Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy… Czytaj więcej DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Czytaj dalej

Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

Infrastruktura przepędowa jest jednym z wielu czynników wpływających na łatwość obsługi bydła mięsnego. Należy jednak pamiętać, iż niezwykle ważną rolę odgrywa tu także temperament rasy oraz doświadczenie osób obsługujących. Znajomość behawioru może przyczynić się nie tylko do ułatwienia wykonania zabiegów weterynaryjnych oraz zootechnicznych, ale także do poprawy bezpieczeństwa zwierząt oraz obsługi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych

Nawracająca obturacja dróg oddechowych (RAO, Recurrent Airway Obstruction) jest chorobą, która występuje zarówno u koni sportowych jak i rekreacyjnych. Polega na zapaleniu i stopniowym skurczu oskrzeli wraz z przebudową ich ściany oraz nadmierną produkcją śluzu. Wcześniej chorobę tą określano mianem przewlekłej choroby obturacyjnej płuc – COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Nazwa ta została zaczerpnięta z medycyny człowieka, jednak określenie to niezbyt trafnie odnosiło się do choroby występującej u koni. Priorytetem w leczeniu farmakologicznym RAO jest zlikwidowanie stanu zapalnego dróg oddechowych…

Czytaj dalej

Czytaj więcej RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych

Grypa ptaków nadal groźna

Grypa ptaków, influenza ptaków – to ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Jest niezwykle groźny  dla drobiu i może doprowadzić do likwidacji całej hodowli. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny). Warto zapoznać się z zasadami bioasekuracji.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Grypa ptaków nadal groźna

Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?

Budowa lub rozbudowa dużych budynków inwentarskich budzi szereg wątpliwości i zastrzeżeń zarówno inspekcji ochrony środowiska jak i po prostu sąsiadów. Wszyscy obawiają się dużych emisji gazów, kurzu i przykrych dla otoczenia zapachów z chlewni czy kurnika. Dziś już nie musi tak być. Stosując najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne możemy znacznie ograniczyć a nawet prawie wyeliminować to zjawisko.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Czy kurnik lub chlewnia muszą zanieczyszczać powietrze i być uciążliwe dla sąsiadów ?

Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Obecnie coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie nowoczesnych technik rozrodu w swoim stadzie. Stwarza to możliwości umocnienia genetyki poprzez uzyskanie dużej liczby potomstwa po najlepszych rodzicach. Szacuje się, że zdrowa samica jest w stanie urodzić 8-10 cieląt w ciągu swojego życia, natomiast przy zastosowaniu Embriotransferu (ET) możemy uzyskać ich… Czytaj więcej Embriotransfer w hodowli bydła mlecznego

Czytaj dalej

Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego

Afrykański pomór świń to bardzo groźna i wysoce zaraźliwa choroba wirusowa świń i dzików na którą ludzie nie są wrażliwi. Nie stanowi ona bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi. Niestety w okresie ostatniego roku afrykański pomór świń bardzo się rozprzestrzenił, co jest problematyczne w chowie i hodowli trzody chlewnej. Strefy ograniczające wprowadzono również w naszym województwie…

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zagrożenie ASF -coraz bardziej realny scenariusz także dla pomorskiego

Alpaki to inwestycja w styl życia

Zmiany rzeczywistości rolniczej i niskie związane z tym dochody powodują, że niektórzy stają przed dylematem, czy prowadzić dalej działalność rolniczą, czy ją zakończyć. Wielu wybiera to drugie rozwiązanie, a inni zastanawiają się co dalej, na co się przestawić i czy te negatywne tendencje da się jakoś odwrócić. A może warto… Czytaj więcej Alpaki to inwestycja w styl życia

Czytaj dalej

Rynek wołowiny i cielęciny – stan, perspektywy

Wołowina jest na świecie trzecim co do wielkości gatunkiem spożywanego mięsa, po wieprzowinie i drobiu. Prognozowany na 2018 r. wzrost produkcji wołowiny w Unii Europejskiej była następstwem zwiększonego uboju zwierząt hodowlanych, zwłaszcza krów i jałówek, w wielu państwach członkowskich, który nastąpił w pierwszej połowie 2018 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek wołowiny i cielęciny – stan, perspektywy

Prognoza cen rynku mięsa – (cz.3.) Rynek drobiu

Na rynku krajowym w 2018 r. podaż mięsa drobiowego utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie pomimo nieco mniejszej produkcji przemysłowej. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. produkcja przemysłowa mięsa drobiowego była nieznacznie (o 0,2%) mniejsza niż w porównywalnym okresie 2017 r. Przyśpieszenie dynamiki wzrostu produkcji prawdopodobnie nastąpi w drugiej połowie 2018 r. w wyniku procesu odbudowy relacji handlowych z krajami poza unijnymi. Przewiduje się, że w całym 2018 r. produkcja drobiarska w Polsce osiągnie 3,5 mln ton (2,4 mln ton mpc.).

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – (cz.3.) Rynek drobiu

Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Następstwem utrzymującego się wzrostu krajowego pogłowia bydła jest rosnąca produkcja wołowiny. Z prognozy IERiGŻ – PIB wynika, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego w Polsce może być o około 5% większa niż w 2017 r. i wynieść 1 140 tys. ton (ponad 586 tys. mpc.). Potwierdzeniem tego wzrostu są większe niż przed rokiem dostawy żywca wołowego do krajowego skupu. W pierwszym półroczu 2018 r. skupiono 217 tys. ton bydła rzeźnego, o 4,5% więcej niż przed rokiem. Rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. eksport tego asortymentu może być o około 3% większy niż w 2017 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Wieprzowina od lat jest najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce. Od 2015 r. krajowe spożycie mięsa wieprzowego kształtuje się na poziomie powyżej 40 kg na mieszkańca, podczas gdy średnio w UE jest to około 32 kg. Jakiej ceny za żywiec wieprzowy mogą się spodziewać polscy hodowcy?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Higiena doju, a mastitis

Mastitis (zapalenie gruczołu mlekowego) jest chorobą wymienia wywoływaną przez mikoplazmy, wirusy, bakterie, grzyby oraz glony. Główną przyczyną większości występujących przypadków są jednak bakterie z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus oraz E.coli. Które zwierzęta są najbardziej narażone i jak sobie z tą chorobą poradzić?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Higiena doju, a mastitis

Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Pogoda dalej nas nie rozpieszcza…. Wysokie temperatury dają się we znaki. W te upalne dni nie zapominajmy o zwierzętach. Jak przygotować krowy do upałów i jak je prawidłowo żywić ? Jak unikać stresu cieplnego? Zachęcamy do przypomnienia sobie poniższego artykułu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Możliwości ograniczenia antybiotyków w chowie zwierząt

Stale wzrasta ilość drobnoustrojów odpornych na działanie antybiotyków. Stwarza to coraz większe problemy w leczeniu. Niestety nie jest łatwo to przezwyciężyć. Nie wystarczy zastąpić stare antybiotyki nowymi. Biorąc pod uwagę wzrastającą antybiotykoodporność wyeliminowano z leczenia zwierząt szereg antybiotyków stosowanych w leczeniu ludzi. Jest to jednak za mało, trzeba pamiętać o konieczności ograniczenia stosowania antybiotyków i stosowania nowych możliwości ograniczenia występowania chorób u zwierząt.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Możliwości ograniczenia antybiotyków w chowie zwierząt

Probiotyki w żywieniu świń

Ze względu na coraz większą odporność na antybiotyki drobnoustrojów chorobotwórczych istnieje konieczność ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt. W Polsce i UE wolno je stosować tylko w celu leczenia zwierząt, pod ścisłym nadzorem i z przepisu lekarza weterynarii. Dlatego też poszukuje się ciągle innych substancji, które mogłyby je zastąpić. Obecnie na rynku jest szereg takich preparatów, które można rolnikom wskazać jako środki ograniczające stosowanie antybiotyków do sytuacji absolutnie koniecznych. Jednymi z nich są probiotyki.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Probiotyki w żywieniu świń