Kategoria: Hodowla zwierząt
Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
Czytaj więcej Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc
Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.
Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Zioła w żywieniu przeżuwaczy
Informacja dla hodowców świń w sprawie Planu Bezpieczeństwa Biologicznego
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu informuje wszystkie osoby związane z chowem i hodowlą trzody chlewnej o wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące planu bezpieczeństwa biologicznego gospodarstwa
Czytaj więcej Informacja dla hodowców świń w sprawie Planu Bezpieczeństwa Biologicznego
Znaczenie amatorskiej hodowli kur w ochronie starych ras
Ekspansja przemysłowych metod produkcji stanowi zagrożenie dla różnorodności zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich. W tej sytuacji promocja ras zagrożonych ryzykiem wyginięcia, w tym ras pierwotnych, nabiera priorytetowego charakteru.
Czytaj więcej Znaczenie amatorskiej hodowli kur w ochronie starych ras
Zalecenia dotyczące wykonywanych zabiegów ogólnoprofilaktycznych w grupie prosiąt ssących
Odchów prosiąt jest jednym z najtrudniejszych etapów w produkcji trzody chlewnej. Celem współczesnego hodowcy jest uzyskanie jak najwyższej liczby miotów z najliczniejszą grupą prosiąt żywo urodzonych.
Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej
Woda jest najłatwiej dostępnym, jak również najtańszym elementem żywienia. Nieograniczony dostęp do dobrej jakościowo, czystej wody to warunek zdrowia zwierząt i zapewnienie im dobrostanu. Niedostateczny dostęp do wody skutkuje zmniejszonym pobieraniem paszy, co przekłada się na niższe wyniki produkcyjne.
Czytaj więcej Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej
Choroba wrzodowa u koni
Schorzenia układu pokarmowego u koni są częstym problemem. Obecne warunki utrzymania, sposób użytkowania, stres oraz niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na ich zdrowie. Grupą najbardziej narażoną na owrzodzenia żołądka są konie sportowe/wyścigowe, ze względu na intensywne żywienie, ale także trening i stres spowodowany transportem i udziałem w zawodach. Wrzody żołądka mogą występować u koni w każdym wieku.
Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF
Od ostatnich kilku lat trwa nieustanna walka z epidemią ASF. Nowe sygnały wymuszają od polskich hodowców zachowania szczególnych zasad bioasekuracji. Pomimo faktu, że stosowanie jej jest dobrowolne, coraz więcej gospodarstw planuje i wprowadza zaostrzone zasady ochrony zdrowia świń.
Czytaj więcej Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF
Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych
Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.
DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)
Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy… Czytaj więcej DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)
Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .
Infrastruktura przepędowa jest jednym z wielu czynników wpływających na łatwość obsługi bydła mięsnego. Należy jednak pamiętać, iż niezwykle ważną rolę odgrywa tu także temperament rasy oraz doświadczenie osób obsługujących. Znajomość behawioru może przyczynić się nie tylko do ułatwienia wykonania zabiegów weterynaryjnych oraz zootechnicznych, ale także do poprawy bezpieczeństwa zwierząt oraz obsługi.
Czytaj więcej Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .
RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych
Nawracająca obturacja dróg oddechowych (RAO, Recurrent Airway Obstruction) jest chorobą, która występuje zarówno u koni sportowych jak i rekreacyjnych. Polega na zapaleniu i stopniowym skurczu oskrzeli wraz z przebudową ich ściany oraz nadmierną produkcją śluzu. Wcześniej chorobę tą określano mianem przewlekłej choroby obturacyjnej płuc – COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Nazwa ta została zaczerpnięta z medycyny człowieka, jednak określenie to niezbyt trafnie odnosiło się do choroby występującej u koni. Priorytetem w leczeniu farmakologicznym RAO jest zlikwidowanie stanu zapalnego dróg oddechowych…
Grypa ptaków nadal groźna
Grypa ptaków, influenza ptaków – to ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Jest niezwykle groźny dla drobiu i może doprowadzić do likwidacji całej hodowli. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny). Warto zapoznać się z zasadami bioasekuracji.
Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?
Budowa lub rozbudowa dużych budynków inwentarskich budzi szereg wątpliwości i zastrzeżeń zarówno inspekcji ochrony środowiska jak i po prostu sąsiadów. Wszyscy obawiają się dużych emisji gazów, kurzu i przykrych dla otoczenia zapachów z chlewni czy kurnika. Dziś już nie musi tak być. Stosując najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne możemy znacznie ograniczyć a nawet prawie wyeliminować to zjawisko.
Czytaj więcej Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?
Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego
Obecnie coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie nowoczesnych technik rozrodu w swoim stadzie. Stwarza to możliwości umocnienia genetyki poprzez uzyskanie dużej liczby potomstwa po najlepszych rodzicach. Szacuje się, że zdrowa samica jest w stanie urodzić 8-10 cieląt w ciągu swojego życia, natomiast przy zastosowaniu Embriotransferu (ET) możemy uzyskać ich… Czytaj więcej Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego
Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego
Afrykański pomór świń to bardzo groźna i wysoce zaraźliwa choroba wirusowa świń i dzików na którą ludzie nie są wrażliwi. Nie stanowi ona bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi. Niestety w okresie ostatniego roku afrykański pomór świń bardzo się rozprzestrzenił, co jest problematyczne w chowie i hodowli trzody chlewnej. Strefy ograniczające wprowadzono również w naszym województwie…
Czytaj więcej Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego
“Alpaka Team” – miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność
W tym materiale gościmy z wizytą w “Alpaka Team” u Pani Anny Demkowicz. Pani Anna opowie nam o hodowli alpak oraz przędzeniu wełny. Zapraszamy do oglądania!
Czytaj więcej “Alpaka Team” – miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność
Zakwaszacze w żywieniu zwierząt – rola i działanie
Stosowanie zakwaszaczy w żywieniu zwierząt, głównie drobiu i świń, szczególnego znaczenia nabrało w momencie zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. W żywieniu zwierząt od dawna źródłem kwasów organicznych były kiszonki a także maślanka i serwatka. Co możemy zyskać dzięki stosowaniu zakwaszaczy?
Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc

Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
Czytaj więcej Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc
Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku

Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.
Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku
Zioła w żywieniu przeżuwaczy
Informacja dla hodowców świń w sprawie Planu Bezpieczeństwa Biologicznego

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu informuje wszystkie osoby związane z chowem i hodowlą trzody chlewnej o wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące planu bezpieczeństwa biologicznego gospodarstwa
Czytaj więcej Informacja dla hodowców świń w sprawie Planu Bezpieczeństwa Biologicznego
Znaczenie amatorskiej hodowli kur w ochronie starych ras

Ekspansja przemysłowych metod produkcji stanowi zagrożenie dla różnorodności zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich. W tej sytuacji promocja ras zagrożonych ryzykiem wyginięcia, w tym ras pierwotnych, nabiera priorytetowego charakteru.
Czytaj więcej Znaczenie amatorskiej hodowli kur w ochronie starych ras
Zalecenia dotyczące wykonywanych zabiegów ogólnoprofilaktycznych w grupie prosiąt ssących
Odchów prosiąt jest jednym z najtrudniejszych etapów w produkcji trzody chlewnej. Celem współczesnego hodowcy jest uzyskanie jak najwyższej liczby miotów z najliczniejszą grupą prosiąt żywo urodzonych.
Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej

Woda jest najłatwiej dostępnym, jak również najtańszym elementem żywienia. Nieograniczony dostęp do dobrej jakościowo, czystej wody to warunek zdrowia zwierząt i zapewnienie im dobrostanu. Niedostateczny dostęp do wody skutkuje zmniejszonym pobieraniem paszy, co przekłada się na niższe wyniki produkcyjne.
Czytaj więcej Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej
Choroba wrzodowa u koni

Schorzenia układu pokarmowego u koni są częstym problemem. Obecne warunki utrzymania, sposób użytkowania, stres oraz niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na ich zdrowie. Grupą najbardziej narażoną na owrzodzenia żołądka są konie sportowe/wyścigowe, ze względu na intensywne żywienie, ale także trening i stres spowodowany transportem i udziałem w zawodach. Wrzody żołądka mogą występować u koni w każdym wieku.
Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF
Od ostatnich kilku lat trwa nieustanna walka z epidemią ASF. Nowe sygnały wymuszają od polskich hodowców zachowania szczególnych zasad bioasekuracji. Pomimo faktu, że stosowanie jej jest dobrowolne, coraz więcej gospodarstw planuje i wprowadza zaostrzone zasady ochrony zdrowia świń.
Czytaj więcej Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF
Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.
DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy… Czytaj więcej DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)
Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

Infrastruktura przepędowa jest jednym z wielu czynników wpływających na łatwość obsługi bydła mięsnego. Należy jednak pamiętać, iż niezwykle ważną rolę odgrywa tu także temperament rasy oraz doświadczenie osób obsługujących. Znajomość behawioru może przyczynić się nie tylko do ułatwienia wykonania zabiegów weterynaryjnych oraz zootechnicznych, ale także do poprawy bezpieczeństwa zwierząt oraz obsługi.
Czytaj więcej Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .
RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych

Nawracająca obturacja dróg oddechowych (RAO, Recurrent Airway Obstruction) jest chorobą, która występuje zarówno u koni sportowych jak i rekreacyjnych. Polega na zapaleniu i stopniowym skurczu oskrzeli wraz z przebudową ich ściany oraz nadmierną produkcją śluzu. Wcześniej chorobę tą określano mianem przewlekłej choroby obturacyjnej płuc – COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Nazwa ta została zaczerpnięta z medycyny człowieka, jednak określenie to niezbyt trafnie odnosiło się do choroby występującej u koni. Priorytetem w leczeniu farmakologicznym RAO jest zlikwidowanie stanu zapalnego dróg oddechowych…
Grypa ptaków nadal groźna

Grypa ptaków, influenza ptaków – to ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Jest niezwykle groźny dla drobiu i może doprowadzić do likwidacji całej hodowli. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny). Warto zapoznać się z zasadami bioasekuracji.
Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?

Budowa lub rozbudowa dużych budynków inwentarskich budzi szereg wątpliwości i zastrzeżeń zarówno inspekcji ochrony środowiska jak i po prostu sąsiadów. Wszyscy obawiają się dużych emisji gazów, kurzu i przykrych dla otoczenia zapachów z chlewni czy kurnika. Dziś już nie musi tak być. Stosując najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne możemy znacznie ograniczyć a nawet prawie wyeliminować to zjawisko.
Czytaj więcej Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?
Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Obecnie coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie nowoczesnych technik rozrodu w swoim stadzie. Stwarza to możliwości umocnienia genetyki poprzez uzyskanie dużej liczby potomstwa po najlepszych rodzicach. Szacuje się, że zdrowa samica jest w stanie urodzić 8-10 cieląt w ciągu swojego życia, natomiast przy zastosowaniu Embriotransferu (ET) możemy uzyskać ich… Czytaj więcej Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego
Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego

Afrykański pomór świń to bardzo groźna i wysoce zaraźliwa choroba wirusowa świń i dzików na którą ludzie nie są wrażliwi. Nie stanowi ona bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi. Niestety w okresie ostatniego roku afrykański pomór świń bardzo się rozprzestrzenił, co jest problematyczne w chowie i hodowli trzody chlewnej. Strefy ograniczające wprowadzono również w naszym województwie…
Czytaj więcej Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego
“Alpaka Team” – miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność

W tym materiale gościmy z wizytą w “Alpaka Team” u Pani Anny Demkowicz. Pani Anna opowie nam o hodowli alpak oraz przędzeniu wełny. Zapraszamy do oglądania!
Czytaj więcej “Alpaka Team” – miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność
Zakwaszacze w żywieniu zwierząt – rola i działanie

Stosowanie zakwaszaczy w żywieniu zwierząt, głównie drobiu i świń, szczególnego znaczenia nabrało w momencie zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. W żywieniu zwierząt od dawna źródłem kwasów organicznych były kiszonki a także maślanka i serwatka. Co możemy zyskać dzięki stosowaniu zakwaszaczy?