Podstawowymi zasadami tej praktyki jest oczywiście wykorzystać jak najwięcej z danego produktu, ale nie tylko. Jest to ograniczanie śmieci w naszym otoczeniu, a więc też myślenie nad tym, co się kupuje oraz w czym się kupuje.
Co to właściwie jest Zero Waste ?
W wolnym tłumaczeniu to „zero marnowania”. Obowiązują tutaj zasada 5R, od angielskich słów: refuse, reduce, reuse, recycle i rot. Mówią one o zmniejszaniu śmieci poprzez: odmawianie, ograniczanie, używanie ponownie, segregowanie i kompostowanie. W Polsce te praktyki są coraz częściej stosowane, ale czy akurat u Ciebie w domu? Spróbuj a nasza planeta Ci za to podziękuje!
Wysypiska rosną w oczach
Od kiedy można sięgnąć pamięcią starsze pokolenie nic nie marnowało. Nie tylko w kuchni, kosmetyce, ale tez i w rzeczach codziennego użytku. Niestety z biegiem czasu ludzie stali się coraz bardziej wygodni i nie patrzą na to co wyrzucają. Jest to ogromny błąd. Wysypiska śmieci coraz bardziej się powiększają i są urozmaicone o najróżniejsze odpady.
Najprostszym przykładem jest chociażby brak segregacji odpadów w gospodarstwie domowym. Kosze zazwyczaj mają swoje kolory, które oznaczają co należy wrzucić do danego pojemnika.
-zielony- szkło (np. butelki szklane, słoiki)
-niebieski- papier (np. gazety, katalogi, kartony)
-żółty- Tworzywa sztuczne (np. plastikowe opakowania, puszki, butelki PET)
-brązowy- bioodpady (np. resztki jedzenia, kawę, obierki warzywne)
-czarny/szary – odpady zmieszane (przeznaczony na odpady, które nie pasują do żadnej z powyższych kategorii)
Rób to mądrze
Podstawowymi zasadami tej praktyki jest oczywiście wykorzystać jak najwięcej z danego produktu, ale nie tylko. Jest to ograniczanie śmieci w naszym otoczeniu, a więc też myślenie nad tym, co się kupuje oraz w czym się kupuje. Warto pamiętać o wdrażaniu takich reguł jak :
1) zabrać na zakupy torbę wielokrotnego użytku, a nie kupować jednorazową plastikową torbę,
2) wybierać kosmetyki, które maja większą gramaturę i przelewać je do pojemników, które posłużą nam dłuższy czas,
3) używać pojemników do śniadania, a nie codziennie pakować posiłek w folie lub papier,
4) ubrania warto nabywać jedynie w sytuacjach koniecznych, unikaj zakupów jedynie ze względu na panujące trendy mody,
5) pić filtrowaną wodę z kranu, która jest zdatna do picia, zamiast kupować kolejne plastikowe butelki,
6) sporządzać listę zakupów przed pójściem do sklepu, aby unikać niepotrzebnych zakupów
7) robić zakupy spożywcze co 1-2 dni które potrzebujesz, a nie kupować na „zapas”,
8) podróżować komunikacja miejską, rowerem lub dojeżdżać wspólnie z koleżanką/kolega do pracy, niż samemu jeździć autem,
9) zużyte przedmioty takie jak np. pralka, mikser itp. warto naprawić, a nie wyrzucać cały sprzęt,
10) gotować samodzielnie, unikaj gotowych dań pakowanych w plastikowych opakowaniach.
To tylko kilka przykładów, ale jakże znaczących. Warto zaczynać od małych rzeczy, aby się nie zniechęcić. Zero waste, czyli najprościej mówiąc nie marnowanie, a ponowne wykorzystanie, można wykorzystać w domu np. w podany sposób :

- Świeży burak oraz marchew.
- Sok z warzyw pełen witamin.
- Pulpa z wyciśniętych warzyw.
- Zmielone skorupki jajek, które mogą być stosowane jako proszek wapniowy zwiększający gęstość kości lub wykorzystany w ogrodzie jako naturalny nawóz.
- Z pulpy, jajek (oraz innych składników) powstało pyszne ciasto czekoladowe.
Jeżeli zaczniesz stosować się do zasad zero waste nie tylko będziesz żył w zgodzie z naturą, ale też ucieszy się twój portfel. Drobne zmiany w codziennych nawykach mogą przynieść znaczące korzyści dla środowiska.
opracowała: Edyta Cyra