Propolis bez tajemnic

Propolis (kit pszczeli) jest wytwarzany przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Jako naturalny środek leczniczy był powszechnie stosowany od najdawniejszych czasów. Ze względu na bogaty skład chemiczny, propolis wykazuje największą aktywność i skuteczność leczniczą spośród wszystkich produktów pszczelich. Udało się wyodrębnić kilkaset substancji wchodzących w skład propolisu. Są to: żywice, wosk pszczeli, woski roślinne, olejki eteryczne, pyłek kwiatowy, substancje garbnikowe, frewlawonoidy, kwasy organiczne, tłuszcze, białka, witaminy (prowitamina A, B1, B2, B5, B6, C, D, E) oraz biopierwiastki (m.in. wapń, magnez, cynk, żelazo, krzem, potas, chrom). Chcesz poznać właściwości propolisu? Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.

Udokumentowano silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe propolisu. Na jego działanie są wrażliwe m.in. wirusy grypy i opryszczki, pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę i toksoplazmozę, drożdżaki (np. Candida albicans) oraz grzyby pleśniowe wywołujące grzybice skóry, włosów i paznokci. Propolis stosuje się również przeciwko Escherichia coli i Salmonella. Hamuje rozwój Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.  Składniki propolisu osłaniają tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi oraz lekami uszkadzającymi wątrobę. Kit wykazuje właściwości przeciwzapalne. Podnosi odporność organizmu, co wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (np. zapalenia gardła), stanów zapalnych błony śluzowej odbytnicy i odbytu oraz chorób reumatycznych. Propolis posiada również silne działanie detoksykujące.

W licznych badaniach kit pszczeli oraz jego poszczególne składniki biologicznie czynne wykazywały aktywność cytotoksyczną w stosunku do różnych typów komórek nowotworowych, takich jak komórki raka krtani, płuc, trzustki, tarczycy, jelita grubego, sutka, prostaty, a także w stosunku do komórek glejaka złośliwego.

Dodatkowo, do właściwości propolisu można zaliczyć działanie miejscowo znieczulające, przeciwcukrzycowe oraz przeciwmutagenne. Kuracje propolisem przynoszą pozytywne efekty w leczeniu oparzeń i trudno gojących się ran pooperacyjnych, owrzodzeń, hemoroidów, a także choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Działa uspokajająco oraz reguluje ciśnienie krwi. Wykazuje ponadto działanie hipoglikemiczne, dlatego może być polecany osobom chorym na cukrzycę. Chroni również organizm przed promieniowaniem jonizującym.

 

Stosując propolis należy bezwzględnie pamiętać, że niektóre osoby mogą być na niego uczulone, dlatego przed kuracją warto skonsultować się z lekarzem.

 

Na bazie surowca pozyskanego w pasiece, możemy przygotować nalewkę lub maść propolisową.

Nalewka z propolisu.

Do butelki ze zmielonymi 50 gramami propolisu wlewamy 350 cm3 spirytusu etylowego oraz 150 cm3 letniej, przegotowanej wody. Nalewkę należy pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres

2-3 tygodni szczelnie zamkniętą. W celu dokładniejszego rozpuszczenia propolisu, codziennie ją mieszamy. Po przefiltrowaniu przez watę, gazę bądź filtr od kawy, przelewamy nalewkę do ciemnej butelki, najlepiej z kroplomierzem. Szczelnie zakręcamy i w ten sposób przechowujemy.

Stosowanie (choroby układu oddechowego):

  • 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
  • 30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty z rumianku do płukania gardła oraz popijania
  • do talerza z gorącą wodą wlać 40-50 kropli nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem, przez 10 min.

Stosowanie (choroby układu pokarmowego):

  • na połowę szklanki letniej wody 40 kropli nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie przy paradentozie oraz stanach zapalnych jamy ustnej
  • na połowę szklanki wody, herbaty lub innego płynu 20-40 kropli nalewki. Pić 2-3 razy dziennie na 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych żołądka i jelit oraz początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka
  • na łyżeczkę miodu 20 kropli nalewki. Spożywać 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

 

Stosowanie (choroby skóry, rany, oparzenia):

  • na 100 ml przegotowanej, ciepłej wody wlać 1 ml nalewki. Używać do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń oraz

do kompresów nakładanych na chore miejsca i stłuczenia

  • przemywać rozcieńczoną 1:50 nalewką palce nóg przy grzybicy międzypalcowej
  • na rany żylakowe, przykładać kompresy nasączone rozcieńczoną 1:50 nalewką

 

Maść propolisowa. 

Należy odparowywać 100 ml nalewki propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawione do drugiego z gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodajemy około 100 gram wazeliny i dobrze mieszamy aby składniki dobrze się połączyły ze sobą. Zamiast nalewki możemy wykorzystać rozkruszony propolis dodając go bezpośrednio do wazeliny, nastepnie stosując łaźnię wodną Stosowanie (choroby skóry, rany, oparzenia): na chore miejsca (oparzenia, odmrożenia, skaleczenia, rany, wrzody, czyraki, odleżyny) należy nakładać cienką warstwę maści dwa razy dziennie.

 

 

Opracowanie: Jarosław Cichocki

W opracowaniu wykorzystano informacje z broszury PODR 2014 „Produkty pszczele” autorstwa Ewy Mirkowicz 

3 komentarze

  1. Kiedy byłem dzieckiem mój dziadek zajmował się pszczelarstwem, zawsze gdy miałem zapchane zatoki czy katar lub ogólnie chwytało mnie przeziębienie, dawał mi propolis podane na cukrze. Chyba nic nie leczyło mnie szybciej niż to.

  2. Potwierdzam to, co napisał @Restal. Propolis świetnie działa na zatoki. Sam stosuję.

  3. Dzień dobry. Czy jest możliwość zrobienia nalewki propolisowej bez alkoholu? Mój żołądek go nie zniesie… Jeśli jest możliwość, bardzo proszę o przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *