Zakwaszanie gnojowicy

Na ulatnianie się amoniaku z gnojowicy ma wpływ kilka czynników. Są to: temperatura, zawartość suchej masy, dostęp tlenu, sposób żywienia i wiek zwierząt, kierunek produkcji i co będzie omawiane w tym artykule- pH. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się…

Czytaj dalej

Czy moja łąka może zostać objęta pakietami rolno-środowiskowo-klimatycznymi?-cz.II

Pomorskie łąki posiadają duże walory przyrodnicze. Rolnicy posiadający łąki, nie zawsze zdają sobie sprawę z faktu jak wartościowe są to siedliska. W tym filmie chcemy przybliżyć temat dopłat do łąk jakie może uzyskać rolnik za ekstensywne użytkowanie takich łąk w ramach pakietów rolno-środowiskowo-klimatycznych.

Czytaj dalej

Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II

OGRANICZENIE ODPŁYWU AZOTU ZE ŹRÓDEŁ ROLNICZYCH W związku z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wskazującym na niewypełnienie przez Polskę zobowiązań wynikających z Dyrektywy Azotanowej, w projekcie ustawy zawarto propozycję regulacji mających na celu jej spełnienie. Istotą tej propozycji jest ustanowienie na terenie całego kraju jednego programu działań mających na celu…

Czytaj dalej

Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.I

Od kilku już lat trwają prace nad wprowadzeniem w życie nowej ustawy Prawo Wodne, która dostosowywałaby polskie przepisy do wymogów UE, w tym do Ramowej Dyrektywy Wodnej oraz Dyrektywy Azotanowej. Długotrwałość procesu legislacyjnego świadczy o tym, że istnieje dużo obszarów, w których trudno jest uzyskać kompromis pomiędzy uwarunkowaniami środowiskowymi a…

Czytaj dalej