Żywność bio z całą pewnością należy do produktów wysokiej jakości. Wielu konsumentów przekonało się o jej dobroczynności. Aby zagwarantować konsumentom tę wysoką jakość żywności, musi być ona objęta ścisłym nadzorem na wszystkich etapach ogniwa łańcucha żywnościowego: zaczynając od produkcji pierwotnej, poprzez zbiór, przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż, kończąc na konsumpcji. Proces ten jest prawnie uregulowany i podlega certyfikacji.
Każdy rolnik, który zdecyduje się rozpocząć produkcję ekologiczną musi zostać objęty kontrolą przez dowolnie wybraną, upoważnioną do tego jednostkę certyfikującą.
Zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego dokonuje się
na specjalnym formularzu zgłoszeniowym umieszczonym na stronach poszczególnych jednostek certyfikujących. Zamieszczony formularz przeznaczony jest zarówno dla producentów podejmujących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego i przekazujących zgodę na objęcie ich działań systemem kontroli, jak również służy do zgłaszania zmian informacji podanych we wcześniejszym zgłoszeniu.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jednostki-certyfikujace
Ochrona środowiska i Ekologia
https://www.gov.pl/ web/rolnictwo/rolnictwo-ekologiczne1
Więcej informacji o procesie certyfikacji i jakie czynności jest zobowiązany rolnik ewidencjonować, znajdziecie Państwo w broszurze:
https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/12/O-CZYM-MUSI-PAMIETAC-ROLNIK-DRUK.pdf
opracowała: Agnieszka Jereczek