Na świecie znanych jest obecnie około 100 ras królików różniących się budową, wielkością, barwą i strukturą okrywy włosowej. Najczęściej króliki dzieli się według trzech kryteriów: kierunku użytkowania, struktury okrywy włosowej oraz masy ciała.
Wyróżniamy następujące kierunki użytkowania:
- mięsny,
- mięsno-futerkowy,
- futerkowy,
- wełnisty,
- laboratoryjny,
- amatorski.
Ze względu na strukturę okrywy włosowej wyodrębniamy króliki:
- normalnowłose,
- krótkowłose – reksy o okrywie przypominającej plusz,
- długowłose – angory, króliki lisie.
Do lat 80. ubiegłego wieku popularnością cieszyły się króliki futerkowe normalnowłose, takie jak: nowozelandzki czerwony, szynszyl, alaska, srokacz niemiecki i inne hodowane ze względu na atrakcyjne umaszczenie. Obecnie jednak zastosowanie skór normalnowłosych w produkcji kuśnierskiej jest niewielkie z powodu niskiej trwałości tych wyrobów. Duże znaczenie mają natomiast skóry reksów, u których trwałość okrywy jest znacznie wyższa.
Trzecim kryterium podziału jest masa ciała:
- króliki duże – minimalna masa nie powinna być niższa niż 5,5 kg, znane są przypadki, gdy króliki rasy olbrzym belgijski osiągały ponad 12 kg,
- króliki średnie – należy do nich większość królików użytkowych. Ich masa wahać się od 3,5 do 5,0-5,5 kg
- króliki małe – to króliki ważące do 3,0 kg.
Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym główny specjalista Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Maria Gwizdała omówi ocenę ras królików oraz będziecie mieli Państwo możliwość zobaczenia jak przebiegała ocena ras królików podczas Wojewódzkiej Wystawy Królików, która miała miejsce we wrześniu 2015 roku w Lubaniu.
Instrukcja oceny królików rasowych Polskiego Związku Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza.