Po ostatnim artykule odnośnie stosowania torfu w odchowie prosiąt, nasuwa się pytanie.
Jaki torf stosować w żywieniu prosiąt?
Pamiętając o tym, iż prosięta przez pierwsze 3 dni po odsadzeniu pobierają mniej paszy. Powoduje to spadek produkcji kwasów żołądkowych i enzymów.
To z kolei prowadzi do wzrostu pH w żołądku i obniżenia pojemności układu pokarmowego, co ogranicza zdolność trawienia. Niestrawione cząsteczki paszy fermentują w odcinkach przewodu pokarmowego. Szczególne znaczenie maja mikroorganizmy bytujące w dwunastnicy. Wzrost patogennych bakterii powoduje biegunki, enterotoksemię i obrzękówki.
Na odczyn mikroflory układu pokarmowego prosiąt ma również wpływ sposób żywienia. Zalecane jest stosowanie probiotyków, prebiotyków, ziół, zakwaszaczy oraz enzymów. Ponieważ kwaśny odczyn treści wpływa na prawidłowy rozwój mikroflory, natomiast odczyn obojętny i zasadowy sprzyjają rozwojowi chorobotwórczej flory bakteryjnej.
Często stosowanym dodatkiem paszowym w okresie odchowu prosiąt są kwasy organiczne, które oznaczają się dobrymi efektami w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych. Rekomendowana ilość nie powinna przekraczać 2 kg w dawce na tonę paszy. Ostatnie badania wykazały, iż skuteczna dawka kwasów organicznych powinna wynosić od 5 – 10 kg na tonę paszy.
Stosowany torf powinien być przygotowany specjalnie dla świń, ze względu na bogatą ilość bakterii chorobotwórczych. Podczas ostatnich wykonanych badań na fermie w Niemczech, gdzie w doświadczeniu stosowano zwykły torf pozyskiwany dla roślin liściastych, czyli kwaśny. W czasie doświadczenia nie zaobserwowano negatywnych skutków w odchowie, które by negatywnie wpływały na zdrowie prosiąt. Dlatego zaleca się stosowanie około 5 l torfu kwaśnego na 25 prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym.
Autor: Dominika Hadam