Zero Waste w Kuchni: Jak Oszczędzać Żywność i Unikać Marnowania

Zgodnie z danymi Banków Żywności w Polsce, roczna ilość marnowanej żywności wynosi około 4,8 miliona ton. Szacuje się, że aż 60% tej ilości trafia na śmietniki w naszych domach. To oznacza, że każda osoba w kraju rocznie pozbywa się średnio 75 kg jedzenia! A można unikać marnowania żywności…

Porządek w lodówce

Choć może się to wydawać oczywiste, ale warto raz w tygodniu spojrzeć w swoją lodówkę. Często znajdą się tam produktu z krótką datą ważności lub takie, które się już zepsuły. By uniknąć właśnie takich sytuacji warto kontrolować swoją chłodziarkę. Pamiętaj o zasadzie FIFO, czyli first in – first out –pierwsze wchodzi- pierwsze wychodzi.

Aby nasze artykuły spożywcze  miały dłuższą żywotność warto zapoznać się w jakich miejscach i warunkach trzymać poszczególne produkty.

Górna półka: Produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, przetwory), konfitury, dżemy oraz ciasta są tutaj umieszczane ze względu na nieco wyższą temperaturę w tej części lodówki.

Środkowa półka: Produkty szybko psujące się, takie jak potrawy przetworzone, sery, twarożek i wędliny.

Dolna półka: Świeże mięso i ryby są przechowywane na dolnej półce, gdzie temperatura jest niższa, co pomaga utrzymać ich świeżość.

Uwaga! Surowe mięso nie powinno być dłużej w lodówce niż dwa dni, a ryby tylko jeden.

Szuflady na warzywa i owoce: Wykorzystaj specjalne szuflady na warzywa i owoce, aby utrzymać odpowiednią wilgotność.

Drzwi lodówki: Przechowuj w drzwiach produkty o dłuższym terminie ważności, takie jak soki, ketchup, musztarda, sosy oraz masło.

Oznaczenie dat w zamrażalce.

Pamiętaj, że mrozić można tylko raz. Oznacz daty zamrożenia na opakowaniach, aby monitorować czas przechowywania produktów zamrożonych.(zdjęcie)

  • Wołowina- 9 do 12 miesięcy
  • Wieprzowina- 4 do 7 miesięcy
  • Ryby- 3 miesiące
  • Masło- 6 do 9 miesięcy
  • Pieczywo- 4 do 6 miesięcy
  • Owoce i warzywa- 8 do 12 miesięcy

Poukładane szafki

 Tutaj tez obowiązuje zasada, według której starsze produkty powinny być spożywane przed nowszymi.  Kasza, ryż czy makaron mają długą datę ważności, więc można kupować większe opakowania i przesypywać je do szczelnych pojemników. Nie tylko ograniczysz ilość śmieci, w które są pakowane suche produkty, ale także zmniejszysz emisję szkodliwych gazów do atmosfery.

 Świeże oraz sezonowe produkty najlepiej jest kupować u lokalnych dostawców.  Nie dość, że wiemy co jemy to jeszcze wspieramy lokalnych dystrybutorów.

Zapisuj listę zakupów

Umieszczenie listy zakupów na drzwiach lodówki jest świetnym pomysłem, aby unikać kupowania produktów, które już posiadasz. Dzięki tej praktyce unikniesz zakupów nadmiarowych, a co za tym idzie, zmniejszysz ryzyko psucia się produktów, które zbyt długo leżą w lodówce. To proste rozwiązanie pomaga nie tylko w organizacji zakupów, ale także w efektywnym zarządzaniu zapasami żywności w domu.

Powtórne wykorzystanie pojemników

Najlepiej, aby każdy z nas chodził do sklepu z własnym pojemnikiem  na żywność, która jest sprzedawana na wagę (surówki, oliwki, mięso). Jeśli jednak już jesteśmy zmuszeni do kupienia produktów, które są w plastikowych pojemnikach np. lody warto później takie opakowanie wykorzystać. Takie pudełko może służyć nam do zamrożenia ziół (koperek, pietruszka), owoce sezonowe (truskawki, maliny, jagody) oraz warzywa (marchew, seler, por).

Przetwarzanie resztek

Przy codziennym gotowaniu powstają odpady, które wydaje się, że ciężko jest ponownie wykorzystać. Najczęściej pozostają nam resztki po warzywach i owocach.

Jednym ze sposobów jest wykorzystywanie obierek po ziemniakach. Można z nich zrobić chipsy. Wystarczy umyć i obrać cieniutko warzywo, posolić, oprószyć pieprzem (można również posypać papryką, rozmarynem) i  skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika na ok 10-15 minut na 220 C i…gotowe J

Obierki od jabłek można użyć  do octu jabłkowego. Najlepiej sprawdzą się jabłka z własnego lub zaprzyjaźnionego sadu gdzie nie stosuje się oprysku. Obierki trzeba  umieścić w dużym słoiku z letnią wodą i cukrem (1litr- 2 łyżki cukru). Słój najlepiej przykryj bawełnianą szmatką i zawiąż gumka recepturką. Przez pierwszy tydzień trzeba codziennie mieszać, aby obierki były zanurzone w wodzie. Po tym czasie zacznie wytwarzać się piana, jej pojawienie się to dobry znak. (Uważaj, żeby nie pomylić tego z pleśnią). Po ok 5 tygodniach przelej powstały ocet przez gazę, aby pozbyć się resztek z jabłek. Nalej napój do szklanych butelek i odstaw na 5 tygodni do dojrzewania. Po tym czasie ocet jest gotowy do spożycia.

Fot.1. Przykład wykorzystania składników w kuchni.

Większość  z nas kocha kawę, ale co zrobić  z pozostałościami po tym pysznym napoju? Fusy, bo o nich tu mowa. Sprawdzą się świetnie jako nawóz do krzewów (tuje), warzyw (pomidory) i owoców (truskawki). Przepis na ten naturalny specyfik to połączenie 1 litra wody z dużą łyżką fusów, następnie odczekać 10 minut i można się cieszyć z uzyskanych efektów.

Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek po kawie jest zrobienie domowego peelingu do ciała. Wystarczy niewielka garść fusów oraz łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, aby zetrzeć martwy naskórek z dużej powierzchni ciała.

Kompostowanie

 Kompostowanie jest świetnym pomysłem  na zmniejszenie odpadów organicznych w domu. Otwarte kompostowniki to ekologiczne i praktyczne rozwiązanie dla ogrodników, umożliwiające szybkie kompostowanie dzięki bezpośredniemu kontaktowi biomasy z glebą. Budowa takiego kompostownika jest prosta i tania. Wystarczą deski i podstawowe narzędzia  oraz lekko zacienione miejsce, aby stworzyć efektywny system kompostowania. Materiał do kompostu układaj na przemian raz suche raz mokre warstwy oraz co jakiś czas go  przemieszaj, aby wprowadzić tlen, co przyśpieszy proces kompostowania.

Pamiętaj! Kompostownik nie ma być ładny, tylko praktyczny i funkcjonalny.

 Kupujesz raz, używasz cały czas

SATURATOR DO WODY- znany także jako syfon do wody gazowanej lub po prostu gazownik, to urządzenie służące do nasycania wody dwutlenkiem węgla, nadając jej efekt gazowania. Dzięki temu eliminujesz butelki plastikowe

WOSKOWIJKI- ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych opakowań spożywczych, takich jak folia spożywcza, folia aluminiowa czy jednorazowe pojemniki plastikowe. To rodzaj materiału, często wykonanego z bawełnianej tkaniny, nasączonej mieszaniną na bazie wosku pszczelego, żywicy drzewnej i oleju jojoba.

MYJKA DO NACZYŃ Z WŁÓKNA KONOPNEGO- Włókno konopne jest wytrzymałe (nawet do 5 miesięcy, ale trzeba je regularnie prać) i naturalne, co sprawia, że taka myjka może być ekologiczną alternatywą do tradycyjnych gąbek do mycia naczyń. Gdy myjka nie będzie nadawała się już do użytku, można wyrzucić ja na kompost.

SZKLANE LUB METALOWE RURKI DO NAPOJÓW- takie rurki są wielokrotnego użytku. Ważne jest, aby  po każdym użyciu dokładnie umyć.

MATA SILIKONOWA DO PIECZENIA-  można ja używać zamiast papieru do pieczenia, który trzeba wymienić za każdym razem.  Taki produkt zajmuje mało miejsca i można ją myć w zmywarce.

Zero waste jest dla każdego!

Kluczem  tego ruchu jest działanie małymi kroczkami. Jeżeli dopiero zaczynasz to wprowadź do swojego domu niektóre elementy, aby się nie zniechęcić. Pamiętaj, że każda nawet najmniejsza zamiana przyczynia się do większego dobra.

opracowała: Edyta Cyra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *