Wzrost cen artykułów żywnościowych 2021 r.

W ostatnich miesiącach obserwujemy skokowy wzrost cen żywności w Polsce. Według analityków wzrost ten wynosi około 250 proc. Na razie jak twierdzi rząd wszystko jest pod kontrolą, a sama inflacja w maju wyniosła 2,4 proc. NBP chciałby, by ceny wzrosły w tempie 2,5 proc., według niego to optymalne dla gospodarki. Według wielu ekonomistów presja inflacyjna narasta, ale jest efektem drożyzny.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wzrost cen artykułów żywnościowych 2021 r.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Konsumenci coraz bardziej  doceniają ekologiczne produkty spożywcze. W sklepach możemy coraz łatwiej nabyć naturalne soki owocowe, warzywa z ekologicznych upraw i wędliny „z własnej wędzarni”. Jednak czy  wszystko z dopiskiem „eko” czy „bio” naprawdę  jest ekologiczne? Skąd mieć pewność , że dany produkt spełnia normy i wymogi ekologicznej produkcji? Odpowiednie… Czytaj więcej Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Czytaj dalej

Wiesz co jesz? Czyli kupuj świadomie

W dobie dzisiejszego wysoko uprzemysłowionego rynku produktów spożywczych i zalewie żywności wysoko przetworzonej, ciężko w krótkiej chwili zdecydować się na zakup produktów wysokiej jakości, o odpowiednich walorach odżywczych. Na półkach sklepowych można zaobserwować bardzo bogatą ofertę produktów z tej samej kategorii. Jednak różnią się one nie tylko ceną , producentem, ale przede wszystkim składem. Dlatego warto wiedzieć jakich informacji szukać na opakowaniach, aby wybierać świadomie produkty wyższej jakości.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Wiesz co jesz? Czyli kupuj świadomie

Owoce i warzywa w czasie pandemii.

Pandemia COVID-19 poprzez ograniczenia administracyjne doprowadziła do istotnego wzrostu kosztów transportu międzynarodowego. Znalazło to odzwierciedlenie w wyższych cenach owoców i warzyw pochodzących z importu. Jednocześnie wspomniane wyżej ograniczenia, szczególnie w kontekście przepływu osób, doprowadziły do powstania niedoboru pracowników sezonowych w rolnictwie, szczególnie na początkowym etapie wegetacji. Problem ten jest obserwowany zarówno w Polsce jak i w innych krajach UE.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Owoce i warzywa w czasie pandemii.

Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Uważamy, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także oczekiwane przez nas większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Zboża, rośliny oleiste w warunkach pandemii koronawirusa.

Platforma żywnościowa – giełdowy Rynek Towarów Rolno-Spożywczych (RTRS).

Platforma żywnościowa powstała z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Prowadzona jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na wzór giełdy papierów wartościowych, ale prowadzi obrót nie akcjami lecz produktami rolnymi.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Platforma żywnościowa – giełdowy Rynek Towarów Rolno-Spożywczych (RTRS).

EKO TATUAŻE – innowacyjna metoda znakowania warzyw

Warzywa ekologiczne i plastikowe opakowania – to nie jest zgodny duet. Wielu klientów domagało się tego, aby warzywa ekologiczne nie były umieszczane w foliach. Tymczasem obwarowania prawne zmuszały producentów do pakowania ich, aby uniknąć wymieszania z surowcami konwencjonalnymi. Wdrożona technologia „świetlnych tatuaży” rozwiązuje ten problem…

Czytaj dalej

Czytaj więcej EKO TATUAŻE – innowacyjna metoda znakowania warzyw

Rynek owoców i warzyw sezonie 2019/20 -cz.1.

Ocenia się, że w 2019 r. zbiory owoców w UE wyniosły 39 mln ton wobec 42mln ton w roku poprzednim, Spadek plonów i zbiorów większości gatunków spowodowany był niekorzystnymi warunkami pogodowymi dla upraw sadowniczych w przeważającym okresie wegetacji.W sezonie 2019/20 mniejsza niż w poprzednim sezonie będzie produkcja większości przetworów owocowych, a najbardziej spadnie produkcja przetworów z jabłek (głównie soków zagęszczonych), gruszek (konserw), wiśni i malin (mrożonek, konserw, soków). 

Czytaj dalej

Czytaj więcej Rynek owoców i warzyw sezonie 2019/20 -cz.1.

Ziołowy Zakątek w synergii z Darami Natury – zielarstwo, edukacja i nie tylko…

Konsekwencja, zaangażowanie i pasja – kluczem do sukcesu! To motto z pewnością oddaje cechy właściciela Pana Mirosława Angielczyk. Wśród malowniczych pól i lasów dziewiczego Podlasia, z dala od miejskich zanieczyszczeń i zgiełku cywilizacji, ulokowany jest Ziołowy Zakątek. To magiczne i wyjątkowe miejsce, położone we wsi Koryciny. Więcej o tym urokliwym miejscu opowie przewodnik Pan Grzegorz Moczulski. Zapraszamy do krótkiego wywiadu.

Czytaj dalej

Czytaj więcej Ziołowy Zakątek w synergii z Darami Natury – zielarstwo, edukacja i nie tylko…

Targ po francusku

Targ „Marché des Lices” w Rennes to drugi targ, co do wielkości, w całej Francji. Liczba klientów szacowana jest na 10 000 odwiedzających dziennie. Handel rozpoczyna się o 4.00 rano, a kończy około 14.00. Stoiska wydają się być bez początku i końca, a oferują niemal wszystko, co produkują francuscy rolnicy i rybacy. Góry warzyw i owoców, sery i wędliny, miód i słodycze, ryby oraz owoce morza. Miejsce to zachwyca kupujących…

Czytaj dalej

Czytaj więcej Targ po francusku

PRODUKT POLSKI

Czy wiecie, że dla siedmiu na dziesięciu Polaków wystarczającą zachętę do zakupu danego produktu stanowi to, że pochodzi on z Polski, a połowa konsumentów swój patriotyzm manifestuje podczas zakupów w sklepach z artykułami rolno-spożywczymi? Znak „Produkt polski” umożliwia konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców.

Czytaj dalej

Czytaj więcej PRODUKT POLSKI