W dobie dzisiejszego wysoko uprzemysłowionego rynku produktów spożywczych i zalewie żywności wysoko przetworzonej, ciężko w krótkiej chwili zdecydować się na zakup produktów wysokiej jakości, o odpowiednich walorach odżywczych. Na półkach sklepowych można zaobserwować bardzo bogatą ofertę produktów z tej samej kategorii. Jednak różnią się one nie tylko ceną , producentem, ale przede wszystkim składem. Dlatego warto wiedzieć jakich informacji szukać na opakowaniach, aby wybierać świadomie produkty wyższej jakości.
Na etykiecie produktu spożywczego można znaleźć mnóstwo informacji.
Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem, etykiety produktów spożywczych muszą zawierać m.in. takie informacje:
- Nazwa rzeczywista produktu.
- Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
- Masa netto produktu.
- Warunki przechowywania.
- Skład surowcowy.
- Informacje o alergenach.
- Informację o pochodzeniu produktu.
- Zawartość wody.
- Dane producenta.
- Wartość odżywcza.
Ważne, aby produkty miały prosty skład. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Należy unikać towarów z wysoką zawartością soli, nasyconych kwasów tłuszczowych i nadmiaru cukru. Wybierać należy produkty, które nie mają nienaturalnie wydłużonego czasu przydatności do spożycia – nawet jeśli nie zawierają konserwantów, to zostały poddane działaniu tak wysokich temperatur, że ich wartość odżywcza jest niższa od analogicznych produktów z krótszym terminem ważności.
Ze względu na rozwijające się w zatrważającym tempie choroby cywilizacyjne, takie jak nadwaga, otyłość, cukrzyca czy miażdżyca, bardzo ważne jest zdrowe odżywianie.
Wg ankiet przeprowadzanych wśród konsumentów , ponad połowa z nas czyta etykiety (dane https://www.zywnosc.com.pl/polacy-czytaja-etykiety/ ). Jednak często drobny druk potrafi uśpić naszą czujność, do tego dochodzi pośpiech i nasza analiza etykiety skupia się głównie na sprawdzeniu daty ważności.
Dlatego konieczne jest wprowadzenie uproszczonego systemu oceny żywności, który ułatwiłby konsumentom szybką ocenę tego, czy kupują produkt o wysokich walorach odżywczych.
Eksperci od lat zabiegają o wprowadzenie takiego systemu. Jednym z najszybciej rozwijających się standardów jest Nutri-Score.
Nutri-Score to prosty wskaźnik, który ocenia dany produkt w pięciostopniowej skali: od A do E. Zielona literka A oznacza produkt najlepszy, zaś czerwone E to znak ostrzegawczy. Wartość żywieniowa w Nutri-Score oceniana jest na podstawie szeregu
Niezależny system znakowania żywności Nutri-Score ułatwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów w oparciu o uproszczone informacje. Co ważne – nie jest on oceną poszczególnych składników. Nutri-Score stanowi gotową, całościową interpretację wartości odżywczej produktu.
W ocenie Nutri-Score uwzględnione są zarówno składniki, które należy w diecie ograniczać (zawartość cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu pochodzącego z soli oraz wartość energetyczna), jak i składniki korzystne, których spożycie należy promować (zawartość błonnika, białka, owoców, warzyw i orzechów). Klasa A określa produkty najbardziej odżywcze, zaś klasa E te najmniej odżywcze.
System Nutri-Score zdobył bardzo pozytywne oceny na tle innych systemów oceny żywności i jest zalecany przez Komisję Europejską oraz Światową Organizację Zdrowia.
Póki co, system ten jest wykorzystywany dobrowolnie w niektórych krajach, m.in. w Francji (gdzie zrodził się pomysł na Nutri-Score), Belgii i Hiszpanii. Od 2020 r. na podobnej zasadzie wprowadzą go Niemcy, a rok później także Holendrzy.
W Polsce na razie nie ma konkretnych wytycznych, co do wykorzystania Nutri-Score, ale niektóre sieci handlowe już przymierzają się do wdrożenia systemu w swoich sklepach.
Jako pierwsza zrobiła to sieć Carrefour, a teraz dołącza do niej także Kaufland oraz Danone.
Badania na polskim rynku pokazują, że Nutri-Score jest pomocny przy dokonywaniu zakupów – wskazało tak aż 91% badanych konsumentów (źródło: www.portalspozywczy.pl) .
Za pomocą 5 liter i odpowiadających im kolorów, w prosty sposób konsumenci otrzymują całościową ocenę, czy dany produkt powinien być wybierany na co dzień, czy okazjonalnie. W ten sposób jeden rzut oka wystarczy, by się przekonać, czy produkt, po który sięgamy, jest dla nas wartościowy.
Nutri-Score nie jest oczywiście jedynym i najlepszym wyznacznikiem jakości . Jest jednak dobrym drogowskazem dla konsumenta, który widząc obok siebie dwa produkty z tej samej kategorii i nie wiedząc, co wybrać, być może sięgnie po to, co bardziej wartościowe. Nutri-Score ma budować większą świadomość żywieniową społeczeństwa i pomagać w wyborze wartościowych pod względem odżywczym produktów.
Opracowała: Agnieszka Jereczek