O czym musi pamiętać rolnik ekologiczny?

Żywność bio z całą pewnością należy do produktów wysokiej jakości. Wielu konsumentów przekonało się o jej dobroczynności. Aby zagwarantować konsumentom tę wysoką jakość żywności, musi być ona objęta ścisłym nadzorem na wszystkich etapach ogniwa łańcucha żywnościowego: zaczynając od produkcji pierwotnej, poprzez zbiór, przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż, kończąc na konsumpcji. Proces ten jest prawnie uregulowany i podlega certyfikacji.

Każdy rolnik, który zdecyduje się rozpocząć produkcję ekologiczną musi zostać objęty kontrolą przez dowolnie wybraną, upoważnioną do tego jednostkę certyfikującą.

Zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego dokonuje się
na specjalnym formularzu zgłoszeniowym umieszczonym na stronach poszczególnych jednostek certyfikujących. Zamieszczony formularz przeznaczony jest zarówno dla producentów podejmujących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego i przekazujących zgodę na objęcie ich działań systemem kontroli, jak również służy do zgłaszania zmian informacji podanych we wcześniejszym zgłoszeniu.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jednostki-certyfikujace

Ochrona środowiska i Ekologia

https://www.gov.pl/ web/rolnictwo/rolnictwo-ekologiczne1

Więcej informacji o procesie certyfikacji i jakie czynności jest zobowiązany rolnik ewidencjonować, znajdziecie Państwo w broszurze:

https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/12/O-CZYM-MUSI-PAMIETAC-ROLNIK-DRUK.pdf

opracowała: Agnieszka Jereczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *