Rolnice – nowy problem wielu plantacji kukurydzy w województwie pomorskim

W ubiegłorocznym sezonie wegetacyjnym na wielu plantacjach kukurydzy rolnicy zaobserwowali objawy polegające na intensywnym wywracaniu się całych roślin. W wielu przypadkach doradcy i specjaliści PODR wzywani do tego typu zjawisk odkrywali w glebie larwy rolnic w bardzo dużym zagęszczeniu. Zachęcamy zapoznać się z  charakterystyką tego szkodnika z podrodziny motyli.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rolnice – nowy problem wielu plantacji kukurydzy w województwie pomorskim

Opryskiwacz dalekosiężny – wsparcie w walce z omacnicą prosowianką

W minionym sezonie wegetacyjnym wielu rolników uprawiających kukurydzę zostało niemile zaskoczonych przez szkodniki powodujące łamanie lub całkowite wyleganie roślin. W większości przypadków sprawcą tego typu uszkodzeń były larwy omacnicy prosowianki. Walka chemiczna z tym owadem jest bardzo trudna a wręcz niemożliwa do wykonania gdyż preparaty należy stosować w wysokim łanie kukurydzy. W takich sytuacjach z pomocą może przyjść nam wykorzystanie tzw. opryskiwacza dalekosiężnego. W niniejszym video zaprezentujemy państwu ogólne założenia stosowania tego typu rozwiązań w ochronie insektycydowej kukurydzy.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Opryskiwacz dalekosiężny – wsparcie w walce z omacnicą prosowianką

Wrażliwość kukurydzy na zachwaszczenie – wyniki herbicydowego doświadczenia w PODR w Lubaniu.

Kukurydza jest gatunkiem, który silnie reaguje na zachwaszczenie spadkiem plonu. Rolnicy mają do wyboru wiele substancji aktywnych w herbicydach, które można podzielić na dwie zasadnicze grupy. Pierwsza to substancje działające doglebowo i druga grupa to substancje stosowane nalistnie.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wrażliwość kukurydzy na zachwaszczenie – wyniki herbicydowego doświadczenia w PODR w Lubaniu.

Czym się kierować przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę w regionie Kaszub? cz. II

W regionie Kaszub często występują późne przymrozki lub niska temperatura przedłużająca nadmiernie okres wschodów. W rezultacie spada obsada roślin na polu. Jeśli takie zjawiska pojawiają się często, to warto wybrać odmiany o typie kolby „flex”. Potrafią one zrekompensować przerzedzenie obsady na plantacji zwiększeniem wielkości kolby. Wówczas plony są proporcjonalnie wyższe.… Czytaj więcej Czym się kierować przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę w regionie Kaszub? cz. II

Czytaj dalej

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.2

Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Dlatego ważne jest dobranie odpowiedniej odmiany kukurydzy pod kątem specyficznych uwarunkowań lokalnych. Pomocą rolnikom służą w tym wyniki Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), które odpowiadają na to pytanie. Poniżej informacja o wynikach doświadczeń realizowanych w Lubaniu.

Czytaj dalej

Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Aby pomóc rolnikom w wyborze najlepszej odmiany w warunkach klimatycznych województwa pomorskiego w Lubaniu przeprowadza się ich badania. W doświadczeniu badano plon zielonej masy z hektara, procentowy udział kolb w suchej masie całych roślin, procent suchej masy w dniu zbioru z całych roślin oraz plon suchej masy w t/ha. Znajomość… Czytaj więcej Kukurydza – jak wybrać najlepszą odmianę w pomorskim? cz.1

Czytaj dalej

Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Od rozdrobnienia zielonki zależy czy łatwo uda się ubić zielonkę, a w konsekwencji od tego zależy tempo kiszenia i smakowitość paszy. Jeżeli w zielonce wszystkie ziarna są uszkodzone, a rozdrobnione fragmenty roślin mają wielkość 0,5 do 2 cm, to przy założeniu, że zielonka została zebrana we właściwym terminie są szanse, że… Czytaj więcej Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 2.

Czytaj dalej

Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 1.

Kiszonka z kukurydzy stała się niezbędną paszą w żywieniu bydła. O jej popularności zdecydowała efektywność, wynikająca z dużej zawartości łatwostrawnych składników odżywczych i relatywnie niskie koszty wytwarzania. Dobra kiszonka jest smakowita, ma przyjemny zapach, oliwkowy kolor, zachowuje strukturę i kwasowości ok 4,2 pH,  jest stabilna tlenowo (niepodatna na wtórną fermentację) oraz… Czytaj więcej Błędy w kiszeniu kukurydzy, które znacznie obniżają wartość odżywczą kiszonek – cz 1.

Czytaj dalej