żywienie_prosiaków_trzody

Innowacje w żywieniu trzody – a może torf?

Opłacalność produkcji trzody chlewnej rozpoczynają się od odchowu prosiąt. Ekonomika produkcji prosiąt, poza ceną sprzedaży, zależy od liczby odhodowanych prosiąt, kosztów ich żywienia, masy ciała w momencie sprzedaży oraz zapotrzebowanie pracy na jedną lochę i odhodowane prosię. Zatem co zrobić, gdy najważniejszym celem żywienia prosiąt jest uzyskanie zdrowych i odchowanych do odpowiedniej masy ciała prosiąt?

Dochód końcowy osiągnięty z jednej sztuki jest zatem równy przychodowi z jego sprzedaży pomniejszonemu o koszty pasz, koszty utrzymania maciory, opieki lekarskiej, ogrzewania itp. [Czyżewski i Stępień, 2004]. Dlatego należy łagodnie przejście z żywienia mlekiem na paszę stałą. Ponieważ duży wpływ na pobranie paszy  po odsadzeniu  ma podawanie prosiętom paszy w okresie kiedy są z matką. Aby zapewnić najlepsze warunki wzrostu i rozwoju należy dostarczyć pasze jak najlepszej jakości [Karpiesiuk, 2012].

Zastanówmy się dlaczego by nie stosować torfu? Torf to skała osadowa, należąca do grupy skał organicznych. Jest produktem procesu polegającego na strukturalnych i biochemicznych przemianach obumarłych cząstek roślin bagiennych. Proces tworzenia torfu trwa w warunkach silnego uwilgotnienia i trwałej anaerobiozy. Skład torfu to substancje organiczne. Torf w swoim składzie zawiera duże ilości węgla (około 60 – 70%) oraz azot. W jego skład wchodzą również substancje mineralne np. krzemionka, żelazo, niewielka ilość fosforu i wapnia [Konarowski, 2007].

Dodatek torfu w żywieniu prosiąt ma wiele aspektów pozytywnych. Szczególnie wpływa na zdrowie w bardzo ważnym momencie życia młodych zwierząt, czyli okres okołoodsadzeniowy.

Kosmki jelitowe pełnią funkcję wchłaniania składników odżywczych i są barierą dla drobnoustrojów chorobotwórczych [Pawłowski, 2012]. Składniki torfu mają zdolności do trwałego wiązania na powierzchni kosmków jelitowych, przez co utrudniają rozwój bakterii chorobotwórczych [Pawłowski, 2012]. Najczęściej namnażanie się bakterii patogennych występuje w okresie odsadzeniowym prosiąt, gdzie młode zwierzęta przechodzą z mleka matki na paszę stałą.

Najnowsze badania wykazały że podawanie torfu jako dodatek do dawki pokarmowej ma w przeprowadzonym doświadczeniu pozytywny wpływ na przyrosty masy ciała oraz zdrowotność prosiąt.

Wykazano również, iż torf podawanie torfu do dawki pokarmowej ma pozytywny wpływ na efekty odchowu prosiąt przede wszystkim w okresie okołoodadzeniowym.

Autor: Dominika Hadam

prosiaki_żywienie


-- Download Innowacje w żywieniu trzody - a może torf? as PDF --


Print Friendly

One thought on “Innowacje w żywieniu trzody – a może torf?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen − 14 =