Prognoza cen rynku mięsa – (cz.3.) Rynek drobiu

Na rynku krajowym w 2018 r. podaż mięsa drobiowego utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie pomimo nieco mniejszej produkcji przemysłowej. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. produkcja przemysłowa mięsa drobiowego była nieznacznie (o 0,2%) mniejsza niż w porównywalnym okresie 2017 r. Przyśpieszenie dynamiki wzrostu produkcji prawdopodobnie nastąpi w drugiej połowie 2018 r. w wyniku procesu odbudowy relacji handlowych z krajami poza unijnymi. Przewiduje się, że w całym 2018 r. produkcja drobiarska w Polsce osiągnie 3,5 mln ton (2,4 mln ton mpc.).

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – (cz.3.) Rynek drobiu

Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Następstwem utrzymującego się wzrostu krajowego pogłowia bydła jest rosnąca produkcja wołowiny. Z prognozy IERiGŻ – PIB wynika, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego w Polsce może być o około 5% większa niż w 2017 r. i wynieść 1 140 tys. ton (ponad 586 tys. mpc.). Potwierdzeniem tego wzrostu są większe niż przed rokiem dostawy żywca wołowego do krajowego skupu. W pierwszym półroczu 2018 r. skupiono 217 tys. ton bydła rzeźnego, o 4,5% więcej niż przed rokiem. Rosnący popyt importowy (zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich) oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. eksport tego asortymentu może być o około 3% większy niż w 2017 r.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.2. Rynek wołowiny i cielęciny

Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Wieprzowina od lat jest najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w Polsce. Od 2015 r. krajowe spożycie mięsa wieprzowego kształtuje się na poziomie powyżej 40 kg na mieszkańca, podczas gdy średnio w UE jest to około 32 kg. Jakiej ceny za żywiec wieprzowy mogą się spodziewać polscy hodowcy?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Prognoza cen rynku mięsa – cz.1. Rynek wieprzowiny

Higiena doju, a mastitis

Mastitis (zapalenie gruczołu mlekowego) jest chorobą wymienia wywoływaną przez mikoplazmy, wirusy, bakterie, grzyby oraz glony. Główną przyczyną większości występujących przypadków są jednak bakterie z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus oraz E.coli. Które zwierzęta są najbardziej narażone i jak sobie z tą chorobą poradzić?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Higiena doju, a mastitis

Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Pogoda dalej nas nie rozpieszcza…. Wysokie temperatury dają się we znaki. W te upalne dni nie zapominajmy o zwierzętach. Jak przygotować krowy do upałów i jak je prawidłowo żywić ? Jak unikać stresu cieplnego? Zachęcamy do przypomnienia sobie poniższego artykułu

Czytaj dalej

Czytaj więcej Jak przygotować krowy do upałów? – PRZYPOMNIENIE

Możliwości ograniczenia antybiotyków w chowie zwierząt

Stale wzrasta ilość drobnoustrojów odpornych na działanie antybiotyków. Stwarza to coraz większe problemy w leczeniu. Niestety nie jest łatwo to przezwyciężyć. Nie wystarczy zastąpić stare antybiotyki nowymi. Biorąc pod uwagę wzrastającą antybiotykoodporność wyeliminowano z leczenia zwierząt szereg antybiotyków stosowanych w leczeniu ludzi. Jest to jednak za mało, trzeba pamiętać o konieczności ograniczenia stosowania antybiotyków i stosowania nowych możliwości ograniczenia występowania chorób u zwierząt.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Możliwości ograniczenia antybiotyków w chowie zwierząt

Probiotyki w żywieniu świń

Ze względu na coraz większą odporność na antybiotyki drobnoustrojów chorobotwórczych istnieje konieczność ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt. W Polsce i UE wolno je stosować tylko w celu leczenia zwierząt, pod ścisłym nadzorem i z przepisu lekarza weterynarii. Dlatego też poszukuje się ciągle innych substancji, które mogłyby je zastąpić. Obecnie na rynku jest szereg takich preparatów, które można rolnikom wskazać jako środki ograniczające stosowanie antybiotyków do sytuacji absolutnie koniecznych. Jednymi z nich są probiotyki.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Probiotyki w żywieniu świń

Rynek drobiu z problemami

Polska jest drobiowym potentatem w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej ponad 3,1 mln ton mięsa drobiowego opuściło zakłady w Polsce w 2017 roku. W 2018 roku wyprodukuje 3 mln ton drobiu, najwięcej we Wspólnocie. Z tego wyeksportujemy prawie połowę. Prognozy KE na 2018 rok zakładają ponad 7% wzrost produkcji w Polsce, podczas gdy prognozowany wzrost dla Francji i Wielkiej Brytanii to 2-3%, a w Niemczech szacuje się spadek o ponad 4%. Wyraźnie widać, że Polska odstaje od reszty. Do niedawna walczyliśmy o pierwszą pozycję, a teraz przegoniliśmy naszych konkurentów i to mocno.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek drobiu z problemami

Ocena gołębi rasowych

Jednym z elementów zachowania bioróżnorodności dla przyszłych pokoleń jest ptactwo. Ptaki, od lat związane są z historią ludzkością, a jednym z nich który, znajdował zastosowanie praktyczne jest gołąb. W starożytności gołębie uznawane były za tzw. zwierzęta czyste.   

Czytaj dalej

Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

Na świecie znanych jest obecnie około 100 ras królików różniących się budową, wielkością, barwą i strukturą okrywy włosowej. Najczęściej króliki dzieli się według trzech kryteriów: kierunku użytkowania, struktury okrywy włosowej oraz masy ciała. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym główny specjalista Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Maria Gwizdała omówi ocenę ras królików oraz będziecie mieli Państwo możliwość zobaczenia jak przebiegała ocena ras królików podczas Wojewódzkiej Wystawy Królików, która miała miejsce we wrześniu 2015 roku w Lubaniu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ocena ras królików – praktyczny pokaz – film.

Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Hodowca wyrażający chęć prowadzenia w swoim stadzie oceny wartości użytkowej zgłasza ten fakt do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w dowolnej formie: poprzez zootechnika oceny, inspektora nadzoru, selekcjonera lub bezpośrednio do odpowiedniego dla danego województwa biura PFHBiPM. Raport zawiera podstawowe informacje o każdej krowie w ocenianym stadzie,… Czytaj więcej Analiza raportu jakości mleka – raport RW-2 Wynik Próbnych Udojów.

Czytaj dalej

Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Profesor Zygmunt Kowalski porównuje nowoczesną krowę do nowoczesnego samochodu, w którym wszystko regulowane jest przez zdalny, zintegrowany system. Czy w przypadku krów o wysokiej wydajności mlecznej, możliwe jest takie jej prowadzenie aby była długowieczna? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w wywiadzie przeprowadzonym z prof. Kowalskim podczas III Forum Mleczarskiego w… Czytaj więcej Długowieczna krowa? Tak to możliwe. Wywiad z prof. Z. Kowalskim

Czytaj dalej

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.2

Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Dlatego ważne jest dobranie odpowiedniej odmiany kukurydzy pod kątem specyficznych uwarunkowań lokalnych. Pomocą rolnikom służą w tym wyniki Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), które odpowiadają na to pytanie. Poniżej informacja o wynikach doświadczeń realizowanych w Lubaniu.

Czytaj dalej

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Aby pomóc rolnikom w wyborze najlepszej odmiany w warunkach klimatycznych województwa pomorskiego w Lubaniu przeprowadza się ich badania. W doświadczeniu badano plon zielonej masy z hektara, procentowy udział kolb w suchej masie całych roślin, procent suchej masy w dniu zbioru z całych roślin oraz plon suchej masy w t/ha. Znajomość… Czytaj więcej Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Czytaj dalej

Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Początki prac nad rasami złotnicka biała i pstra, pod kierunkiem prof. Stefana Aleksandrowicza, to lata 1946-1949, gdy Akademia Rolnicza w Poznaniu skupiła od rolników z Warmii przybyłych po wojnie z Wileńszczyzny i Nowogródka prymitywne mieszańce świń ras długouchych i krótkouchych. Prace hodowlane prowadzono w zakładzie doświadczalnym w Złotnikach poprzez prowadzenie… Czytaj więcej Rodzime rasy świń – Rasy złotnicka biała i pstra. Hodowla zachowawcza.

Czytaj dalej