Ochrona roślin i nawożenie w Rolnictwie 4.0

Występująca do tej pory precyzja w rolnictwie uzupełniana jest o tzw. wspomaganie decyzji na wielu szczeblach. Wykorzystanie dużych ilości danych i wspomaganie decyzji w rolnictwie, można przedstawić na przykładzie min. dwóch bardzo ważnych elementów procesu produkcyjnego jakimi są ochrona roślin i nawożenie. Dzięki temu, że wspomniane zabiegi odgrywają ogromną rolę w procesie produkcji rolniczej, koncepcja Rolnictwa 4.0 jest w nich dynamicznie rozwijana

Czytaj dalej

Zwierzęta w gospodarstwie zimą

To, że zima często bywa zaskoczeniem dla drogowców, nie jest niczym nowym, jednak warto aby rolnicy zawsze byli odpowiednio przygotowani do niesprzyjających warunków atmosferycznych, w szczególności jeżeli chodzi o żywe istoty jakimi są wszelkie zwierzęta. Temat dotyczy zwierząt w gospodarstwie, a nie jedynie gospodarskich, ponieważ zadbanie o wszystkich „braci mniejszych” jest obowiązkiem każdego człowieka, a rolnika tym bardziej, gdyż na co dzień w mniejszym lub większym stopniu związany jest ze środowiskiem naturalnym.

Czytaj dalej

Nowe podejście do odchowu cieląt

Hodowca każdego dnia mierzy się z problemami związanymi z produkcją bydła. Mogą one wynikać z wielu czynników, w tym zarządzania, żywienia, warunków środowiskowych i zdrowia. Odchów cieląt to kluczowy etap w hodowli bydła, który wpływa na zdrowie, wzrost i przyszłą wydajność zwierząt. Zapobieganie wielu schorzeniom cieląt może uczynić okres odchowu możliwie bezproblemowym.

Czytaj dalej

Owies ozimy – nowy element płodozmianu na Pomorzu

Prowadzenie uprawy owsa ozimego będzie coraz bardziej zyskiwać na znaczeniu z kilku powodów. Po pierwsze uprawa formy ozimej zaliczana jest również do technologii niskonakładowych łącząc w sobie cechy uprawy jarej tj. fitosanitarność w zmianowaniu, wysoka odporność na choroby grzybowe oraz mniejsze potrzeby pokarmowe i stanowiskowe. W stosunku do standardowego owsa, owies ozimy posiada bardziej rozbudowany system korzeniowy, który pozwala lepiej przystosować się do okresu deficytu opadowego.

Czytaj dalej

Wyniki plonowania ziemniaków jadalnych w doświadczeniach PDO w 2024 roku

Plony ziemniaków uzyskane w doświadczeniach PDO na przestrzeni ostatnich trzech lat pokazują jak uprawa ziemniaka bywa nieprzewidywalna, jak jest uzależniona od warunków środowiskowych, zastosowania odpowiedniego nawożenia i ochrony. Po głębszej analizie uzyskanych wyników nasuwa się jednak pewna prawidłowość, a mianowicie odmiany wpisane na LZO co roku uzyskują plon wyróżniający się ilością i jakością w swojej grupie wczesności.

Czytaj dalej

Zasady przeciwdziałania i adaptacji do zmian klimatu cz.2.

Przykłady adaptacji rolnictwa do zmian klimatycznych na całym świecie pokazują, jak różnorodne strategie mogą być skutecznie wdrażane w różnych kontekstach lokalnych. Przyjrzymy się kilku konkretnym przypadkom z różnych regionów świata, które ilustrują, jak rolnicy dostosowują swoje praktyki, aby sprostać wyzwaniom związanym ze zmianami klimatycznymi.

Czytaj dalej

Zasady przeciwdziałania i adaptacji do zmian klimatu cz.1.

Zmiany klimatyczne są jednym z najpoważniejszych wyzwań, przed którymi stoi ludzkość w XXI wieku. Wzrost temperatury, zmienność opadów oraz częstsze występowanie ekstremalnych zjawisk pogodowych mają istotny wpływ na różne sektory gospodarki, w tym także na rolnictwo. Rozmowa na ten temat jest niezbędna dla zrozumienia potrzeby adaptacji rolnictwa do zmieniających się warunków klimatycznych.

Czytaj dalej

Choroby zawodowe rolników

Ktoś, kto nie zna specyfiki pracy rolnika, mógłby stwierdzić, że to niezwykle przyjemne i bezstresowe zajęcie. Spędza się całe dnie na świeżym powietrzu, ma się kontakt ze zwierzętami – wakacje, a nie praca! Prawda jednak nie jest tak kolorowa: choroby zawodowe rolników to poważny problem. Niestety, wielu je lekceważy. Zawodzi tutaj wykonywanie badań profilaktycznych. Rozpoznawanie chorób zawodowych u rolników jest nawet 50 razy rzadsze niż w przypadku innych pracowników narodowej gospodarki!

Czytaj dalej