Dlaczego warto pokochać jagodę kamczacką?

Print Friendly, PDF & Email

Nie ulega wątpliwości, że jagoda kamczacka to cenny owoc, posiadający wiele cennych właściwości i ma różne zastosowanie. Jagody kamczackie to ciekawa alternatywa dla jagód leśnych czy borówek amerykańskich.

Wcześniej roślina ta była mało popularna z uwagi na średnio smaczne obsypujące się owoce. Obecnie cieszy się szerokim zainteresowaniem wielu hodowców, którzy na przestrzeni wielu lat stworzyli własne szczególnie smaczne i łatwiejsze w uprawie i zbiorach odmiany.

Jagoda kamczacka to owoc drzewa o nazwie wiciokrzew kamczacki, odmiana wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea L.).

Ciemnogranatowe, pokryte woskowym nalotem jagody w smaku są słodko-kwaśne, idealnie nadają się do spożycia na surowo, jak również na przetwory, do suszenia czy mrożenia. Zastosowanie tych owoców w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję dżemów, wina, słodyczy i jogurtów. Ograniczeniem zwiększenia produkcji przemysłowej owoców są wysokie koszty ich pozyskiwania, związane z ręcznym zbiorem (możliwości zbioru mechanicznego są ograniczone).

10 POWODÓW BY POKOCHAĆ JAGODĘ KAMCZACKĄ  :

  1. ŁAGODZI STANY ZAPALNE.
  2. KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE OCZU.
  3. DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE.
  4. KORZYSTNE DLA UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO.
  5. WYSOKA WARTOŚĆ ODŻYWCZA – WIELE WITAMIN I MINERAŁÓW.
  6. BOGACTWO PRZECIWUTLENIACZY.
  7. POMOC W WALCE Z NADCIŚNIENIEM.
  8. POPRAWIA PRACĘ MÓZGU.
  9. DZIAŁANIE PRZECIWCUKRZYCOWE.
  10. PRZECIWDZIAŁANIE INFEKCJOM DRÓG MOCZOWYCH.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 20 =