasowa – “Strip – Till”, film.

1 komentarz

Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Print Friendly, PDF & Email

Czynniki wpływające na procesy generatywne u zbóż ozimych. Rośliny w ciągu swojego życia przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe od siewki do dojrzałości pełnej, gdy roślina wytwarza nasiona. Fazy rozwojowe to nic innego jak tworzenie nowych organów np.: liści, korzeni, łodyg, węzłów (nazywamy je organami wegetatywnymi), oraz elementów kwiatostanów takie jak… Czytaj więcej Co sprawia, że geny „wiedzą”, kiedy mają zacząć pracować, a kiedy mają być uśpione?

Czytaj dalej

2 komentarze

Rozrodczości loch – obszary problemowe.

Print Friendly, PDF & Email

Na wyniki rozrodczości loch ma wpływ szereg czynników. Najważniejsze z nich to: żywienie, utrzymanie – warunki środowiska, czynniki chorobowe jak również zarządzanie stadem. Na wszystkie te czynniki ma wpływ hodowca, jego wiedza i sprawność działania.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rozrodczości loch – obszary problemowe.

0 komentarzy

W pomorskich sadach – komunikat maj 2017 r.

Print Friendly, PDF & Email

Najważniejsze aktualne zagrożenia ze strony chorób i szkodników w jabłoniach, śliwach i czereśniach. Komunikat sadowniczy z woj. pomorskiego – maj 2017 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej W pomorskich sadach – komunikat maj 2017 r.

0 komentarzy

Jak zorganizować przetwórstwo mięsa w gospodarstwie? – film

Print Friendly, PDF & Email

  Konsumenci coraz częściej szukają oryginalnego smaku, dlatego wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami cieszą się wśród nich coraz większym uznaniem. Prowadzenie wytwórni wędlin w gospodarstwie może być dodatkowym źródłem dochodów w gospodarstwie. W filmie podpowiadamy jak zorganizować produkcję wędlin.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Czym po żniwach zaskoczą rolników ceny produktów rolnych? – prognoza.

Print Friendly, PDF & Email

Ceny zbóż w Polsce będą się kształtowały przede wszystkim pod wpływem sytuacji na rynku unijnym oraz małych zapasów krajowych. W związku z powyższym przewiduje się, że ceny zbóż we wrześniu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Czym po żniwach zaskoczą rolników ceny produktów rolnych? – prognoza.

0 komentarzy

Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Print Friendly, PDF & Email

Zwalczanie szkodników roślin zbożowych często bagatelizowane przez wielu rolników w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia. Przyczyną tej sytuacji mogą być rosnące straty plonu powodowane m.in. przez uszkodzenia mechaniczne lub przenoszenie chorób wirusowych co wpływa na spadek opłacalności uprawy. W niniejszym artykule zaprezentowanych zostanie kilka najbardziej rozpowszechnionych gatunków szkodników, które… Czytaj więcej Szkodniki zbóż – problem, którego nie należy bagatelizować…..

Czytaj dalej

2 komentarze

Jak ocenić stopień przemarznięcia kwiatostanów w sadach?

Print Friendly, PDF & Email

Przymrozki wiosenne powodują zamieranie zalążni w kwiatostanach drzew owocowych. Jak ocenić stopnień przemarznięcia kwiatostanów przedstawia film.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak ocenić stopień przemarznięcia kwiatostanów w sadach?

0 komentarzy

Trendy na rynku produktów ekologicznych – Biofach 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Rynek żywności ekologicznej wciąż nie zwalnia tempa. Produkty z eko certyfikatem zagospodarowały już niemal każdy segment rynku, dlatego producenci skupiają się raczej na nowych rozwiązaniach w zakresie receptur, opakowań i marketingu. Dowodem na to są jedne z największych międzynarodowych targów produktów i żywności ekologicznej BIOFACH w Norymberdze. Zapraszamy do zapoznania się z videorelacją z tego przedsięwzięcia.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Trendy na rynku produktów ekologicznych – Biofach 2017.

0 komentarzy

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Print Friendly, PDF & Email

Naturalne substancje w ochronie roślin. Bardzo częstym zabiegiem stosowanym przez rolników ekologicznych to opryski różnymi wyciągami roślinnymi. Pamiętajmy jednak o tym, aby rośliny wykorzystywane do tego pochodziły najlepiej z obrębu naszego gospodarstwa, z miejsc oddalonych od potencjalnie skażonych siedlisk (np. wysypiska śmieci). Również warunki pogodowe mogą modyfikować ich działanie, jak… Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. II

Czytaj dalej

0 komentarzy

Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I

Print Friendly, PDF & Email

Podstawową metodą ochrony roślin w systemie rolnictwa ekologicznego jest szeroko rozumiana profilaktyka. Głównym założeniem jest dbałość o równowagę w agroekosystemie. Należy prowadzić takie zabiegi agrotechniczne, które przyczynią się do stworzenia odpowiednich warunków dla prawidłowego wzrostu roślin.  Do takich działań należą m.in. uprawa roli, zmianowanie, dobór gatunków  i odmian, a także… Czytaj więcej Środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym – cz. I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Po pierwsze gleba! – Struktura a żyzność gleby.

Print Friendly, PDF & Email

„Ziemię trzeba kochać i pieścić bardziej niż kochankę”
prof. Ryszard Manteuffel (1903-1991), wybitny ekonomista rolny

Czytaj dalej

Czytaj więcej Po pierwsze gleba! – Struktura a żyzność gleby.

0 komentarzy

Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Print Friendly, PDF & Email

Rynek zbóż      W pierwszej połowie sezonu 2016/2017, pomimo dużej konkurencji, eksport zbóż z Polski utrzymał się na wysokim poziomie. W okresie lipiec- grudzień 2016 r. z kraju wywieziono blisko 3,7 mln to ziarna zbóż, o 35% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2015/2016. Najwięcej wywieziono pszenicy, która stanowi 63%… Czytaj więcej Prognoza cen produktów rolno- żywnościowych – I połowa 2017r.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

Print Friendly, PDF & Email

     Według danych GUS z września 2016 r. produkcja owoców w Polsce w minionym roku wyniosła 4,5 mln ton, wobec 4,1 mln ton w roku poprzednim. Zwiększyły się zbiory niemal wszystkich owoców, poza truskawkami. Najbardziej w relacji do bardzo małych w 2015 r. wzrosła produkcja malin. Zbiory warzyw zwiększyły się… Czytaj więcej Rynek owoców i warzyw – ocena i prognoza na I półrocze 2017.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Print Friendly, PDF & Email

W województwie pomorskim całkowita powierzchnia zasiewów zbóż obejmowała 463 381 ha. Areał, który przeznaczono pod uprawę mieszanek zbożowych w 2016 roku wyniósł około 63 728 ha i stanowił 13,7% powierzchni całkowitej. Analizując ten parametr należy stwierdzić, iż taka forma wysiewu jarych form zbóż cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród rolników (większą powierzchnie wykazały… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. II

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. I

Print Friendly, PDF & Email

Czas zimowego spoczynku zbóż w przypadku wielu rolników jest czasem intensywnych przemyśleń co na swoich polach zasiać wiosną. Często większość z nich staje przed trudnym wyborem czy dokonać siewu jedno- czy wielogatunkowego.  Informacje zawarte w niniejszym artykule być może będą pomocne w podjęciu decyzji czy i w jaki sposób uprawiać… Czytaj więcej Jare mieszanki zbożowe zmora czy błogosławieństwo polskiej produkcji roślinnej? – cz. I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rynek ziemniaka – stan i perspektywy.

Print Friendly, PDF & Email

Od ponad czterdziestu lat powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce  sukcesywnie zmienia się na jej niekorzyść. Skala ograniczenia powierzchni uprawy w Polsce jest bardzo duża i niespotykana w żadnym innym kraju europejskim. W latach 70 ubiegłego wieku ziemniaki zajmowały powierzchnię 3 mln ha z 18% udziału w strukturze zasiewów. Pod względem… Czytaj więcej Rynek ziemniaka – stan i perspektywy.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Co powinniśmy wiedzieć o ptasiej grypie?

Print Friendly, PDF & Email

Od jesieni 2016 r. mamy do czynienia z innym szczepem wirusa ptasiej grypy oznaczonym symbolem H5N8. Choroba rozprzestrzeniła się w Europie. W Polsce w listopadzie wykryto wirusa u 5 dzikich kaczek i mewy w województwie zachodniopomorskim. Pierwsze ognisko u zwierząt hodowlanych wykryto 3 grudnia na fermie gęsi w miejscowości Deszczenie pod Gorzowem. Jak postępować w takiej sytuacji?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Co powinniśmy wiedzieć o ptasiej grypie?

0 komentarzy

Czym się kierować przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę w regionie Kaszub? cz. II

Print Friendly, PDF & Email

W regionie Kaszub często występują późne przymrozki lub niska temperatura przedłużająca nadmiernie okres wschodów. W rezultacie spada obsada roślin na polu. Jeśli takie zjawiska pojawiają się często, to warto wybrać odmiany o typie kolby „flex”. Potrafią one zrekompensować przerzedzenie obsady na plantacji zwiększeniem wielkości kolby. Wówczas plony są proporcjonalnie wyższe.… Czytaj więcej Czym się kierować przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę w regionie Kaszub? cz. II

Czytaj dalej

0 komentarzy

Czym się kierować przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę w regionie Kaszub? cz.I

Print Friendly, PDF & Email

Późną jesienią i w zimie dokonujemy wyboru odmiany kukurydzy, którą posiejemy w następnym sezonie wegetacyjnym. Zwykle ten proces upraszczamy do jednego kryterium: czy odmiana sprawdziła się w poprzednich sezonach w naszym regionie. Efektem jest często wybór starej odmiany.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Ocena loszek i knurków – film.

Print Friendly, PDF & Email

Hodowla to nie tucz. To proces dużo bardziej skomplikowany. Polega na ocenie sztuk, doborze do kojarzeń oraz selekcji tych sztuk, a poprzez to na doskonaleniu tych ras i naszego pogłowia. Tak więc produkcja loszek i knurków jako tych, które będą później matkami i ojcami naszych tuczników jest procesem skomplikowanym. Podlega… Czytaj więcej Ocena loszek i knurków – film.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.II

Print Friendly, PDF & Email

JAK ROLNIK POWINIEN SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO GOSPODAROWANIA EKOLOGICZNEGO? Po pierwsze  trzeba poznać zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego i obowiązujące przepisy krajowe i unijne (wykaz aktów prawnych na stronie: www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Akty-prawne). Należy dobrze przeanalizować możliwości swojego gospodarstwa i własne predyspozycje.  Rolnik powinien rozważyć, czy jest w stanie prowadzić produkcję roślinną bez użycia nawozów… Czytaj więcej Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.II

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.I

Print Friendly, PDF & Email

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Popyt na żywność ekologiczną w Polsce będzie rósł – zapewniają analitycy rynku. Potencjał rozwoju rynku eko-żywności w Polsce jest ogromny. Z danych najnowszego raportu The World of Organic Agriculture wynika, że wydatki na żywność ekologiczną stanowią w Polsce 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem. Dla porównania udział wydatków na zdrową… Czytaj więcej Jak przygotować gospodarstwo rolne do uzyskania płatności – działanie “Rolnictwo ekologiczne” – PROW 2014-2020? cz.I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

Print Friendly, PDF & Email

 Rynek wołowiny i cielęciny      W Polsce szacuje się, że przy malejącej redukcji pogłowia krów i dalszej liczebności bydła opasowego w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem ukształtowało się na poziomie 5,8 mln sztuk. W połowie 2017 r. może być o 1% większe niż w czerwcu… Czytaj więcej Jak kształtować się będą ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny w I kwartale 2017r.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Print Friendly, PDF & Email

Produkcja roślinna na przełomie ostatnich lat ulega dynamicznym zmianom. Polegają one głównie na zmniejszeniu głębokości zabiegów uprawowych oraz agregatowaniu narzędzi  z wykorzystaniem kultywatorów lub bron talerzowych.   Owe zmiany można określić mianem uproszczeń, których głównym celem jest możliwe jak najpłytsze spulchnienie wierzchniej warstwy gleby, pozostawienie znacznej ilości resztek pożniwnych na jej… Czytaj więcej Uprawa pasowa (strip-till) czyli innowacyjne podejście do uproszeń w uprawie roli.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Co powoduje “huśtawkę” cen na rynku mleka?

Print Friendly, PDF & Email

     Zniesienie obowiązujących od 30 lat kwot mlecznych i pojawienie się rosyjskiego embarga na żywność z Unii Europejskiej doprowadziło do znacznego spadku cen. Analiza rynku krajowego w ostatnich miesiącach pozwala stwierdzić, że  mimo tego spadku ceny w naszym kraju  wzrosły. Wzrost nastąpił m. in.  pod wpływem rosnącego popytu w krajach… Czytaj więcej Co powoduje “huśtawkę” cen na rynku mleka?

Czytaj dalej

0 komentarzy

Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Print Friendly, PDF & Email

Zwierzęta stanowią integralną część gospodarstwa ekologicznego. Podstawą równowagi paszowo-nawozowej jest odpowiednia obsada zwierząt. Posiadanie zwierząt zapewnia gospodarstwu  dostęp do nawozów naturalnych, niezbędnych w celu dostarczania materii organicznej glebie. Jednym z podstawowych wymagań produkcji ekologicznej jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków utrzymania. Na przykładzie jednego z  gospodarstw ekologicznych z powiatu kartuskiego, chcemy… Czytaj więcej Zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym – film.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie sprzedawać produkty ekologiczne – film.

Print Friendly, PDF & Email

Drugim w kolejności najczęstszym miejscem zakupów produktów ekologicznych, są zakupy bezpośrednio od producentów żywności ekologicznej. Klienci znużeni dużymi supermarketami i masowymi produktami poszukują u rolników produktów świeżych, oryginalnych i zdrowych. Konsumenci wybierając żywność ekologiczną szukają też wiedzy o danym produkcie, tym jak jest ten produkt wytwarzany, jak go przygotować, o jego właściwościach zdrowotnych , a także czy jest wytwarzany w sposób przyjazny dla środowiska oraz czy zachowany jest dobrostan zwierząt. Osobista znajomość z rolnikiem traktowana jest jako gwarancja autentyczności produktu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak skutecznie sprzedawać produkty ekologiczne – film.

0 komentarzy

Wykorzystanie Systemu Nawigacji Satelitarnej GPS w agrotechnice.

Print Friendly, PDF & Email

System nawigacji satelitarnej GPS (z ang. Global Positioning System) z powodzeniem wpisał się we wszystkie dziedziny życia nowoczesnego człowieka. Za sukcesem tej technologii stoi wiele zalet jakie urządzenia tego typu oferują swym użytkownikom. Do głównych z nich należą przede wszystkim oszczędność czasu i zmniejszenie kosztów przemieszczania się pojazdu dzięki precyzyjnemu prowadzeniu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wykorzystanie Systemu Nawigacji Satelitarnej GPS w agrotechnice.

0 komentarzy

Rynek nawozów mineralnych w Polsce.

Print Friendly, PDF & Email

W sezonie 2014/15 blisko 1,1 mln gospodarstw rolnych stosowało nawożenie mineralne, co stanowi około 75% ogółu gospodarstw prowadzących działalność rolniczą (wobec 73% w roku gospodarczym 2013/14). Jednoskładnikowe nawozy azotowe stosowało 880 tys. gospodarstw, a wieloskładnikowe-685 tys. Do najczęściej stosowanych nawozów azotowych należały: mocznik, saletra amonowa i saletrzak. Najpopularniejszymi nawozami wieloskładnikowymi były natomiast fosforan… Czytaj więcej Rynek nawozów mineralnych w Polsce.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Print Friendly, PDF & Email

Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

0 komentarzy

Umowy CETA i TTIP zagrożeniem dla polskiego rolnictwa?

Print Friendly, PDF & Email

Natomiast potencjalne zagrożeniem dla polskiego rynku będzie zalanie tanią żywnością GMO. We Wspólnocie, a szczególnie w Polsce, wciąż powszechne są drobne zrównoważone gospodarstwa rolne. Tym czasem w Kanadzie i w USA dominuje wielkoobszarowe, przemysłowe rolnictwo, które z jednej strony jest tańsze, ale wiąże to się z wyższym kosztem dla zdrowia konsumentów.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Umowy CETA i TTIP zagrożeniem dla polskiego rolnictwa?

0 komentarzy

Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

Print Friendly, PDF & Email

 Rosnący popyt na wołowinę, zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich oraz Turcji, spowodował, że w okresie styczeń-kwiecień 2016 r. unijny eksport tego mięsa był o 12% wyższy niż w tym samym okresie 2015 r. i wyniósł 204 tys.ton. Najwięcej produktów wołowych i cielęcych wywieziono do Turcji (9% unijnego eksportu, o 81%… Czytaj więcej Czy chów bydła mięsnego będzie opłacalny? Analiza.

Czytaj dalej

1 komentarz

Jak prowadzić plantację ziemniaka na sadzeniaki? – film.

Print Friendly, PDF & Email

Produkcja ziemniaków na sadzeniaki  jest jedną z najbardziej opłacalnych upraw rolniczych, co oznacza, że koszty ponoszone na wyprodukowanie zdrowych sadzeniaków są rekompensowane ceną, jaką można uzyskać za kwalifikowany materiał. Nie jest to jednak  łatwy kierunek produkcji, ponieważ wymaga od producenta, poza dobrą znajomością technologii uprawy, również znajomości odmian, aktualnych przepisów,… Czytaj więcej Jak prowadzić plantację ziemniaka na sadzeniaki? – film.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Od 1.01.2017 r. szacowaniem szkód od zwierząt łownych zajmować się będą wojewodowie – cz.II

Print Friendly, PDF & Email

Od 1 stycznia 2017 r. zaczną obowiązywać nowe zasady wypłaty odszkodowań za szkody w uprawach i płodach rolnych wyrządzanych przez zwierzęta łowne. Co zmieni się w stosunku do aktualnie obowiązujących przepisów – prezentuje artykuł.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Od 1.01.2017 r. szacowaniem szkód od zwierząt łownych zajmować się będą wojewodowie – cz.I

Print Friendly, PDF & Email

Zwierzęta łowne w stanie wolnym są dobrem ogólnonarodowym i stanowią własność Skarbu Państwa. Nowo uchwalona ustawa z dnia 22 czerwca 2016 r. wprowadza zmiany w ustawie z dnia 13 października 1995 r. – Prawo łowieckie. W zakresie szacowania szkód łowieckich zacznie ona obowiązywać od 01.01.2017 r.  Celem nowelizacji ustawy było… Czytaj więcej Od 1.01.2017 r. szacowaniem szkód od zwierząt łownych zajmować się będą wojewodowie – cz.I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Czy ceny drobiu wzrosną w roku 2016?

Print Friendly, PDF & Email

     W okresie styczeń-czerwiec 2016 r. na rynku krajowym ceny skupu kurcząt brojlerów, pomimo wzrostu, pozostały niższe niż przed rokiem. Niski poziom cen był warunkowany dynamicznym wzrostem krajowej produkcji przy wolniejszym tempie wzrostu konsumpcji. Według danych zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w czerwcu 2016 r.… Czytaj więcej Czy ceny drobiu wzrosną w roku 2016?

Czytaj dalej

0 komentarzy

Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

Print Friendly, PDF & Email

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości i jako taka podlega szczególnym wymaganiom. Rolnicy i przetwórcy, którzy ją wytwarzają podlegają szczególnemu nadzorowi – corocznej kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego pod kątem przestrzegania tych wymagań.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prawidłowe oznaczanie produktów ekologicznych – film.

0 komentarzy

Sytuacja na rynku trzody chlewnej – prognoza cen na II półrocze 2016

Print Friendly, PDF & Email

     Utrzymujące się niekorzystne dla producentów żywca wieprzowego relacje cen spowodowały redukcję krajowego pogłowia trzody chlewnej, które w marcu 2016 r. liczyło 10,2 mln sztuk, o 11,5% mniej niż przed rokiem. Spadek liczebności nastąpił we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, przy czym największy był w przypadku loch (o 16%), zwłaszcza loch… Czytaj więcej Sytuacja na rynku trzody chlewnej – prognoza cen na II półrocze 2016

Czytaj dalej

2 komentarze

Nawadnianie upraw truskawek. Warunki korzystania z wód do nawadniania upraw – filmy.

Print Friendly, PDF & Email

Truskawki, choć rosną najzdrowiej i plonują najlepiej podczas słonecznej i suchej pogody, źle znoszą niedobory wody. Ich płytkie systemy korzeniowe nie sięgają rezerw, znajdujących się w głębszych warstwach podłoża. Zaniechanie podlewania poskutkuje zatem obniżeniem jakości plonu w tym i w przyszłym sezonie.

Czytaj dalej

1 komentarz

Sytuacja na rynku zbóż – prognoza cen na II półrocze 2016.

Print Friendly, PDF & Email

     Po pierwszych optymistycznych prognozach tegorocznych zbiorach zbóż, w pierwszym kwartale 2016 r. niekorzystne warunki atmosferyczne, które mogły mieć negatywny wpływ na poziom zbiorów w różnych rejonach świata, jak również działania funduszy inwestycyjnych na rynkach terminowych, przyczyniły się do umiarkowanego wzrostu cen większości rodzajów zbóż.

Czytaj dalej

1 komentarz

Sprzedaż produktów ekologicznych – charakterystyka klientów – cz. II

Print Friendly, PDF & Email

Jak często i ile wydają na zakupy klienci? Jednym z najbardziej rozwiniętych rynków w Europie jest niemiecki rynek produktów ekologicznych.  Analiza zachowań klientów na tym rynku, dostarcza wartościowych informacji. Znaczna część nabywców – 42% wydaje na zakupy tylko 15 euro, natomiast stosunkowo nieliczna grupa 9% generuje aż 392 euro przychodów.… Czytaj więcej Sprzedaż produktów ekologicznych – charakterystyka klientów – cz. II

Czytaj dalej

3 komentarze

Sprzedaż produktów ekologicznych – tylko kromka dla rolnika? cz. I

Print Friendly, PDF & Email

Popyt na produkty ekologiczne powoli, lecz systematycznie wzrasta. Od lat następuje natomiast ciągły spadek udziału rolników w cenach detalicznych produktów. Cena zboża stanowi tylko 15% ceny chleba. Tylko kromka dla rolnika?!

Czytaj dalej

Czytaj więcej Sprzedaż produktów ekologicznych – tylko kromka dla rolnika? cz. I

0 komentarzy

Drobiarstwo: Jak wykonać próby podeszwowe – wideoporada.

Print Friendly, PDF & Email

Pobieranie prób powierzchniowych jest częścią krajowego program zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach brojlerów gatunku kura ( Gallus Gallus).  Celem niniejszego programu jest ograniczenie  na terytorium Polski maksymalnej wartości % stad brojlerów z dodatnim wynikiem w kierunku S.Enteritidis i S.Typhimurium  do 1% lub poniżej tej wartości.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II

Print Friendly, PDF & Email

OGRANICZENIE ODPŁYWU AZOTU ZE ŹRÓDEŁ ROLNICZYCH W związku z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wskazującym na niewypełnienie przez Polskę zobowiązań wynikających z Dyrektywy Azotanowej, w projekcie ustawy zawarto propozycję regulacji mających na celu jej spełnienie. Istotą tej propozycji jest ustanowienie na terenie całego kraju jednego programu działań mających na celu… Czytaj więcej Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II

Czytaj dalej

0 komentarzy

Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.I

Print Friendly, PDF & Email

Od kilku już lat trwają prace nad wprowadzeniem w życie nowej ustawy Prawo Wodne, która dostosowywałaby polskie przepisy do wymogów UE, w tym do Ramowej Dyrektywy Wodnej oraz Dyrektywy Azotanowej. Długotrwałość procesu legislacyjnego świadczy o tym, że istnieje dużo obszarów, w których trudno jest uzyskać kompromis pomiędzy uwarunkowaniami środowiskowymi a… Czytaj więcej Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

Print Friendly, PDF & Email

W bieżącym video-blogu zaprezentowane zostaną metody oceny progu ekonomicznej szkodliwości trzech przykładowych gatunków zbóż na plantacjach zlokalizowanych na glebach lekkich. Będą to pszenżyto ozime, żyto oraz jęczmień jary. Ocena obejmować będzie objawy porażenia roślin przez choroby grzybowe (m.in. mączniak prawdziwy, septorioza liści, rynchosporioza) oraz zagęszczenie chwastów na plantacji w podziale… Czytaj więcej Ocena progu ekonomicznej szkodliwości zagęszczenia chwastów i porażenia przez choroby – zboża

Czytaj dalej

1 komentarz

Określenie terminu wschodu ziemniaków.

Print Friendly, PDF & Email

Przestrzeganie podstawowych zaleceń agrotechnicznych ma duże znaczenie i jest podstawą skutecznych programów ochrony ziemniaka przed szkodnikami. Prawidłowa, pełna agrotechnika, terminowe przeprowadzenie podorywek, orki i zabiegów pielęgnacyjnych znacznie ułatwia i zmniejsza koszty zwalczania szkodników glebowych.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

Print Friendly, PDF & Email

nacznym problemem dla rozwoju gospodarstw ekologicznych są duże nakłady pracy związane z usuwaniem chwastów, wynikającym z zakazu stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dlatego jednym z najistotniejszych czynników, które należy wziąć pod uwagę decydując się na ten typ gospodarowania jest dobór odpowiedniego gatunku i odmiany oraz zabiegów agrotechnicznych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak skutecznie uprawiać rolę w rolnictwie ekologicznym, by ograniczyć chwasty i choroby – film.

0 komentarzy

Konstrukcja przeciwgradowa w sadzie.

Print Friendly, PDF & Email

Grad jest w stanie zniszczyć cały plon owoców w zaledwie kilka minut. Jego następstwa mogą być druzgocące dla gospodarstwa sadowniczego, ale niestety tego zjawiska nie da się przewidzieć. Można jednak ochronić się przed gradobiciem montując systemy siatek w całym sadzie lub przynajmniej w kwaterach z odmianami, których jabłka możemy najdrożej sprzedać.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Konstrukcja przeciwgradowa w sadzie.

0 komentarzy

Jak przygotować krowy do upałów? – cz II

Print Friendly, PDF & Email

Krowy żywione zielonką pastwiskową pobierają znaczenie mniej wody. W 60kg zielonki pastwiskowej krowa pobiera ok. 50 litrów wody. A jeśli żywimy krowy TMR-em o zawartości suchej masy ok. 50% , pobieranie TMR-u daje nam ok. 25l wody, czyli o połowę mniej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – cz II

0 komentarzy

Jak przygotować krowy do upałów? – cz I

Print Friendly, PDF & Email

Upały są szczególnie dotkliwe dla bydła o wysokiej wydajności mlecznej. Negatywne skutki bezchmurnego nieba oraz palącego słońca są zauważalne w oborze gdy temperatura w jej wnętrzu wynosi pow. 25 stopni C. Taka sytuacja skutkuje zmniejszeniem pobierania paszy przez zwierzęta, co prowadzi do spadku produkcji. Jak dbać o zwierzęta podczas takiej pogody?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – cz I

0 komentarzy

Ręczne przerzedzanie kwiatów sposobem na obfite i regularne plony drzew owocowych – poradnik wykonania.

Print Friendly, PDF & Email

W sadach przydomowych, na działkach często można spotkać drzewa jabłoni, które w jednym roku nie owocują wcale, a w następnym są obsypane owocami ale drobnymi. Takie zjawisko nazywane jest przemiennością owocowania. Dla przywrócenia regularności owocowania oraz dobrych plonów sadownicy stosują przerzedzanie, uważane za jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ręczne przerzedzanie kwiatów sposobem na obfite i regularne plony drzew owocowych – poradnik wykonania.

1 komentarz

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – warzywa cz.III

Print Friendly, PDF & Email

Z uwagi na duże zapotrzebowanie rynku ziemniaki i warzywa, to jedne z ważniejszych roślin uprawnych w gospodarstwach ekologicznych. W uprawie warzyw, regulacja zachwaszczenia jest znacznie trudniejsza i wyższe są koszty pielęgnacji, gdyż często występuje potrzeba ręcznego usunięcia chwastów.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – warzywa cz.III

0 komentarzy

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – zboża cz.II

Print Friendly, PDF & Email

Zabiegi pielęgnacyjne w zbożach wykonuje się różnego rodzaju bronami. Pszenica wymaga bronowania dwukrotnego. Pierwsze wykonuje się przed krzewieniem roślin, drugie po zwarciu rzędów. W pielęgnacji żyta bronę sprężynową należy stosować ostrożnie, ponieważ węzeł krzewienia znajduje się bardzo płytko. Jeśli chwastów jest niewiele, lepiej zrezygnować z bronowania. Owies, przed wschodami odchwaszcza… Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – zboża cz.II

Czytaj dalej

1 komentarz

Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Print Friendly, PDF & Email

Jak poradzić sobie z chwastami bez stosowania herbicydów? To jedno z podstawowych pytań nurtujących każdego rolnika rozważającego możliwość przestawiania gospodarstwa na ekologiczne metody produkcji. Zastanówmy się najpierw, czym są chwasty. Z rolniczego punktu widzenia to rośliny pojawiające się w uprawach polowych oraz trwałych użytkach zielonych wbrew woli rolnika. Są niechętnie… Czytaj więcej Metody regulacji zachwaszczenia w gospodarstwach ekologicznych – cz. I

Czytaj dalej

1 komentarz

Zakładanie sadu jabłoniowego – sadzenie drzewek cz I

Print Friendly, PDF & Email

Sadzenie drzew owocowych nie jest kłopotliwe, ale absorbujące, zwłaszcza jeżeli sadzimy rośliny sadownicze po raz pierwszy. Błędy popełnione na tym etapie mogą nas drogo kosztować, nawet utratę rośliny. Podstawowa wiedza z zakresu sadzenia drzew owocowych jest niezbędna. Warto poznać podstawowe zasady o których należy pamiętać przy sadzeniu drzew owocowych, aby… Czytaj więcej Zakładanie sadu jabłoniowego – sadzenie drzewek cz I

Czytaj dalej

0 komentarzy

Kukurydza w województwie pomorskim.

Print Friendly, PDF & Email

W ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia uprawy kukurydzy w woj. pomorskim zwiększyła się 3 krotnie, osiągając w 2014 r. powierzchnię ponad 28 tys. ha. Większą powierzchnię zajmuje kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę i wynosiła 17,7 tys. ha w 2014 r. Pozostałe 10,9 tys. ha stanowi kukurydza na ziarno.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Kukurydza w województwie pomorskim.

0 komentarzy

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Print Friendly, PDF & Email

Ekologiczna wołowina pomorska z Pawłowa.

Państwo Iwona i Maciej Mostowy z Pawłowa, w gm. Trąbki Wielkie, w powiecie gdańskim, prowadzą ponad 60 ha gospodarstwo ekologiczne o głównym profilu – hodowla bydła mięsnego rasy Limousine.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

0 komentarzy

Szczepienie drzewek metodą szczepienia ” w ręku” – film instruktażowy

Print Friendly, PDF & Email

Szczepienie drzewek metodą szczepienia ” w ręku” – film instruktażowy

Czytaj dalej

Czytaj więcej Szczepienie drzewek metodą szczepienia ” w ręku” – film instruktażowy

0 komentarzy

Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

Print Friendly, PDF & Email

Na świecie znanych jest obecnie około 100 ras królików różniących się budową, wielkością, barwą i strukturą okrywy włosowej. Najczęściej króliki dzieli się według trzech kryteriów: kierunku użytkowania, struktury okrywy włosowej oraz masy ciała. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym główny specjalista Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Maria Gwizdała omówi ocenę ras królików oraz będziecie mieli Państwo możliwość zobaczenia jak przebiegała ocena ras królików podczas Wojewódzkiej Wystawy Królików, która miała miejsce we wrześniu 2015 roku w Lubaniu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

0 komentarzy

Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Print Friendly, PDF & Email

Hodowca wyrażający chęć prowadzenia w swoim stadzie oceny wartości użytkowej zgłasza ten fakt do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w dowolnej formie: poprzez zootechnika oceny, inspektora nadzoru, selekcjonera lub bezpośrednio do odpowiedniego dla danego województwa biura PFHBiPM. Raport zawiera podstawowe informacje o każdej krowie w ocenianym stadzie,… Czytaj więcej Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Print Friendly, PDF & Email

Profesor Zygmunt Kowalski porównuje nowoczesną krowę do nowoczesnego samochodu, w którym wszystko regulowane jest przez zdalny, zintegrowany system. Czy w przypadku krów o wysokiej wydajności mlecznej, możliwe jest takie jej prowadzenie aby była długowieczna? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w wywiadzie przeprowadzonym z prof. Kowalskim podczas III Forum Mleczarskiego w… Czytaj więcej Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Czytaj dalej

2 komentarze

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Print Friendly, PDF & Email

Ekologiczna hodowla owcy pomorskiej w Masłowiczkach. Państwo Gabriela i Adam Kłopotek z Masłowiczek, w gminie Tuchomie, w powiecie bytowskim, prowadzą ponad 30 ha gospodarstwo ekologiczne, skupione głównie na hodowli rasy zachowawczej owcy pomorskiej.  Stado liczy 117 owiec, 4 tryki, a jagniąt sprzedawanych rocznie jest około 180 sztuk.

Czytaj dalej

1 komentarz

A może chów królików?

Print Friendly, PDF & Email

Chów królików jest ważnym i przyszłościowym, z gospodarczego punktu widzenia, kierunkiem produkcji zwierzęcej. Mięso królicze, dzięki niezaprzeczalnym walorom dietetycznym i smakowym, zyskało ostatnio dużą popularność. Jest delikatne, łatwo strawne, bardzo wskazane dla dzieci i ludzi starszych oraz mających problemy z cholesterolem.

Czytaj dalej

Czytaj więcej A może chów królików?

0 komentarzy

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.2

Print Friendly, PDF & Email

Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Dlatego ważne jest dobranie odpowiedniej odmiany kukurydzy pod kątem specyficznych uwarunkowań lokalnych. Pomocą rolnikom służą w tym wyniki Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), które odpowiadają na to pytanie. Poniżej informacja o wynikach doświadczeń realizowanych w Lubaniu.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Print Friendly, PDF & Email

Aby pomóc rolnikom w wyborze najlepszej odmiany w warunkach klimatycznych województwa pomorskiego w Lubaniu przeprowadza się ich badania. W doświadczeniu badano plon zielonej masy z hektara, procentowy udział kolb w suchej masie całych roślin, procent suchej masy w dniu zbioru z całych roślin oraz plon suchej masy w t/ha. Znajomość… Czytaj więcej Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Czytaj dalej

1 komentarz

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Print Friendly, PDF & Email

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez Alicję i Marka Szutenbergów znajduje się w Klukowej Hucie, w  gminie Stężyca, w powiecie kartuskim. Państwo Szutenberg  uprawiają ha głównie warzywa, w tym: cebulę, ogórki, dynie, sałatę, kalafior, kapustę, jarmuż, koper włoski, rzodkiewkę, ziemniaki, marchew i wiele innych gatunków. Ich gospodarstwo zajmuje powierzchnię 8,45 ha.

Czytaj dalej

1 komentarz

Jak ocenić dobrostan kurcząt metodą FPD?

Print Friendly, PDF & Email

W celu realizacji i sprawdzania spełniania zasad dobrostanu kurcząt brojlerów wprowadzono nową metodę poubojową, polegającą na ocenie ilościowej występowania zapalenia skóry łapek FPD ( Foot Pad Dermatitis in Poultry ). Jest to kontrola łapek kurcząt które są ubijane z jednego stada i jednego kurnika.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4

Print Friendly, PDF & Email

Obliczając zapotrzebowanie na mineralne nawozy fosforowe i potasowe uwzględnia się zasobność gleby. Wyliczone potrzeby pokarmowe (plon x pobranie z tabeli 1) mnoży się przez współczynnik korekcyjny, którego wartość jest równa: 0,5 na glebach o bardzo wysokiej zawartości składników, 0,75 – na glebach o wysokiej zawartości, 1 – na glebach średnio… Czytaj więcej Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 3

Print Friendly, PDF & Email

Podstawą do określenia dawek mineralnych nawozów azotowych, potasowych i fosforowych jest wysokość plonu, którą można osiągnąć w danych warunkach glebowo-klimatycznych. Przewidywany plon należy pomnożyć przez pobranie określone w tabeli 2, a następnie skorygować o ilości N, P, K którą rośliny pobiorą z gleby, resztek pożniwnych oraz zastosowanych nawozów naturalnych.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 2

Print Friendly, PDF & Email

Wapnowanie gleb jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym decydującym o efektywności nawożenia wszystkim składnikami pokarmowymi. Zakwaszenie gleb hamuje rozwój roślin i niezależnie od wielkości zastosowanej dawki nawożenia mineralnego uzyskanie zadowalających plonów nie jest możliwe. Składniki pokarmowe pozostają niewykorzystane i ulegają rozproszeniu w środowisku. 

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 1

Print Friendly, PDF & Email

Zaledwie kilka procent rolników wykonuje analizy glebowe. Tymczasem podstawowa zasada nawożenia roślin mówi, iż niedobór któregokolwiek makro- lub nawet mikroelementu zmniejsza efektywność wykorzystania pozostałych składników pokarmowych, czyli możliwość uzyskania prawidłowego rozwoju i plonowania roślin (schemat 1).

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Print Friendly, PDF & Email

Początki prac nad rasami złotnicka biała i pstra, pod kierunkiem prof. Stefana Aleksandrowicza, to lata 1946-1949, gdy Akademia Rolnicza w Poznaniu skupiła od rolników z Warmii przybyłych po wojnie z Wileńszczyzny i Nowogródka prymitywne mieszańce świń ras długouchych i krótkouchych. Prace hodowlane prowadzono w zakładzie doświadczalnym w Złotnikach poprzez prowadzenie… Czytaj więcej Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rodzime rasy świń – Rasa puławska. Hodowla zachowawcza.

Print Friendly, PDF & Email

W krajowym programie ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich są zarejestrowane trzy rasy świń. Są to rasa puławska, rasa złotnicka biała i złotnicka pstra. Chciałabym dziś poświecić im trochę uwagi i je Państwu czytelnikom przybliżyć.  Rasy te objęte są dopłatami w ramach programów rolnośrodowiskowych ( PROW 2007-2013) i rolnośrodowiskowo- klimatycznych (… Czytaj więcej Rodzime rasy świń – Rasa puławska. Hodowla zachowawcza.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Print Friendly, PDF & Email

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez małżeństwo Krystynę i Waldemara Szyszka znajduje się w Strzeszewie w gminie Wicko w powiecie lęborskim. Państwo Szyszka są doskonałym przykładem, że na niewielkiej powierzchni użytków rolnych, bo około 2,90 ha, można bardzo dobrze funkcjonować i osiągnąć wysoką wydajność plonów. Produkują m.in. borówkę amerykańską, malinę, leszczynę oraz rośliny… Czytaj więcej Rolnictwo ekologiczne. Prezentacje.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.

Print Friendly, PDF & Email

Bioróżnorodność ras zwierząt gospodarskich zmniejsza się w zastraszającym tempie. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) połowa ras występujących w Europie na początku XX w. wymarła a obecnie następne 30% zagrożonych jest wyginięciem.  Rasy rodzime wypierane są przez nowoczesne, wyselekcjonowane odmiany, które mają lepsze wartości użytkowe,… Czytaj więcej Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Print Friendly, PDF & Email

Od rozdrobnienia zielonki zależy czy łatwo uda się ubić zielonkę, a w konsekwencji od tego zależy tempo kiszenia i smakowitość paszy. Jeżeli w zielonce wszystkie ziarna są uszkodzone, a rozdrobnione fragmenty roślin mają wielkość 0,5 do 2 cm, to przy założeniu, że zielonka została zebrana we właściwym terminie są szanse, że… Czytaj więcej Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 1.

Print Friendly, PDF & Email

Kiszonka z kukurydzy stała się niezbędną paszą w żywieniu bydła. O jej popularności zdecydowała efektywność, wynikająca z dużej zawartości łatwostrawnych składników odżywczych i relatywnie niskie koszty wytwarzania. Dobra kiszonka jest smakowita, ma przyjemny zapach, oliwkowy kolor, zachowuje strukturę i kwasowości ok 4,2 pH,  jest stabilna tlenowo (niepodatna na wtórną fermentację) oraz… Czytaj więcej Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 1.

Czytaj dalej

0 komentarzy

W jaki sposób odbywa się ocena wartości użytkowej ziemniaka.

Print Friendly, PDF & Email

W poprzednim wpisie przedstawiliśmy w jaki sposób realizowane jest porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe ziemniaków. W bieżący wpisie pokażemy w jaki sposób specjaliści Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku dokonują oceny wartości użytkowej ziemniaków – czyli określają wysokość i jakość plonu ziemniaków.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Torf w żywieniu prosiąt – jak stosować?

Print Friendly, PDF & Email

Po ostatnim artykule odnośnie stosowania torfu w odchowie prosiąt, nasuwa się pytanie. Jaki torf stosować w żywieniu prosiąt? Pamiętając o tym, iż prosięta przez pierwsze 3 dni po odsadzeniu pobierają mniej paszy.  Powoduje to spadek produkcji kwasów żołądkowych i enzymów.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Innowacje w żywieniu trzody – a może torf?

Print Friendly, PDF & Email

Opłacalność produkcji trzody chlewnej rozpoczynają się od odchowu prosiąt. Ekonomika produkcji prosiąt, poza ceną sprzedaży, zależy od liczby odhodowanych prosiąt, kosztów ich żywienia, masy ciała w momencie sprzedaży oraz zapotrzebowanie pracy na jedną lochę i odhodowane prosię. Zatem co zrobić, gdy najważniejszym celem żywienia prosiąt jest uzyskanie zdrowych i odchowanych… Czytaj więcej Innowacje w żywieniu trzody – a może torf?

Czytaj dalej

1 komentarz

Jak prawidłowo przewozić zwierzęta hodowlane.

Print Friendly, PDF & Email

Znajomość przepisów i zasad postępowania przy organizacji przewozu żywych zwierząt jest powinnością wszystkich osób bezpośrednio uczestniczących w procesie transportu – kierowców, konwojentów i pracowników punktów gromadzenia zwierząt.

Czytaj dalej

0 komentarzy
aut. A. Jereczek

Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?

Print Friendly, PDF & Email

Zboża stanowią blisko 75% ogólnego areału upraw w województwie pomorskim. Na rynku istnieją setki odmian pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, żyta i owsa zarówno jarych jaki i ozimych. Jak przy tak dużej ilości odmian, znaleźć tą, która zapewni nam najlepsze plony. W Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku każdego roku prowadzone są badania dotyczące… Czytaj więcej Jakie odmiany zbóż są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jakie odmiany ziemniaków są najlepsze do uprawy w województwie pomorskim?

Print Friendly, PDF & Email

Ziemniaki są uprawiane w praktycznie każdym gospodarstwie rolnym. Każdy z nas ma też inne preferencje co do wymagań im stawianych. Skąd wiadomo, że dana odmiana jest w stanie spełnić nasze oczekiwania co do jakości i plonowania? Odpowiedź daje nam ….

Czytaj dalej

1 komentarz

Rolnictwo ekologiczne – dlaczego świadomi konsumenci wybierają te produkty.

Print Friendly, PDF & Email

Rolnictwo ekologiczne jest metodą produkcji rolniczej, która ma na celu zapewnienie konsumentom  świeżego, smacznego i zdrowego jedzenia w oparciu o naturalne cykle przyrody oraz w jej poszanowaniu. Aby to osiągnąć, rolnictwo ekologiczne opiera się na szeregu celów, zasad i praktyk mających na celu zminimalizowanie wpływu człowieka na środowisko.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Dlaczego konsument może ufać certyfikatowi rolnictwa ekologicznego?

Print Friendly, PDF & Email

W czasach, gdy zaufanie konsumentów jest często nadużywane, szuka on dowodów na to, że gdy kupuje dany produkt, chce mieć pewność, że płaci za obiecaną jakość.  Takim wyznacznikiem najwyższej jakości jest certyfikat rolnictwa ekologicznego UE. Dlaczego można ufać temu certyfikatowi, którego potwierdzeniem jest logo rolnictwa ekologicznego przedstawia infografika. 

Czytaj dalej

2 komentarze

Szansa dla młodych rolników z pomysłem na rozwój gospodarstwa, pieniądze czekają – nabór wniosków od 20 sierpnia.

Print Friendly, PDF & Email

Już od 20 sierpnia do 2 września 2015 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmować będzie wnioski o przyznanie wsparcia w ramach „Pomocy w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników”. Działanie to finansowane jest z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Wnioskować o niego będą młodzi… Czytaj więcej Szansa dla młodych rolników z pomysłem na rozwój gospodarstwa, pieniądze czekają – nabór wniosków od 20 sierpnia.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Przycinanie drzewek owocowych po posadzeniu (jabłoń) – ważne zalecenia cz.2

Print Friendly, PDF & Email

Odpowiednie przycięcie drzewka po posadzeniu pobudza jego rozwój. Ważne jest aby zrobić te cięcia we właściwy sposób. W filmie podpowiadamy jak prawidłowo przyciąć drzewko owocowe jabłoni. W tym odcinku będzie to jabłoń, która posiada mało odgałęzień.

Czytaj dalej

1 komentarz

Przycinanie drzewek owocowych po posadzeniu (jabłoń) – ważne zalecenia cz.1

Print Friendly, PDF & Email

Samo posadzenie drzewka to za mało, aby prawidłowo się ono rozwijało. Ważnym elementem po jego posadzeniu jest odpowiednie jego uformowanie poprzez przycięcie. W filmie podpowiadamy jak prawidłowo przyciąć drzewko owocowe jabłoni. W tym odcinku będzie to jabłoń, która posiada wiele gałęzi bocznych.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Jak prawidłowo posadzić drzewko owocowe – jabłoń.

Print Friendly, PDF & Email

Wybór miejsca i sposób posadzenia drzewka owocowego wpływa na to jaka będzie jego wydajność. Jak poprawnie wybrać miejsce w ogrodzie oraz na co zwrócić uwagę w trakcie sadzenia, by cieszyć się obfitym plonowaniem i pysznymi owocami w przyszłości?

Czytaj dalej

0 komentarzy

Fazy rozwojowe kłosa zbóż ozimych – pierwsza faza nadziemna.

Print Friendly, PDF & Email

Zaczyna się bardzo intensywny rozwój systemu korzeniowego, a wraz z nim do części nadziemnej dopływa coraz więcej cytokinin pobudzających merystemy w węzłach i kłosach do intensywnych podziałów komórkowych. Wraz z wzrastającą liczbą młodych komórek wzrasta produkcja auksyn. W poprzednich artykułach przedstawione zostały: faza inicjacji kłosa i faza różnicowania się kłosa.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Fazy rozwojowe kłosa zbóż ozimych – różnicowanie się kłosa.

Print Friendly, PDF & Email

Kolejny etap rozwoju kłosa żyta. To co może dziwić to duża koncentracja chlorofilu w węzłach, a trzeba pamiętać, że kłos znajduje się w dalszym ciągu pod ziemią i światło słoneczne nie może indukować syntezy zielonego barwnika. W kolejnych artykułach przedstawione zostały: faza inicjacji kłosa i pierwsza faza nadziemna.

Czytaj dalej

1 komentarz

Fazy rozwojowe kłosa zbóż ozimych – inicjacja kłosa.

Print Friendly, PDF & Email

Z jednego ziarniaka można otrzymać sto kilkadziesiąt nowych ziaren. Dla postronnego obserwatora ziarno znika pod ziemią podczas siewu i po 7,5 miesiącach pojawia się kłos, będący miejscem tworzenia nowych ziarniaków. Wcześniejsze etapy inicjowania i formowania się kłosa pozostają w ukryciu, najpierw pod ziemią, a pod koniec fazy krzewienia w pochwach… Czytaj więcej Fazy rozwojowe kłosa zbóż ozimych – inicjacja kłosa.

Czytaj dalej

1 komentarz

Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

Print Friendly, PDF & Email

W odpowiedzi na doniesienia o spadającej skuteczności pestycydów w wielu rejonach świata Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzi monitoring form odpornych patogenów. Poniżej kilka przykładów wyników eksperymentów wykonanych na izolatach grzyba powodującego najgroźniejszą chorobę jabłoni: parcha. W największych rejonach sadowniczych ponad 55% badanych sadów wykazuje odporność na fungicydy dodynowe, ok. 30% na… Czytaj więcej Problem sadowników – parch jabłoni. Najnowsze badania.

Czytaj dalej

0 komentarzy
nawożenie_zasady

Nawożenie zbóż ozimych – o co zadbać wcześniej, aby uzyskać najlepsze plony.

Print Friendly, PDF & Email

Nawożenie dostosowane do fazy rozwoju rośliny, uwzględniające jej aktualne potrzeby, a zarazem powiązane ze znajomością parametrów fizykochemicznych gleby jest najlepszym rozwiązaniem dla uprawy, gdyż gwarantuje wysoką dochodowość. Nawożenie gleby o nieuregulowanym odczynie pH jest działaniem bezcelowym, gdyż z jednej strony rośliny nie są w stanie przyswoić pierwiastków, z drugiej zaś… Czytaj więcej Nawożenie zbóż ozimych – o co zadbać wcześniej, aby uzyskać najlepsze plony.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Nawożenie zbóż ozimych – kiedy nawozić, aby uzyskać najlepsze plony.

Print Friendly, PDF & Email

Dzięki stosunkowo łagodnej zimie i wczesnej wiośnie stan ozimin określić można jako bardzo dobry. Znajdują się one obecnie w fazie krzewienia. Jeżeli chcemy uzyskać wysokie polny, to jest to najlepszy moment, aby dokonać pierwszego ich nawożenia w bieżącym roku.  Jaki rodzaj nawozu wybrać i na co zwrócić uwagę, aby zabieg… Czytaj więcej Nawożenie zbóż ozimych – kiedy nawozić, aby uzyskać najlepsze plony.

Czytaj dalej

0 komentarzy

EFA – co oznacza ten skrót dla rolnika.

Print Friendly, PDF & Email

W poprzednim wpisie napisałam, co w praktyce oznacza dla rolnika zazielenienie. Dziś rozszyfruję dla Was pojęcie, które się nim wiąże, a mianowicie EFA. EFA czyli Ecological Focus Area, oznacza obszary proekologiczne w gospodarstwie rolnym. Obok dywersyfikacji oraz obowiązku utrzymania trwałych użytków zielonych są one jednym z elementów zazielenienia. W gospodarstwach o powierzchni gruntów ornych (GO)… Czytaj więcej EFA – co oznacza ten skrót dla rolnika.

Czytaj dalej

0 komentarzy

Praktyka zazielenienia w gospodarstwie – sprawdź jak powinieneś ją spełniać.

Print Friendly, PDF & Email

Wszyscy rolnicy, którzy wnioskują o uzyskanie płatności do gruntów rolnych otrzymują płatność za zazielenienie. Nie wszyscy jednak muszą dostosować swoje gospodarstwa aby ją otrzymać. W najlepszej sytuacji są rolnicy, których grunty orne w gospodarstwie stanowią mniej niż 10ha, gdyż nie muszą podejmować żadnych działań w tym zakresie. Pozostali rolnicy powinni dostosować… Czytaj więcej Praktyka zazielenienia w gospodarstwie – sprawdź jak powinieneś ją spełniać.

Czytaj dalej

1 komentarz

Wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty w 2015r.

Print Friendly, PDF & Email

Minister Rolnictwa, korzystając z możliwości ustanowionej przez UE, wydłużył do 15 czerwca termin składania wniosków o dopłaty dla rolników. Jest to bardzo dobra wiadomość, gdyż w wyniku opóźnień administracyjnych związanych z wdrażaniem Wspólnej Polityki Rolnej UE, opublikowanie polskich rozporządzeń dotyczących płatności uległo przesunięciu. Rolników i doradców rolnych czeka więc teraz… Czytaj więcej Wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty w 2015r.

Czytaj dalej

0 komentarzy

 

[wpspw_post show_content=”true”]

Brak możliwości komentowania