Owoce i warzywa w czasie pandemii.

Print Friendly, PDF & Email

Pandemia COVID-19 poprzez ograniczenia administracyjne doprowadziła do istotnego wzrostu kosztów transportu międzynarodowego. Znalazło to odzwierciedlenie w wyższych cenach owoców i warzyw pochodzących z importu. Jednocześnie wspomniane wyżej ograniczenia, szczególnie w kontekście przepływu osób, doprowadziły do powstania niedoboru pracowników sezonowych w rolnictwie, szczególnie na początkowym etapie wegetacji. Problem ten jest obserwowany zarówno w Polsce jak i w innych krajach UE.

Zgodnie z wiosenną oceną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS z 28 maja br. bezśnieżna i bardzo łagodna zima na ogół nie spowodowała strat w uprawach sadowniczych. Choć ze względu na sprzyjające warunki agrometeorologiczne w tym roku wegetacja rozpoczęła się dość wcześnie, została ona jednak spowolniona przez wyraźne spadki temperatur odnotowane w II poł. marca. W konsekwencji drzewa i krzewy owocowe na ogół wchodziły w okres kwitnienia w przeciętnych na tle historycznym terminach. W kwietniu i w maju na znacznym obszarze kraju wystąpiły przymrozki, które skróciły okres kwitnienia i zawiązywania owoców, a na części plantacji uszkodziły kwiaty. Zgodnie z komunikatem GUS straty związane z przymrozkami są zróżnicowane, niemniej najwięcej uszkodzeń odnotowano w przypadku brzoskwiń, moreli, czereśni, wiśni oraz jabłoni. Negatywny dla wegetacji drzew, krzewów owocowych i plantacji jagodowych był również deficyt opadów, który wystąpił w marcu i kwietniu. W maju i na początku czerwca sytuacja uległa znaczącej poprawie, stąd zgodnie z analizami IUNG zagrożenie suszą utrzymało się jedynie w północnym zachodzie Polski. Wstępny szacunek GUS dotyczący wielkości tegorocznych zbiorów owoców zostanie opublikowany 30 lipca.

Zgodnie z wiosenną oceną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS z 28 maja br. tegoroczne siewy warzyw gruntowych prowadzone były w niesprzyjających warunkach agrometeorologicznych, co związane było z deficytem opadów i dużymi dobowymi wahaniami temperatury. Sytuacja związana z wilgocią w glebie uległa istotnej poprawie pod koniec kwietnia i w maju, niemniej występujące w tym okresie przymrozki niekorzystnie wpłynęły na wzrost roślin. Wstępny szacunek GUS dotyczący wielkości tegorocznych zbiorów warzyw zostanie opublikowany 30 lipca.

Pandemia COVID-19 poprzez ograniczenia administracyjne doprowadziła do istotnego wzrostu kosztów transportu międzynarodowego. Znalazło to odzwierciedlenie w wyższych cenach owoców i warzyw pochodzących z importu. Jednocześnie wspomniane wyżej ograniczenia, szczególnie w kontekście przepływu osób, doprowadziły do powstania niedoboru pracowników sezonowych w rolnictwie, szczególnie na początkowym etapie wegetacji. Problem ten jest obserwowany zarówno w Polsce jak i w innych krajach UE.

Dynamika cen owoców pozostaje wysoka ze względu na ich wyraźnie słabsze ubiegłoroczne zbiory. W kierunku wzrostu cen warzyw oddziałuje również wyższa dynamika cen owoców importowanych. W II poł. 2020 prognozujemy wyraźne obniżenie tempa wzrostu cen w tej kategorii.

W najbliższych miesiącach dynamika cen warzyw nadal kształtować się będzie w wyraźnym trendzie spadkowym, co wynika z efektów wysokiej bazy sprzed roku. Przy założeniu, że tegoroczne zbiory warzyw będą wyższe od ubiegłorocznych oczekujemy wystąpienia silnej deflacji w tej kategorii w II poł. 2020 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych prognoz dynamiki cen owoców i warzyw są warunki agromteorogiczne

Źródło: GUS, Credit Agricole, IERiGŻ

opracował: dr inż. Tadeusz Plichta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 1 =