Nie ulega wątpliwości, że jagoda kamczacka to cenny owoc, posiadający wiele cennych właściwości i ma różne zastosowanie. Jagody kamczackie to ciekawa alternatywa dla jagód leśnych czy borówek amerykańskich.
Wcześniej roślina ta była mało popularna z uwagi na średnio smaczne obsypujące się owoce. Obecnie cieszy się szerokim zainteresowaniem wielu hodowców, którzy na przestrzeni wielu lat stworzyli własne szczególnie smaczne i łatwiejsze w uprawie i zbiorach odmiany.
Jagoda kamczacka to owoc drzewa o nazwie wiciokrzew kamczacki, odmiana wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea L.).
Ciemnogranatowe, pokryte woskowym nalotem jagody w smaku są słodko-kwaśne, idealnie nadają się do spożycia na surowo, jak również na przetwory, do suszenia czy mrożenia. Zastosowanie tych owoców w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję dżemów, wina, słodyczy i jogurtów. Ograniczeniem zwiększenia produkcji przemysłowej owoców są wysokie koszty ich pozyskiwania, związane z ręcznym zbiorem (możliwości zbioru mechanicznego są ograniczone).
10 POWODÓW BY POKOCHAĆ JAGODĘ KAMCZACKĄ :
- ŁAGODZI STANY ZAPALNE.
- KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE OCZU.
- DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE.
- KORZYSTNE DLA UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO.
- WYSOKA WARTOŚĆ ODŻYWCZA – WIELE WITAMIN I MINERAŁÓW.
- BOGACTWO PRZECIWUTLENIACZY.
- POMOC W WALCE Z NADCIŚNIENIEM.
- POPRAWIA PRACĘ MÓZGU.
- DZIAŁANIE PRZECIWCUKRZYCOWE.
- PRZECIWDZIAŁANIE INFEKCJOM DRÓG MOCZOWYCH.