Zachowawcze rasy koni w Polsce

Ochrona zasobów genetycznych lokalnych ras, która rzecz jasna ma pewne wymagania,niesie za sobą wiele korzyści, z większym lub mniejszym efektem ekonomicznym dla gospodarstwa rolnego. Lokalne rasy, przystosowane do miejscowych siedlisk, znacząco lepiej radzą sobie z ubogimi zasobami. Zwierzęta takie wykształciły pożądane cechy hodowlane, takie jak min. długowieczność, płodność, lekkie porody, czy odporność na choroby. Walor estetyczny, w szczególności wykorzystywany w agroturystyce, także trzeba docenić.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zachowawcze rasy koni w Polsce

Selekcja genomowa w hodowli bydła mlecznego

Już od ponad dekady, w hodowli na świecie, ale także w Polsce, efektywnie wdrażana jest selekcja genomowa. Pozwala ona na wybór najlepszych osobników na podstawie nie tylko rodowodu i fenotypu, ale przede wszystkim genomu. W niniejszej publikacji opisano podstawy tego narzędzia hodowlanego.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Selekcja genomowa w hodowli bydła mlecznego

Siara- warunek dobrego startu cieląt

Temat siary wydaje się powszechnie znany i już „oklepany” we wszelkiego rodzaju materiałach branżowych i konferencjach poświęconych tematowi chowu bydła. Mimo tego, w praktyce ciągle spycha się na bok jego fundamentalne znaczenie- a warto zastanowić się nad tym czy zadbaliśmy w stadzie o ten prosty, a jak ważny aspekt.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Siara- warunek dobrego startu cieląt

Pomoc dla producentów trzody chlewnej – nabór trwa do 15 lipca.

Do 15 lipca 2022 r. można się ubiegać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dofinansowanie w ramach „Nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów świń”. Nabór rozpoczął się 2 lipca. Do 8 lipca złożono ok. 3,6 tys. wniosków o pomoc – najwięcej w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim i łódzkim.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pomoc dla producentów trzody chlewnej – nabór trwa do 15 lipca.

Związki antyżywieniowe w paszach dla świń

Związki antyżywieniowe to substancje, które w większości są metabolitami wtórnymi i mają za zadanie ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami. Są też inaczej nazywane związkami antyodżywczymi (ANF- ang. antinutritional factors). Ich obecność narzuca na nas ograniczenia w stosowaniu niektórych surowców w żywieniu zwierząt.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Związki antyżywieniowe w paszach dla świń

Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc

Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – można składać wnioski o pomoc

Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku

Przepisy dotyczące zasad produkcji ekologicznej od dłuższego czasu nie były aktualizowane. W związku z tym, że rozwój tego sektora produkcji wymagał pewnych zmian, w Parlamencie Europejskim i Radzie (UE) przygotowano rozporządzenie 2018/848 zmieniające przepisy w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Jednak z uwagi na panującą pandemię, Parlament Europejski odroczył wejście w życie tego rozporządzeni, dając tym samym czas podmiotom prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwom członkowskim, zajętym walką ze skutkami kryzysu wywołanego przez COVID-19, na dostosowanie się do nowych przepisów i zapewnienie właściwego ich wdrożenia.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Aktualizacja – zmiany prawne w rolnictwie ekologicznym od 2022 roku

Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej

Woda jest najłatwiej dostępnym, jak również najtańszym elementem żywienia. Nieograniczony dostęp do dobrej jakościowo, czystej wody to warunek zdrowia zwierząt i zapewnienie im dobrostanu. Niedostateczny dostęp do wody skutkuje zmniejszonym pobieraniem paszy, co przekłada się na niższe wyniki produkcyjne.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rola i znaczenie wody w produkcji trzody chlewnej

Choroba wrzodowa u koni

Schorzenia układu pokarmowego u koni są częstym problemem. Obecne warunki utrzymania, sposób użytkowania, stres oraz niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na ich zdrowie. Grupą najbardziej narażoną na owrzodzenia żołądka są konie sportowe/wyścigowe, ze względu na intensywne żywienie, ale także trening i stres spowodowany transportem i udziałem w zawodach. Wrzody żołądka mogą występować u koni w każdym wieku.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Choroba wrzodowa u koni

Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF

Od ostatnich kilku lat trwa nieustanna walka z epidemią ASF. Nowe sygnały wymuszają od polskich hodowców zachowania szczególnych zasad bioasekuracji. Pomimo faktu, że stosowanie jej jest dobrowolne, coraz więcej gospodarstw planuje i wprowadza zaostrzone zasady ochrony zdrowia świń.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Bioasekuracja w produkcji trzody chlewnej – zabezpiecz się przed ASF

Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

Odchów cieląt jest istotnym elementem, który wpływa na opłacalność chowu i przyszłą produkcję mleka. Czas ten ma szczególne znaczenie, kiedy z cielęcia chcemy pozyskać pełnowartościową jałówkę, przeznaczoną na remont stada. Zapewnienie prawidłowego odchowu już od pierwszych godzin gwarantuje zdrowotność oraz optymalny wzrost, natomiast błędy popełnione w tym okresie mogą przyczynić się do chorób, a nawet upadków cieląt narażając tym samym hodowcę na straty ekonomiczne.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prawidłowy odchów cieląt ras mlecznych

DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Od 15 marca 2020 r. rolnicy utrzymujący krowy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe za utrzymanie zwierząt w podwyższonych warunkach dobrostanu ponad wymagane prawem normy. 9 marca br. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 marca 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy… Czytaj więcej DOBROSTAN KRÓW (nowe działanie PROW 2014-2020 „DOBROSTAN ZWIERZĄT”)

Czytaj dalej

Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

Infrastruktura przepędowa jest jednym z wielu czynników wpływających na łatwość obsługi bydła mięsnego. Należy jednak pamiętać, iż niezwykle ważną rolę odgrywa tu także temperament rasy oraz doświadczenie osób obsługujących. Znajomość behawioru może przyczynić się nie tylko do ułatwienia wykonania zabiegów weterynaryjnych oraz zootechnicznych, ale także do poprawy bezpieczeństwa zwierząt oraz obsługi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Przepędy – infrastruktura towarzysząca dla bydła mięsnego .

RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych

Nawracająca obturacja dróg oddechowych (RAO, Recurrent Airway Obstruction) jest chorobą, która występuje zarówno u koni sportowych jak i rekreacyjnych. Polega na zapaleniu i stopniowym skurczu oskrzeli wraz z przebudową ich ściany oraz nadmierną produkcją śluzu. Wcześniej chorobę tą określano mianem przewlekłej choroby obturacyjnej płuc – COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Nazwa ta została zaczerpnięta z medycyny człowieka, jednak określenie to niezbyt trafnie odnosiło się do choroby występującej u koni. Priorytetem w leczeniu farmakologicznym RAO jest zlikwidowanie stanu zapalnego dróg oddechowych…

Czytaj dalej

Czytaj więcej RAO – Nawracająca obturacja dróg oddechowych

Grypa ptaków nadal groźna

Grypa ptaków, influenza ptaków – to ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Jest niezwykle groźny  dla drobiu i może doprowadzić do likwidacji całej hodowli. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny). Warto zapoznać się z zasadami bioasekuracji.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Grypa ptaków nadal groźna