Wsparcie na ochronę wód przed azotanami – start naboru

Otrzymaną pomoc można przeznaczyć m.in. na budowę, przebudowę lub zakup zarówno zbiorników do przechowywania nawozów naturalnych płynnych, jak i płyt do gromadzenia nawozów naturalnych stałych, a w przypadku młodych rolników także zbiorników lub płyt do przechowywania kiszonek. Dofinansowaniu podlega również zakup nowych maszyn i urządzeń do aplikacji nawozów naturalnych płynnych.

Czytaj dalej

Uprawa grochu na zielono

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) to gatunek rośliny strączkowej jednorocznej z rodziny bobowatych (Fabaceae). Pochodzi z zachodniej Azji i Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. Na zielono, czyli do spożycia lub przetwórstwa, przeznacza się niedojrzałe nasiona grochu łuskowego Pisum sativum L.var.pachylobum Beck. Strąki tego rodzaju grochu mają wewnątrz wyściółkę pergaminową i po dojrzeniu pękają wzdłuż szwów.

Czytaj dalej

Mikroskładniki w uprawie kukurydzy

Kukurydza uznawana jest za roślinę istotnie wrażliwą na niedobór mikroelementów szczególnie podczas kluczowych faz wzrostu. W trudnych geopolitycznie czasach wzrostu cen nawozów makroskładnikowych warto zaopatrzyć rośliny w składniki w skali mikro, ponieważ znacząca ich część ma w organizmie roślinnym działanie kontrolne i regulujące, które wpływa na przemiany i pobieranie m.in. azotu, fosforu, potasu.

Czytaj dalej

„Co w polu piszczy?” – Odcinek 5: Nawożenie – istotny czynnik zwiększający tolerancję suszową zbóż

Zapraszamy do obejrzenia materiału, z którego dowiedzą się Państwo jakimi składnikami pokarmowymi w nawozach można zwiększyć tolerancję roślin zbożowych na suszę. Ponadto jak pobierać próbki gleby, żeby wyniki były reprezentatywne dla pola. Dowiedzą się Państwo również jak skontaktować się z pracownikami terenowymi Stacji Chemiczno – Rolniczej w Gdańsku. Prezentujemy kilka ciekawostek dotyczących najważniejszych składników pokarmowych w roślinie. Zapraszamy do oglądania.

Czytaj dalej

„Co w polu piszczy?” – Odcinek 4: RSM w pigułce

Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano – Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m. in. poparzeń.

Czytaj dalej

Roztwór Saletrzano-Mocznikowy – Jak bezpiecznie i efektywnie stosować w swych uprawach?

Jednym z najbardziej wszechstronnych i efektywnych typów nawozów azotowych jest Roztwór Saletrzano-Mocznikowy. Korzystanie z tego rodzaju nawożenia może być zabiegiem relatywnie tańszym niż formy stałe oraz bardziej korzystnym szczególnie w okresach deficytu wody w glebie. Jednakże stosowanie tej technologii wymaga od rolnika dość dużej wiedzy i jest obarczone ryzykiem wywołania niepożądanych efektów na plantacjach w postaci zjawiska fitotoksyczności m.in. poparzeń.

Czytaj dalej

Najważniejsze mikroelementy wpływające na wzrost i rozwój zbóż

Obserwując plantację zbóż w wielu przypadkach możemy zauważyć specyficzne przebarwiania lub inne symptomy, które nie są wynikiem niedoboru makroskładników (NPK), infekcji sprawcami chorób lub żerowania szkodników. Najczęściej są one efektem deficytu składników, które organizm roślinny wymaga jedynie w niewielkich ilościach czyli tzw. „mikroelementów”. Jak zaplanować nawożenie, aby zminimalizować ich niedobory?

Czytaj dalej

Plan nawożenia azotem nowym obowiązkiem lub wyborem rolnika

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami…” (Dz.U.2018 poz.1339) gospodarstwa o powierzchni ≥ 10 ha użytków rolnych lub utrzymujące zwierzęta gospodarskie w liczbie ≥ 10 DJP wg stanu średniorocznego, obowiązuje posiadanie planu nawożenia azotem lub obliczeń maksymalnych dawek azotu. Co korzystniej dla rolnika wybrać? Jakie są pomiędzy nimi różnice?

Czytaj dalej

Praktyczne aspekty planu nawożenia azotem i obliczeń maksymalnych dawek azotu – w 3 krokach

Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie „Programu działań” zwanego inaczej Programem azotanowym[1] stosowanie nawozów zawierających azot można rozpocząć od 1 marca, o ile pozwalają na to warunki pogodowe. Zanim zostanie rozsiana pierwsza dawka nawozów, dla gospodarstwa powinien zostać opracowany plan nawożenia azotem lub obliczenia maksymalnych dawek azotu, zależnie od wielkości produkcji roślinnej lub zwierzęcej w gospodarstwie. W jaki sposób to przygotować?

Czytaj dalej

Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów

Nowe wymogi dotyczące stosowania i przechowywania nawozów obejmują już od 2018 r. Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” zostało opublikowane w dniu 12 lipca 2018 r. Co obowiązuje rolników i czy wszystkich?

Czytaj dalej

Rynek nawozów mineralnych

Jednym z najważniejszych obecnych trendów na rynku nawozów sztucznych jest fakt, iż większość krajów Europy Środkowo-Wschodniej zwiększa spożycie składników odżywczych, takich jak azot, potas, fosfor. Natomiast w Europie Zachodniej, a zwłaszcza w Niemczech przewidywany jest spadek konsumpcji, tychże składników odżywczych, głównie ze względu na zaostrzenie krajowych przepisów w zakresie stosowania nawozów mineralnych.

Czytaj dalej

Plan nawożenia w gospodarstwie rolnym.

Plan nawozowy zapewnia właściwy podział dawek  nawozów naturalnych i mineralnych pod poszczególne rośliny i pola w gospodarstwie z uwzględnieniem ich terminów ich stosowania, zakwaszenia i zasobności gleby w składniki pokarmowe. Istotnie jest również właściwe oszacowanie i wykorzystanie składników nawozowych (głównie nawozów naturalnych) wyprodukowanych i dostępnych w gospodarstwie.  

Czytaj dalej

Wapnowanie – bezcenny zabieg agrotechniczny.

Odczyn gleby ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, gdyż decyduje on o właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby. Zabieg wapnowania przyczynia się do utrzymania tzw. gruzełkowatej struktury gleby.  Powstałe w glebie koloidy mineralno-organiczne wysycone wapniem cementują gruzełki i uodparniają je na działanie wody.

Czytaj dalej

Zakwaszanie gnojowicy

Na ulatnianie się amoniaku z gnojowicy ma wpływ kilka czynników. Są to: temperatura, zawartość suchej masy, dostęp tlenu, sposób żywienia i wiek zwierząt, kierunek produkcji i co będzie omawiane w tym artykule- pH. Gnojowica bydlęca ma wartość pH ponad 7, a świńska ponad 8 pH. Wysoka wartość odczynu wiąże się…

Czytaj dalej

Gospodarka nawozowa w systemie ekologicznym i jej wpływ na żyzność gleby.

Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie. Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii w gospodarstwie, tzw. samowystarczalność nawozowa gospodarstwa. Niema tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy do gospodarstwa.

Czytaj dalej

Konsekwencje nowej ustawy Prawo Wodne dla działalności rolniczej i rybackiej – cz.II

OGRANICZENIE ODPŁYWU AZOTU ZE ŹRÓDEŁ ROLNICZYCH W związku z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wskazującym na niewypełnienie przez Polskę zobowiązań wynikających z Dyrektywy Azotanowej, w projekcie ustawy zawarto propozycję regulacji mających na celu jej spełnienie. Istotą tej propozycji jest ustanowienie na terenie całego kraju jednego programu działań mających na celu…

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu – obliczenie dawek nawozów – cz. 4

Obliczając zapotrzebowanie na mineralne nawozy fosforowe i potasowe uwzględnia się zasobność gleby. Wyliczone potrzeby pokarmowe (plon x pobranie z tabeli 1) mnoży się przez współczynnik korekcyjny, którego wartość jest równa: 0,5 na glebach o bardzo wysokiej zawartości składników, 0,75 – na glebach o wysokiej zawartości, 1 – na glebach średnio…

Czytaj dalej

Jak skutecznie oszczędzać przy nawożeniu nie zaniżając plonu? cz. 3

Podstawą do określenia dawek mineralnych nawozów azotowych, potasowych i fosforowych jest wysokość plonu, którą można osiągnąć w danych warunkach glebowo-klimatycznych. Przewidywany plon należy pomnożyć przez pobranie określone w tabeli 2, a następnie skorygować o ilości N, P, K którą rośliny pobiorą z gleby, resztek pożniwnych oraz zastosowanych nawozów naturalnych.

Czytaj dalej