Truskawki, choć rosną najzdrowiej i plonują najlepiej podczas słonecznej i suchej pogody, źle znoszą niedobory wody. Ich płytkie systemy korzeniowe nie sięgają rezerw, znajdujących się w głębszych warstwach podłoża. Zaniechanie podlewania poskutkuje zatem obniżeniem jakości plonu w tym i w przyszłym sezonie.
Coraz częściej rolnicy przechodzą na systemy intensywnego nawadniania, gdyż zyskuje na tym wydajność produkcji. Na przykład w Hiszpanii 14% użytków rolnych, które są nawadniane, daje ponad 60% łącznej wartości produktów rolnych. Również w Polsce rośnie znaczenie nawadniania upraw, jednak każda upraw ma swoistą specyfikę nawadniania.
Specyfikę nawadniania plantacji truskawek przedstawia film.
Produkcja żywności wiąże się z dużym zużyciem wody. 24% wody użytkowej w Europie pobierane jest przez rolnictwo i mimo że może wydawać się to niewiele w porównaniu z 44% poboru wody do schładzania w produkcji energii, jej wpływ na zapasy jest zdecydowanie większy. O ile prawie cała woda wykorzystywana do schładzania wraca do akwenów wodnych, o tyle w przypadku rolnictwa często jest to zaledwie jedna trzecia.
Z tego względu ważne jest poznanie zasad poboru wód na cele nawadniania upraw, które przybliży film:
Jeżeli masz wątpliwości w jaki sposób stosować metody przedstawione w filmie, zawsze możesz skontaktować się z doradcą rolnym działającym w Twojej Gminie. Dla województwa pomorskiego numery telefonów znajdziesz wybierając na mapie lokalizację.
Ciekawe filmy, bardzo przydatne. Często szukam takich inspiracji w internecie, bo mam swoje gospodarstwo rolne zobacz