Rynek owoców i warzyw sezonie 2019/20 -cz.1.

Print Friendly, PDF & Email

Ocenia się, że w 2019 r. zbiory owoców w UE wyniosły 39 mln ton wobec 42mln ton w roku poprzednim, Spadek plonów i zbiorów większości gatunków spowodowany był niekorzystnymi warunkami pogodowymi dla upraw sadowniczych w przeważającym okresie wegetacji.W sezonie 2019/20 mniejsza niż w poprzednim sezonie będzie produkcja większości przetworów owocowych, a najbardziej spadnie produkcja przetworów z jabłek (głównie soków zagęszczonych), gruszek (konserw), wiśni i malin (mrożonek, konserw, soków). 

Ponadto kwitnienie drzew i krzewów owocowych był słabsze od bardzo obfitego w 2018 r. Dotyczyło to głównie drzew i krzewów owoców strefy umiarkowanej. Mniejsze były zbiory w większości krajów UE, a największy był spadek produkcji w Polsce i we Włoszech. Ostateczny poziom zbiorów owoców sezonie 2019/20 zależał będzie od warunków pogodowych zimą.

W sezonie 2019/20 mniejsza niż w poprzednim sezonie będzie produkcja większości przetworów owocowych, a najbardziej spadnie produkcja przetworów z jabłek (głównie soków zagęszczonych), gruszek (konserw), wiśni i malin (mrożonek, konserw, soków). Mniejsza będzie także produkcja przetworów wytwarzanych z owoców cytrusowych ( przede wszystkim konserw) i winogron (soków zagęszczonych). Wzrośnie natomiast produkcja z przetworów brzoskwiń i moreli (konserw).

W 2018 r. ujemne saldo handlu przetworami owocowymi pogłębiło się z 2,7 do 22,8 mln ton. w okresie styczeń-lipiec 2019 r., w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, ujemne saldo handlu zagranicznego owocami świeżymi z krajami trzecimi obniżyło o ok. 10% do 6,9 mln ton, przetworami owocowymi  się z 1,8 do 1,5 mln ton.

Udział Polski łącznie w unijnym imporcie owoców świeżych w 2018 r. wyniósł 1,7%, wobec 1,6% rok wcześniej, a w imporcie przetworów owocowych odpowiednio 6,6 i 5,5%. W imporcie owoców mrożonych udział Polski spadł z 18,0 do 16,5% , a soku jabłkowego wzrósł z 20,3 do26,5%. W eksporcie unijnym (wewnętrznym i zewnętrznym) dostawy do Polski stanowiły 5,1 i 2,8%. Polska sprowadza z UE przede wszystkim: owoce cytrusowe, winogrona, brzoskwinie, nektaryny, owoce kiwi awokado, a także gruszki, a spośród przetworów konserwy brzoskwiń i owoców cytrusowych oraz zagęszczony sok  winogronowy. Generalnie należy zaznaczyć że, w roku 2019 zanotowano niższe zbiory owoców przy jednoczesnym wzroście cen większości gatunków. Powierzchnię uprawy, produkcję owoców oraz ceny płacone producentom za owoce przedstawia tabela 1, 2.

Tabela 1. Powierzchnia uprawy oraz produkcja owoców w Polsce.

opracował: dr inż. Tadeusz Plichta

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 5 =