Rolnictwo ekologiczne – dlaczego świadomi konsumenci wybierają te produkty.

Rolnictwo ekologiczne jest metodą produkcji rolniczej, która ma na celu zapewnienie konsumentom  świeżego, smacznego i zdrowego jedzenia w oparciu o naturalne cykle przyrody oraz w jej poszanowaniu.

Aby to osiągnąć, rolnictwo ekologiczne opiera się na szeregu celów, zasad i praktyk mających na celu zminimalizowanie wpływu człowieka na środowisko.

Typowe praktyki rolnictwa ekologicznego to:

  • Właściwy, wieloletni płodozmian jako warunek optymalnego wykorzystania zasobów naturalnych,
  • Restrykcyjne ograniczenia w stosowaniu syntetycznych pestycydów i nawozów sztucznych, antybiotyków zwierzęcych, dodatków do żywności i substancji pomagających w jej przetwarzaniu,
  • Całkowity zakaz stosowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych,
  • Korzystanie z naturalnych nawozów (kompost, obornik) i pasz wytworzonych w gospodarstwie,
  • Wybór gatunków, odmian roślin i ras zwierząt, które są odporne na choroby i dostosowane do warunków lokalnych,
  • Hodowla zwierząt na wolnym wybiegu i zapewnienie im paszy ekologicznej,
  • Korzystanie praktyk gospodarskich dopasowanych do potrzeb hodowanych zwierząt.

 

Rolnictwo ekologiczne jest częścią większego procesu tzw. łańcucha dostaw, który obejmuje przetwórstwo żywności, dystrybucję oraz sprzedaż detaliczną, a więc ostatecznie konsumentów.  Dzięki temu, za każdym razem, gdy kupujesz ekologiczne jabłko w sklepie lub wybierasz organiczne wino z menu w ulubionej restauracji, możesz mieć pewność, że zostały wyprodukowane zgodnie z surowymi zasadami, mających na celu poszanowanie środowiska i zwierząt. Rolnicy ekologiczni oraz pozostali uczestnicy tego łańcucha podlegają stałemu nadzorowi i kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego.

 

Dla rolników ekologicznych żyzna gleba, dobre utrzymanie zwierząt i szacunek dla środowiska mają kluczowe znaczenie.

 

Rolnicy ekologiczni szanują środowisko poprzez:

  • Odpowiedzialne korzystanie z energii i zasobów naturalnych
  • Utrzymanie różnorodności biologicznej
  • Utrzymanie regionalnej równowagi ekologicznej
  • Poprawa żyzności gleby
  • Utrzymanie jakości wody

 

Rolnicy ekologiczni szanują zwierzęta przez:

  • Utrzymywanie zwierząt w dobrostanie,
  • Spełnianie specyficznych potrzeb i wymagań zwierząt

 

Przetwórcy żywności ekologicznej, jej dystrybutorzy i sprzedawcy muszą realizować takie same cele jak rolnicy ekologiczni – w sposób zaplanowany przetwarzać i dystrybuować żywność, aby zapewnić jej świeżość i jak najwyższą jakość. Również podlegają ciągłemu nadzorowi i kontroli przez inspektorów rolnictwa ekologicznego.

 

Zasady przetwarzania produktów organicznych obejmują:

  • Radykalne ograniczenia co do zakresu i ilości stosowanych dodatków do żywności,
  • Radykalne ograniczenia co liczby dopuszczalnych substancji chemicznych,
  • Zakaz stosowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Wszyscy uczestnicy łańcucha produkcji żywności przestrzegają tych samych rygorystycznych zasad. Dzięki ciągłej kontroli ich stosowania, na każdym etapie wytwarzania, konsument kupujący żywność z logo rolnictwa ekologicznego może mieć pewność, że kupuje produkty najwyższej jakości – zdrowe dla niego i wyprodukowane z dbałością o środowisko naturalne.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eleven + 10 =