Owoce i warzywa w czasie pandemii.

Pandemia COVID-19 poprzez ograniczenia administracyjne doprowadziła do istotnego wzrostu kosztów transportu międzynarodowego. Znalazło to odzwierciedlenie w wyższych cenach owoców i warzyw pochodzących z importu. Jednocześnie wspomniane wyżej ograniczenia, szczególnie w kontekście przepływu osób, doprowadziły do powstania niedoboru pracowników sezonowych w rolnictwie, szczególnie na początkowym etapie wegetacji. Problem ten jest obserwowany zarówno w Polsce jak i w innych krajach UE.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Owoce i warzywa w czasie pandemii.

Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Uważamy, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także oczekiwane przez nas większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Tzw. “Kredyt restrukturyzacyjny” – dopłata do oprocentowania kredytu

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uruchomiła pomoc w postaci dopłat do oprocentowania kredytu na sfinansowanie spłaty zadłużenia powstałego w związku z prowadzeniem działalności rolniczej (linia KR) – tzw. „kredyt restrukturyzacyjny”.

Kredyt restrukturyzacyjny może zostać przeznaczony na sfinansowanie długów wymagalnych o charakterze pieniężnym obejmujących kapitał, odsetki i inne opłaty, powstałych w związku z prowadzeniem działalności rolniczej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Tzw. “Kredyt restrukturyzacyjny” – dopłata do oprocentowania kredytu

Rynek mleka 2020

Zgodnie z oceną ekspertów, w którym światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jej przebieg jest o wiele  bardziej łagodny, niż w przypadku poprzedniego cyklu na rynku mleka. Również według ekspertów epidemia COVID-19 nie będzie miała wpływu na światową produkcję mleka. Najprawdopodobniej doprowadzi ona do problemów logistycznych, utworzenia się zatorów w łańcuchów dostaw i ograniczy międzynarodowy handel produktami mlecznymi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek mleka 2020

Platforma żywnościowa – giełdowy Rynek Towarów Rolno-Spożywczych (RTRS).

Platforma żywnościowa powstała z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Prowadzona jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na wzór giełdy papierów wartościowych, ale prowadzi obrót nie akcjami lecz produktami rolnymi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Platforma żywnościowa – giełdowy Rynek Towarów Rolno-Spożywczych (RTRS).

Rynek ziemniaka w Polsce i UE sezon 2019/2020

Choć Europa nie jest największym producentem ziemniaków nadal pozostaje regionem o największych obrotach handlowych. Zdaniem Wiesława Dzwonkowskiego z IERiGŻ rygorystyczne przepisy fitosanitarne, duża wrażliwość ziemniaków na transport oraz wysokie jego koszty sprawiają, że światowy rynek ziemniaków tworzy szereg rynków lokalnych, z których największy jest w Europie. Duże obroty handlowe ziemniakami między krajami UE wynikają z różnic klimatycznych i późnych terminów zbioru ziemniaków.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek ziemniaka w Polsce i UE sezon 2019/2020

Najważniejsze rozwiązania Tarczy Antykryzysowej dla rolnictwa

Prezentowane rozwiązania mają na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19 – epidemii, z którą aktualnie walczy cały świat. To nie koniec podobnych rozwiązań. Trwają już prace nad projektem kolejnej specustawy w tym zakresie. Każde dobre rozwiązanie, mające na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19, zaproponowane przez zainteresowane podmioty, zwłaszcza przez rolników, ma szansę znaleźć poparcie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Najważniejsze rozwiązania Tarczy Antykryzysowej dla rolnictwa

Rynek owoców i warzyw sezonie 2019/20 -cz.2.

W 2019 r. należy zaznaczyć że, wystąpiły niższe zbiory i wyższe ceny skupu warzyw gruntowych. W 2019 r. powierzchnia uprawy niemal wszystkich gatunków warzyw gruntowych była większa niż w roku  poprzednim. Wynikało to z wysokich cen skupu w sezonie 2018/19. Wzrosła powierzchnia uprawy warzyw podstawowych: kapusty, cebuli, marchwi, buraków oraz pozostałych warzyw gruntowych w tym porów, warzyw strączkowych, papryki, sałaty, brokułów, pietruszki. Zmniejszyła się natomiast powierzchnia uprawy kalafiorów, marchwi i pomidorów…

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek owoców i warzyw sezonie 2019/20 -cz.2.

eWniosekPlus – film instruktażowy

W tym trudnym dla nas czasie, termin na składanie wniosków o dopłaty do ARiMR póki co nie ulega zmianie. Wnioski o dopłaty  m.in, obszarowe można składać elektronicznie od 15 marca do 15 maja. Ale zachęcamy do śledzenia komunikatów na stronie agencji: https://www.arimr.gov.pl/

W tym materiale zapraszamy Państwa do krótkiej prezentacji aplikacji eWniosekPlus oraz podstaw wypełniania wniosku.
Materiał nagrany przy współpracy Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Czytaj dalej

Czytaj więcej eWniosekPlus – film instruktażowy

Rynek drobiu

Determinantami wzrostu produkcji drobiu w Polsce w 2019 r. są przede wszystkim popyt eksportowy oraz w mniejszym stopniu konsumpcja wewnętrzna. Od początku 2019 r. notowany jest bardzo duży wzrost importu drobiu do UE. Zgodnie z prognozą Komisji Europejskiej w całym w 2019 r. import drobiu będzie większy niż w roku 2018 z uwagi na prognozowane przez KE wyhamowanie tempa wzrostu produkcji w UE.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek drobiu

Żniwa 2019. Zbiory zbóż wyższe niż w 2018 roku

Według GUS w 2019 roku zbiory zbóż były wyższe o 8% w porównaniu do roku 2018. Według plantatorów, może zbiory są lepsze, ale wiele do życzenia pozostawia jakość ziarna. Niestety, w związku z tegoroczną suszą ziarno jest drobniejsze, o mniejszym wyrównaniu do wcześniejszych lat. Jak przedstawiają się zbiory poszczególnych zbóż?

Czytaj dalej

Czytaj więcej Żniwa 2019. Zbiory zbóż wyższe niż w 2018 roku

Rynek mleka – 2019

Jak twierdzi wielu analityków rolnych, mleko stało się najcenniejszym produktem rolnym na świecie i ma jedno z najbardziej niestabilnych cen. Średnia światowa cena mleka, to obecnie około 30 eurocentów za kilogram. Przy takim poziomie cenowym nie będzie możliwe zaspokojenie światowego wzrostu zapotrzebowania na mleko, dlatego należy się spodziewać wyższych światowych cen mleka.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek mleka – 2019

Innowacje w konopiach – czyli jak to się robi w Kombinacie Konopnym

Kombinat Konopny – to inicjatywa wspaniałych ludzi, którzy poświęcają swoje środki finansowe oraz pracę doświadczalnej uprawie, zbiorom i przeróbce konopi w kierunku ich wykorzystania w branży włókienniczej. Bo przecież właśnie włókno było przez wieki głównym powodem upraw, dając im nazwę – konopie włókniste. Czy możliwe jest wyprodukowanie skarpetek z konopi? Odpowiedź w materiale filmowym – Zapraszamy!

Czytaj dalej

Czytaj więcej Innowacje w konopiach – czyli jak to się robi w Kombinacie Konopnym

Sytuacja na rynku zbóż

Rosnące zapotrzebowanie na żywność (spowodowane wzrostem populacji, zmieniającą się dietą i poprawą sytuacji dochodowej, zwłaszcza w rozwijających się regionach Azji i Afryki) determinuje sytuację na globalnym rynku zbóż. W sezonie 2018/2019 przewidywane światowe zużycie na poziomie 2,15 mld ton (o 1% wyższym niż w poprzednim roku gospodarczym) było większe od szacowanych zbiorów (2,12 mld ton, o 0,2% wyższym). Sytuacja ta wywierała presję na wzrost cen na rynkach zagranicznych. Wzrost cen był ograniczany dużymi zapasami na świecie, które na koniec sezonu mogą ulec obniżeniu o 3,5%, do 627 mln ton

Czytaj dalej

Czytaj więcej Sytuacja na rynku zbóż

Rynek drobiu – 2019

W 2019 r. determinantami wzrostu produkcji drobiu w Polsce są popyt eksportowy oraz konsumpcja wewnętrzna. Ile wyprodukowano ton mięsa drobiowego w I kwartale, a ile z tego wyeksportowano? Jak przedstawia się sytuacja na rynku światowym?

Czytaj dalej